Partnerių tikrinamos įmonės greičiau atsiskaito su kreditoriais

Kreditingumo informacijos paslaugų teikėjai pastebi, kad vis išsamesnėmis tampančios skolininkų duomenų bazės, pirmiausia tarnaujančios kaip skolų prevencijos priemonė, neretai padeda dalį jų susigrąžinti.

Didžiausią Lietuvoje skolininkų administravimo informacinę sistemą (SAIS) valdančios bendrovės „Infobankas” duomenys rodo, kad daugiau nei 15 proc. įsiskolinusių bendrovių, po to, kai būna patikrintos skolininkų duomenų bazėje kitų įmonių, atsiskaito su kreditoriais greičiau nei per 4 savaites. Tokiu būdu į jų sąskaitas vien rugsėjo-spalio mėnesiais grįžo beveik 7 mln. litų skolų.

„Akivaizdu, kad skolininko „etiketė” trukdo įmonėms užmegzti ir plėtoti verslo santykius, ir tai paskatina skolingus verslininkus sparčiau įvykdyti savo finansinius įsipareigojimus”, – sakė „Infobanko generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Jo teigimu, Lietuvoje vykdyti normalią verso veiklą turint įsiskolinimų darosi sudėtingiau, kadangi daugėja įmonių, teikiančių informaciją SAIS sistemai ir besinaudojančių ja klientų patikimumui įvertinti. Todėl skolingų įmonių laisvę vis labiau riboja informacijos apie jų nepatikimumą prieinamumas.

SAIS sistemai duomenis apie skolininkus pateikia visi šalies bankai, telekomunikacinės, lizingo bendrovės, elektros tiekėjai. Prie sistemos jau jungiasi ir komunalinių paslaugų bendrovės, smulkios telekomunikacijų bei kitos įmonės. Šioje duomenų bazėje skolos įrašų skaičius siekia 360 tūkst., bendras įsiskolinimų portfelis sudaro apie 450 mln. litų.

„Sistemos klientų skaičius nuolat auga ir per paskutinius metus padidėjo maždaug 50 procentų. Tai rodo, kad kasmet vis daugiau įmonių tikrina savo partnerių patikimumą prieš sudarydamos su jais santykius. Taip įmonės apsidraudžia nuo nemokių klientų, atsisako suteikti jiems kreditus, paskolas”, – pasakojo A. Bogdanovičius.

Specialistai džiaugiasi ryškėjančia tendencija įmonių patikimumą vertinti ne tik sudarant pirmuosius sandorius, bet ir vėliau bendradarbiaujant – nors tarpusavio pasitikėjimas dažnai išauga, verta nuolat stebėti kreditavimo rizikingumą.

Verslo įmonių įsiskolinimų portfelis nuo 2005 metų pradžios išaugo daugiau nei dešimtadaliu, tačiau realios grėsmės ekonomikai nekelia, kadangi nedidėjo taip sparčiai, kaip bendrasis šalies vidaus produktas ir nesudaro nė 1 proc. jo vertės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.