Pradinukams pranašauja pensininkų ligas

Britų mokslininkai yra ištyrę, jog karštus bulvių traškučius pilstant į pakavimo maišelius, susidaro medžiaga, neigiamai veikianti spermatozoidų gamybą žmogaus organizme. Valgant traškučius rizikuojama net tik susirgti skrandžio ligomis ar vėžiu, bet ir likti nevaisingais. Tačiau ir bulvių traškučiai, ir kitas nesveikas maistas laisvai pardavinėjamas net pradinėse mokyklose.

Uždraudus niekada niekas nepranyko

Panevėžio pradinės mokyklos direktorė Rita Charisova apie tokią grėsmę žino, tačiau tvirtina, kad produktus, kuriais prekiaujama mokykloje, parduoti vaikams nėra draudžiama. Direktorė tik rūpinasi, kad prekių galiojimo terminai nebūtų pasibaigę. Be to, R.Charisova pabrėžė, kad tai tėvų reikalas – auklėti savo atžalas. Vaikai ne tik mokyklose įsigyja nesveiko maisto kategorijai priskiriamų gaminių, kai kurie atsineša ir putojančių gėrimų, ir tų pačių traškučių iš namų.

Ar nebūtų tikslinga mokyklose uždrausti prekybą tokiais produktais?

Direktorė su tuo nesutinka: „Tai gal ir mėsos reikia atsisakyti? Nereikia drausti, reikia auklėti, šviesti. Šiais produktais leidžiu prekiauti iš dalies ir dėl to, jog šalimais yra turgus, „Maxima”: tai ar geriau, kad vaikas bėgs per gatvę ir, neduok Dieve, jį nutrenks mašina? Be to, kiekvienos klasės mokytojas veda klasę valgyti karšto maisto, taip kad tie traškučiai nėra pagrindinis vaikų maistas”.

Daugiau yra prieš

Pradinės mokyklos 3d klasės mokytoja Vita Nesienė tikino, kad tik maža mokinių dalis susigundo tokiomis bufeto prekėmis.

„Perka kokie 3-4 vaikai, tie patys ir nuolat. Vaikams perkamas šiltas maistas, bet tėvai jiems duoda dar ir kišenpinigių, kurie išleidžiami saldumynams ar traškučiams. Tėtis, duodamas vaikui į mokyklą 3 litus šiltam maistui ir dar 3 litus papildomai, manau, supranta, jog tų pinigų vaikas nededa į taupyklę”, – teigė pedagogė.

Per daug pažeidžiami

Pirmoko mama Alina Butkevičienė sūnui visada perka savaitinį maitinimo taloną, papildomoms išlaidoms mokykloje pinigų neduoda. Sūnaus akutės kaipmat užkliūtų už guminukų, saldainukų ar traškučių pakelio. Jei vietoj šių produktų būtų vaiko organizmui reikalingų užkandžių, moteris kišenpinigių tikrai negailėtų.

Direktorės teiginį, jog vaikai turi apsispręsti patys, moteris pavadino absurdišku. A.Butkevičienės nuomone, tokio amžiaus vaikai yra per daug pažeidžiami pagundoms. Pirmoko mama teigia, kad pradinėje mokykloje tokių produktų neturėtų būti.

Prieš tokią pagundą – ne pirmokėliui

Vieno antroko abu tėvai turi skirtingą požiūrį į vaiko mitybą. Psichologas Edmundas Petroka pataria, kaip elgtis šioje situacijoje: „Kiekviena šeima sukuria savo pasaulį, ir jei abu tėvai neturi vieningos nuomonės, tame pasaulyje kyla disharmonija. Visada reikėtų ieškoti kompromiso, nes ateis laikas, kai vaikas, matydamas šią netvarką, nebepasikliaus nė vienu iš tėvų”.

Mintį, jog nedraudžiant minėtų produktų pradinėje mokykloje, ugdoma vaikų valia, psichologas vertina kritiškai: „Tai yra netoleruotinas piktnaudžiavimas vaikų sveikata. Tokio amžiaus vaikai dar negali apsispręsti patys. Mokinukus traukia tas uždraustas vaisius, o atsilaikyti prieš tokią pagundą – tikrai ne pirmokėliui”.

Reikėtų atitinkamų įstatymų

Panevėžio visuomenės sveikatos centro (PVSC) direktorius Rimgaudas Markelis patikino, jog tikrinti mokyklos maistą yra nebe PVSC kompetencija. Maitinimą mokyklose dabar kontroliuoja Maisto ir veterinarijos tarnyba.

R.Markelis žino apie šių produktų žalą vaikams, bet tikina, jog draudimas turėtų būti numatytas įstatymiškai: „Tokių prekių vaikams neturėtų būti. Reikėtų pasekti kaimynų latvių pavyzdžiu. Jie priėmė atitinkamą įstatymą, draudžiantį nesveiką maistą mokyklose”.

Specialistės komentaras

Gydytoja dietologė Virginija Vilemienė PB šnekėjo apie tokio maisto žalą. Anot jos, bulvių traškučiai yra verdami aliejuje, kuriame susidaro kancerogeninės medžiagos, sukeliančios vėžį. Pati bulvė riebalų neturi, o ant bulvių traškučių pakelių nurodomas riebalų kiekis yra naudojamas verdant bulves. Šimte gramų bulvių traškučių yra 510 kilokalorijų, o tai – ketvirtadalis dešimties metų vaiko paros normos.

Vartojant traškučius, mažiau suvartojama vertingų produktų (mėsos, žuvies), kuriuose yra daug baltymų. O baltymai yra tarsi statybinė medžiaga augančiam organizmui, skatinanti kaulų, raumenų augimą. Jei vaikas maistą valgo kartu su vaisiais ir daržovėmis, jis dar gauna ir vitaminų, o traškučiuose jų nėra.

Vaikams gresia pensininkų ligos

Jei traškučius valgo nejudrus vaikas, tai kalorijų perteklius jo organizme virsta riebalais. Sparčiai daugėja nutukusių vaikų, nes šie produktai valgomi ne kaip maistas, o dėl skonio. Tiriant paauglius jau randamas padidėjęs cholesterolio kiekis jų kraujyje. Labai tikėtina, jog sulaukę pilnametystės jie sirgs ligomis, kuriomis paprastai serga pensininkai. Mažėja vaikų atsparumas ligoms, silpnėja imuninė sistema, išsivysto mažakraujystė, cinko trūkumas sąlygoja lėtesnį augimą ir antrinių lytinių požymių vystymąsi.

Vaikystė – tai laikas, kada reikia pasirūpinti, kad organizmas užaugus būtų sveikas. Bulvių traškučiai ar šokoladukas tam tikrai nepadės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.