Tamsusis kambarėlis gali tapti jaukia būsto salele

Individualios statybos namuose ir daugiabučiuose įrengiant drabužines dizaineriai siūlo nebijoti įvairovės

Kiekvienuose namuose yra patalpų, lyg ir neturinčių konkrečios savo paskirties. Dažniausiai jose, esančiose koridoriaus gale, po laiptais ar kur nors palėpėje, laikome viską, ką naudojame ne kasdien: buities reikmenis, lagaminus, įvairius namų apyvokos daiktus. Šias patalpas galima paversti jaukia drabužine, kurioje atsirastų vietos ir kasdien naudojamiems daiktams, ir tiems, kurių prireikia ne sezono metu.

Daiktai turės savo vietą

„Tereikia nestokoti fantazijos ir visas nestandartines, ne itin patogias gyventi būsto patalpas galima išnaudoti kuo puikiausiai, – įsitikinęs baldžius konstruktorius Rolandas Antanavičius. – Jos labiausiai tinka drabužinėms, kuriose galime laikyti ne tik rūbus, bet ir kitus kasdien ar rečiau naudojamus reikmenis. Jei patalpa nestandartinė, tokie patys nestandartiniai gali būti ir šio kambario dizaino sprendimai”.

Drabužinei, pasak specialisto, tinka ir palėpės, ir tamsieji buto kambarėliai, ir sienoje esančios nišos. Kai į ten įrengtas drabužines sukrausime ne tik drabužius, bet ir daugelį namų apyvokos reikmenų, viskas bus vienoje vietoje ir nereikės blaškytis ieškant būtiniausių daiktų.

Pasak baldų konstruktoriaus, jei yra galimybių drabužinei skirti didesnes patalpas, jose galima įkurdinti įvairiausios paskirties rūbų ir daiktų kampelius. Bute ar individualios statybos name turint pakankamai didelį miegamąjį, drabužinę galima įrengti atitvėrus dalį šio kambario – tereikia ją uždaryti patogiomis slankiojančiomis durimis. Drabužiams skirta patalpa, be abejo, patogiausia naudotis tada, kai yra atskiras kambarys. R.Antanavičiaus pastebėjimu, kad drabužinė būtų talpi ir kiekvienas daiktas turėtų savo vietą, svarbu iš anksto apgalvoti, ką joje laikysime. Galima pasitenkinti tik atviromis drabužių lentynomis ir kabyklomis, bet galima šią patalpą paversti modernaus dizaino salele. Didelėje patalpoje, pasak specialisto, patogiau sumontuoti ne tik standartinę drabužių įrangą, bet galima pasiūlyti ir įvairių stalčių, lentynų, kurios būtų pasiekiamos ir suaugusiesiems, ir vaikams. Sunkiau drabužinę įrengti mažose patalpose, kai norima sutalpinti viską, o vietos stinga. Patogiausia, jei drabužinė įrengiama šalia miegamojo: į ją galima patekti tiesiai iš jo arba iš koridoriaus.

Tinka durys ir atviros erdvės

Klasikinis drabužinės variantas – kambarys, į kurį atėjus iš vonios kambario viskas yra po ranka. Čia sukabinti apsiaustai, švarkai, striukės, savo vietą turi dėžėse sukrauta avalynė. Baldų dizaineriai siūlo įmontuoti ne tik rūbų kabyklas, bet ir stalčius smulkiems daiktams, kaklaraiščių, diržų, kelnių laikiklius, ištraukiamą lyginimo lentą, dėžes avalynei, vietą dulkių siurbliui. Patalynei skirtas lentynas patogiau įrengti drabužinės apatinėje ar viršutinėje dalyse. Patalpoje bus jaukiau, jei joje kabės didelis veidrodis, bus stilingas apšvietimas.

„Ar pasirinkti stumdomas ar varstomas duris, priklauso nuo būsto šeimininko norų ir nuo siekio sutaupyti plotą, – sako baldžius konstruktorius R.Antanavičius. – Varstomoms durims reikia daugiau vietos ir erdvės, plotą labiausiai taupo stumdomos durys. Jei drabužinės kambarėlis atskiras, jokių papildomų durų uždengiant lentynas tikrai nereikėtų”. Specialistas siūlo variantą, kuris labai patogus nedideliam būstui: pavyzdžiui, vieno kambario butui tinka spinta, kurios viduryje įkurdintas televizorius ir knygos, o abiejose spintos pusėse – drabužių kabyklos, avalynei skirtos lentynos ar dėžės.

Jauku bus ir drabužinėje, kuri įrengta, tarkim, palėpėje. Ją, specialisto patarimu, nebūtina paslėpti po stumdomomis ar varstomomis durimis. Galima palikti ir atvirų erdvių, kurios nestandartinei patalpai suteiks daugiau žavumo. Kuo statesnis namo stogas, tuo palėpėje galima įrengti patogesnę drabužinę. Įsirengti drabužinę su stumdomomis durimis galima ir tuomet, jei stogas bus itin nuožulnus. Bet tokia drabužinė vargu ar bus labai patogi.

Patogios ir pakabinamos lentynos

R.Antanavičiaus teigimu, drabužinei būsto šeimininkai gali rinktis tiek natūralias, tiek sintetines medžiagas – medį, aliuminį, plastiką. „Drabužinės įrengimas daug priklauso nuo bendro namų dizaino, kitų baldų, – teigia baldų konstruktorius. – Spalvos gali būti labai įvairios, kartais prie modernaus interjero puikiai dera klasikinio stiliaus detalės. Atsižvelgdami į konkrečią aplinką geriausiai patarti gali baldų dizaineriai, todėl norintiesiems įsirengti jaukią drabužinę patariama užsukti į baldų gamintojų salonus”.

Baldų dizaineris Benas Bortkūnas sako, kad drabužinės vis labiau išsikovoja savo vietą ne tik nuosavuose erdviuose namuose, kur šios patalpos projektuojamos iš anksto, bet ir daugiabučiuose. Drabužines patogu įrengti ne tik prie miegamųjų, bet ir prie skalbyklų, vaikų kambarių, joms tinka išnaudoti sienose esančias nišas. „Norint surasti kokį drabužį spintoje, rečiau naudojamą buityje daiktą ar įrankį tenka sugaišti daug laiko, beieškodami išverčiame spintas ir spinteles, – sako dizaineris. – Nuo šios suirutės mus išgelbėtų drabužinės, kurioms įrengti naudojami ne korpusiniai baldai, bet speciali drabužių įranga – moduliniai baldai. Juos tinkamai išdėstant tamsiuose kambariukuose, erdvėje po laiptais ar už kolonų, galima sutaupyti vietos, per trumpą laiką seną, ankštą ir pabodusį butą paversti šiuolaikiniu erdviu ir patogiu kasdieniams poreikiams”.

Pasak dizainerio, korpusiniai baldai užima gerokai didesnes erdves ir neracionaliai jas išnaudoja, o modulinė įranga, pagaminta iš lengvų bei vizualiai grakščių metalinių grotelių, gerokai paslankesnė, ją galima pritaikyti bet kokioms patalpoms ir bet kokiai paskirčiai ne tik savo konstrukcija, bet ir apdaila. Įvairias modulines kabyklas, lentynas, dėžes galima komponuoti su medžio plokštėmis, stiklu ar veidrodžiu.

Dizainerio teigimu, pakabinamas lentynas ar lengvai ištraukiamas dėžes ypač patogu sumontuoti po laiptais, palėpėse ar kitose susidariusiose erdvėse. Spintoje, kurioje įrengti metaliniai krepšiai, įvairaus dydžio ir paskirties lentynos, esantys daiktai, pasak dizainerio, geriau vėdinasi.

B.Bortkūnas pataria vaikų kambaryje įrengti sieninę spintą, kurioje tilptų ne tik drabužiai, bet ir žaislai, o mažiesiems būtų patogu pasiimti ir padėti žaislus ar drabužius bei avalynę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.