Lietuvių atvežta ES vėliava Rybačyje išgąsdino ožkas

Užvakar Neringos miesto savivaldybės atstovai Kaliningrade ir Rybačyje pasirašė klaipėdiečių pastatytų prieplaukų priėmimo perdavimo aktus.

Kaliningradiečiai džiaugėsi Europos Sąjungos (ES) dovanota prieplauka, pastatyta spalio pradžioje Priegliaus upėje, miesto centre. Ja jau naudojasi vaikų sporto mokykla. O žvejų kaimelyje Rybačyje susidarė įspūdis, kad prieplauka reikalinga kaip šuniui penkta koja.

Rybačyje vieta prie molo, kurioje žadama atidaryti tarptautinį pasienio kontrolės punktą, kad mariomis laisvai galėtų plaukioti lietuvių ir rusų laivai, kol kas visiškai apleista. Čia glaudžiasi skurdūs žvejų laiveliai, o pakrante antradienį bėgiojo sutrikusių ožkų būrelis. Jas išgąsdino ES projekto įgyvendintojai, besifotografuojantys su ES vėliava prie spalio pradžioje pastatytos plaukiojančiosios prieplaukos – pontono.

Ar sulauks pavasario?

Lietuviačiai apskritai suabejojo, ar išliks prieplauka iki pavasario, ar neišnešios po lentelę vietiniai gyventojai. Daugelis pastarųjų arba nėra girdėję apie jokį pasienio kontrolės punktą, arba mano, kad užsieniečiai čia vis tiek neatplauks.

Praėjus savaitei po prieplaukos pastatymo Rybačyje, jau buvo ištraukyti kamščiai, fiksuojantys skiriamųjų pirsų tvirtinimą.

Siekiant apsaugoti prieplauką Rybačyje, imtasi šiokių tokių apsaugos priemonių. Ji pastatyta kiek tolėliau nuo kranto, kad nebūtų lengvai pasiekiama. Beje, molo teritorija yra aptverta, kontrolinėje budi žmonės. Tačiau paėjus kiek tolėliau nuo kontrolinės galima laisvai patekti į teritoriją.

Kolūkiečiai neprieštarauja

Jau 60 metų Rybačyje gyvuojančio žvejų kolūkio „Truženik moria” („Jūros darbininkas”) pirmininkas Igoris Jakovlevas „Vakarų ekspresui” sakė, jog į turistai į Rybačį galėtų plaukti – žvejams jie netrukdytų. Pasak jo, kolūkiečiai neprieštarauja, kad toks punktas atsirastų, tačiau tai esąs federalinės valdžios klausimas.

Paklaustas, kiek reikėtų lėšų sutvarkyti teritoriją prie molo, kolūkio pirmininkas atsakė, jog tiek pat, kiek kainuotų Lietuvoje pastatyti naują pasienio kontrolės punktą. Kol kas su apie punktą yra kalbėję tik rajono valdžios atstovai. Kada čia kas nors bus pradėta daryti, jis neinformuotas.

Neringos interesas

Abi prieplaukos, tiek Kaliningrade, tiek Rybačyje, kainavusios apie 40 tūkst. eurų, pastatytos įgyvendinant ES TACIS programos finansuojamą projektą „Vandens turizmo infrastruktūros Rusijos ir Lietuvos pasienio regionuose Kuršių mariose plėtra”, kurio vertė – 206,5 tūkst. eurų. Paraišką teikė Neringos savivaldybė.

Generalinis prieplaukų statybos darbų rangovas – AB „Klaipėdos hidrotechnika”. Klaipėdiečiai prieplaukas pastatė pagal Norvegijos bendrovės „Telebriggen” projektą.

Neringos vicemeras Algminantas Vyšniauskas, paklaustas, kodėl Neringa taip rūpinasi Kaliningrado sritimi ir žvejų kaimeliu, atsakė, jog kalbant apie Lietuvos ir Rusijos sutarties dėl laivybos Kuršių mariose pasirašymą rusai nuolatos kartoja, kad Rybačyje, kuriame turėtų būti kontrolės punktas, nėra kur švartuoti laivų.

Neringos savivaldybės interesas aiškus – nors Nidos uostas ir yra paskelbtas tarptautiniu vidaus vandens kelių uostu, tačiau tam, kad toks statusas būtų realus, uostas turi turėti „išėjimą” į užsienį. Šiuo metu į užsienį iš Nidos galima išplaukti nebent per Klaipėdos uosto vartus. Lietuvos vandens turistams būtų labai patrauklus maršrutas į Kaliningrado sritį, tačiau kol kas Rusijos vidaus vandenų laivybos taisyklės nenumato galimybės juose plaukioti laivams su svetimos šalies vėliava. Kol nebus pasirašyta dvišalė sutartis tarp Lietuvos ir Rusijos, kol nebus atidarytas pasienio kontrolės punktas Nida-Rybačis, tol to nebus galima daryti.

Optimistinė gaida

Kaliningrado srities laikraštyje „Komsomolskaja Pravda” šiomis dienomis pasirodė straipsnis pavadinimu „Į Rybačį plauks milijonieriai”, aiškinantis tokios prieplaukos, prie kurios galės būti švartuojamos 2 metrų grimzlę turinčios jachtos, naudą. Jame primenama, kad vokiečių laikais Rybačio molas buvo lipte aplipęs baltutėlaitėmis jachtomis.

Kaliningrado merijos atstovai tikina, kad tarp 7 patvirtintų didelių Rusijos projektų yra ir Kuršių nerijos paskelbimas ypatinga ekonomine turizmo ir rekreacijos zona. Tai reiškia, kad į Kaliningrado sritį atkeliaus didžiulės federalinės lėšos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.