Žadėtieji milijonai ligoninę įklampino į skolas

Pradėti, bet nebaigti Rokiškio psichiatrijos ligoninės rekontrukcijos darbai ligoniams pablogino gydymąsi, personalui apsunkino darbą, o pačią ligoninę panardino į skolas

Pinigais neparemtos politikų bei valdžios funkcionierių vizijos, turėjusios nuo kitų metų Rokiškio psichiatrijos ligoninę padaryti itin modernia, humaniška europinio lygio gydymo įstaiga, šios ligoninės vadovybę varo į neviltį. „Lendame į kaliošą”, – pareiškė Rokiškio psichiatrijos ligoninės direktorius Algimantas Liausėdas, kalbėdamas apie ekonominę įstaigos būklę.

Bėdos ligoninę užgriuvo ėmus ją pertvarkyti į specializuotą įstaigą, skirtą gydyti nusikaltimus padariusiems psichikos ligoniams. Mat vietoj 21 mln. litų, žadėtų ligoninės pertvarkai, Vyriausybė iš Valstybės investicijų programos šioms reikmėms sukrapštė vos 4 milijonus.

Įkurtuvės nukeliamos

Prasidėjus 2007-iesiems Rokiškio psichiatrijos ligoninėje turėjo būti švenčiamos įkurtuvės.

Prieš 34 metus pastatyta didžiulė sovietinė ligoninė turėjo būti pertvarkyta į šiuolaikišką gydymo įstaigą, skirtą gydyti psichikos ligoniams iš visos Lietuvos. Ligoniai dabar dienas leidžia sugrūsti į trisdešimt metų remonto nemačiusias palatas. O jiems skirto korpuso, kurio sienas teko griauti ir statyti naujas, keisti inžinerinę įrangą, ligoninė neturi už ką suremontuoti. „Baigti vidaus darbus, atlikti apdailą šios dienos kainomis reikėtų milijono. Tačiau kai taip sparčiai brangsta statybinės medžiagos ir patys darbai, artimiausiu metu nesuskubus baigti remonto, reikiamo milijono irgi gali nepakakti”, – LŽ teigė Liausėdas.

Ligoninės direktorius nerimavo, kad prasidėjus šildymo sezonui šis korpusas, kuriuo niekas nesinaudoja, privalo būti šildomas, kaip ir visi kiti šios gydymo įstaigos korpusai, o tai ligoninei – didžiuliai nuostoliai. Dėl pinigų stokos statybų pabaigos nematyti, įkurtuvės nukeltos neribotam laikui.

Truputis istorijos

1974 metais pastatyta Rokiškio psichiatrijos ligoninė, skirta gydyti ligoniams, gyvenantiems dabartinėje Panevėžio ir Utenos apskričių teritorijoje, bemaž dvidešimt metų teikė tokias pat paslaugas, kaip ir dauguma kitų šalyje įkurtų šios paskirties įstaigų.

Tačiau vos atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, nutarta Rokiškyje steigti specialų psichiatrijos skyrių, kuriame medicininę pagalbą gautų nusikaltimus padarę psichikos ligoniai. (Sovietmečiu tokie ligoniai buvo gydomi Kaliningrado srityje.)

Prieš 13 metų Rokiškio psichiatrijos ligoninei pradėjus gydyti nusikaltusius psichikos ligonius, į ją vežti žmonės, kuriuos teismas buvo paskyręs gydyti sustiprinto ir griežto stebėjimo sąlygomis.

Liausėdas teigė, kad šių, priverstinai gydomų, ligonių kategorija – specifinė ir jie, gydomi bendro stebėjimo sąlygomis, pridarydavo daug problemų ligoninių personalui, apsunkindavo gydymąsi kitiems ligoniams. Todėl 2002-aisiais nutarta visus priverstinai gydomus ligonius sutelkti į vieną įstaigą – Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Joje šiems ligoniams buvo numatyta įrengti 270 lovų. Po metų ligoninė pradėjo rekonstrukcijos darbus, kurių negali užbaigti iki šiol.

Nuostolinga kategorija

Kol Rokiškio psichiatrijos ligoninė netapo specializuota įstaiga, gydanti tik tuos ligonius, kuriems teismas paskyrė priverstinį gydymą, joje psichikos ligoniai gydosi ir savo noru.

Šiuo metu ligoninėje yra 120 besigydančiųjų savo noru ir 250 ligonių, gydomų priverstinai teismo nutartimi. Liausėdas pabrėžė, jog visų priverstinai gydomų ligonių gydymas yra nuostolingas, nepaisant to, kad jų lovadienis įkainotas 6 litais daugiau už besigydančiųjų savo noru. „Priverstinai gydomų ligonių lovadienis yra 93,8 lito, o savo noru besigydančiųjų – 87,7 lito. Tačiau pirmiesiems reikia daug daugiau priežiūros, reikia juos saugoti, jiems turime teikti daugiau socialinių, teisinių paslaugų, didesnį dėmesį turime kreipti į jų užimtumą, netgi privalome pasirūpinti nukirpti jiems plaukus – o juk ir tai kainuoja. Tad gydyti teismo nutartimi atsiųstus ligonius pagal esamą apmokėjimą mums nuostolinga”, – teigė Liausėdas.

Ligoninės direktorius sakė, kad nuostolių Rokiškio psichiatrijos ligoninė neturėjo, kol priverstinai gydomų ligonių skaičius neperaugo trečdalio bendro ligonių skaičiaus. Dabar, kai pastarųjų ligonių yra du trečdaliai, ligoninei neužtenka gaunamų lėšų.

Kol nebaigta rekonstrukcija, Rokiškio psichiatrijos ligoninei taip pat nemažų rūpesčių ir nuostolių pridaro psichikos sutrikimų turinčių nusikaltusių nepilnamečių gydymas. Jie ligoninėje privalo būti atskirti nuo suaugusių ligonių, o kadangi nepilnamečių paprastai būna vos vienas kitas, juos tenka į palatas guldyti po vieną, prie jų statyti apsaugą. Niekas neklausia, kiek ligoninei tai kainuoja. Niekas jai nemoka ir už užsieniečių gydymą, kurių didžioji dalis – kaimynai baltarusiai. Mat šie paprastai nebūna socialiai apsidraudę. Ligoninė, pati stokodama lėšų, priversta šios kategorijos ligoniams teikti labdarą.

Pradėjusi milijonus kainuojantį remontą ir neturinti iš ko jį baigti, ligoninė susidūrė ir su papildomais rūpesčiais: dėl patalpų stokos šios gydymo įstaigos personalas negali tinkamai pritaikyti darbo su psichikos ligoniais žinių, įgytų dalyvaujant tarptautiniuose projektuose, kurių bendra vertė – bemaž milijonas litų.

Ištekliai – perniek

Sumanyta Rokiškio psichiatrijos ligoninės pertvarka ne tik pridarė rūpesčių, suteikė nepagrįstų vilčių, bet ir pareikalavo papildomų išlaidų iš kitos gydymo įstaigos – Rokiškio rajono ligoninės.

Prieš trejus metus Sveikatos apsaugos ministerija iš rajono ligoninės buvo pareikalavusi įsteigti 50 lovų psichiatrijos skyrių. Manyta, kad jo prireiks Rokiškio psichiatrijos ligoninei tapus uždara specializuota įstaiga. Vykdydama šį reikalavimą, Rokiškio ligoninė sudarė sąlygas 12 slaugytojų baigti mokslus ir įsigyti licencijas, leidžiančias dirbti su psichikos ligoniais. Ligoninė parengė naujojo psichiatrijos skyriaus projektą, kainavusį jai 200 tūkst. litų, įsigijo įrangos, pradėjo ieškoti psichiatrų, kurie galėtų dirbti šioje ligoninėje.

Tačiau po poros metų ligoninę pasiekė nauja žinia iš Sveikatos apsaugos ministerijos: psichiatrijos skyriaus Rokiškio ligoninėje nebus, nes toks skyrius kuriamas Panevėžio ligoninėje. Rokiškėnų ištekliai, investuoti naujam ligoninės skyriui įkurti, nuėjo perniek. Ar tas pats neatsitiks ir su Rokiškio psichiatrijos ligoninės investicijomis?

Nauji norai

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad Rokiškio psichiatrijos ligoninės atvejis tik patvirtina šalyje jau baigiančią nusistovėti praktiką, kai investiciniai gydymo įstaigų pertvarkos projektai, kelerius metus finansuoti iš Vyriausybės programos, vėliau būna pamirštami. Pasak Matulo, šalyje yra daug pradėtų, bet nebaigtų statyti ar rekonstruoti gydymo įstaigų. „Šiuo klausimu neseniai kalbėjausi su finansų ministru. Deja, iš jo išgirdau, kad bėgant metams keičiasi aplinkybės, poreikiai ir sąlygos, atsiranda naujų planų, kuriems finansuoti reikia pinigų ir t.t. Supratau, kad svarstant naująjį biudžeto projektą teks nemažai pasikauti dėl lėšų, reikalingų Rokiškio ligoninei rekonstruotio, taip pat dėl pinigų, paskirtų kitų sveikatos priežiūros įstaigų statyboms, kurių jos taip ir negavo”, – LŽ teigė Matulas.

Rekonstrukcija neįteisinta

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas LŽ teigė, kad 2002-aisiais parengta Rokiškio psichiatrijos ligoninės pertvarkymo strategija, kuria remiantis buvo manoma šioje gydymo įstaigoje priverstinai gydyti vien teismo atsiųstus psichikos ligonius, nebuvo įteisinta nei tuometinio Sveikatos apsaugos ministro, nei pačios Vyriausybės norminiais aktais. „Tuomet buvo priimta tik bendra koncepcija, kaip turėtų atrodyti ligoninė, pertvarkyta į priverstinio gydymo įstaigą”, – tvirtino Turčinskas. Pasak jo, buvo planuota renovuoti keturis ligoninės korpusus, kiekvienam skiriant maždaug po penkis milijonus litų. Deja, iš planuotų pinigų ligoninę pasiekė tik 4 milijonai, už kuriuos kol kas nepavyko baigti net vieno iš keturių korpusų. Ministras pabrėžė, kad pinigų neabejotinai bus skirta ir šiam korpusui užbaigti, ir likusiems trims korpusams renovuoti. Jo manymu, ligoninės rekonstrukcija gali užsitęsti iki 2010-ųjų.

Pasak Turčinsko, bėgant metams pasikeitė ir ligoninės pertvarkos koncepcija – ji nebebus vien priverstinio gydymo įstaiga. Rokiškio psichiatrijos ligoninėje ir toliau bus gydomi ligoniai iš šio krašto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.