Kova dėl Grybaulios tvenkinių įsibėgėja

Į tarptautinį tinklą „Natura-2000” įtraukti Varėnos rajone esantys Grybaulios tvenkiniai tampa objektu, dėl kurio kryžiuoja ietis valdininkai ir verslininkai.

Alytaus apskrities viršininkas Eugenijus Palavinskas informavo bendrovės „Kabelių žuvis” vadovus, kad nuo 2007-ųjų vasario 1 dienos su įmone bus nutrauktos dešimčiai metų sudarytos žemės nuomos sutartys. Be to, apskrities administracija nusiuntė raštus Seimo Aplinkos apsaugos komitetui ir Vyriausybei, kreipėsi į Alytaus rajono apylinkės prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo. Valdininkai siekia, jog būtų pateiktas ieškinys teisme dėl buvusio apskrities viršininko pavaduotojo, laikinai ėjusio viršininko pareigas Arturo Juškausko įsakymo, kuriuo buvo pakeisti nuomojamos žemės kadastro duomenys. Bendrovei „Kabelių žuvis” atstovaujantis advokatas Tadas Kelpšas LŽ sakė, kad jį stebina valdžios institucijų veiksmai priimant sprendimus, susijusius su įmonės turtu. „Bendrovė trejus metus siekė pripilti į tvenkinius vandens ir taip atkurti ekologinę sistemą. Tačiau jai visą laiką buvo trukdoma tai padaryti. Kyla klausimas, ar tikrai norima atimti iš bendrovės žemę dėl visuomenės interesų. Veikiau tai privačių asmenų interesas gauti Grybaulios tvenkinius”, – kalbėjo advokatas.

Grybaulios žuvininkystės tvenkinius valstybė 2003 metais išnuomojo bendrovei „Kabelių žuvis”. Iš pradžių ji vykdė įsipareigojimus plėtoti žuvininkystės verslą, bet vėliau dėl patiriamų didelių nuostolių šią veiklą nutraukė. Tai, kad tvenkiniai išdžiūvo, skaudžiai atsiliepė daugelį metų vyravusiai ekologinei sistemai. Šią vietovę apleido kelios tarptautiniu mastu saugomos jūrinių erelių poros, prie naujų sąlygų teko pratintis maždaug 180 rūšių sparnuočių, tarp kurių esama labai retų ir sparčiai nykstančių paukščių. Susidariusia nepalankia situacija susirūpino gamtininkai. Anot aplinkosaugininkų, su „Kabelių žuvies” savininkais mėginta tartis, tačiau nesėkmingai. Verslininkai kaltina valdininkus, kad šie ne tik nepadeda, bet dar ir trukdo plėtoti verslą, kuris būtų naudingas ir gamtai, ir žmonėms. Pasak Kelpšo, be prokuratūros įsikišimo sprendimo tikriausiai nepavyks rasti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.