Valiūkiškas W. A. Mozartas Lietuvos kamerinio orkestro sezono atidaryme su Julianu Rachlinu

Lapkričio 7 d., antradienį, 19 val. Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje sezoną pradėsiantis Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) pateiks keletą klasikos „grynuolių” iš savo repertuaro aukso fondo. Jame ypač svarbią vietą užima W. A. Mozarto muzika: orkestras yra įrašęs visas jo simfonijas ir operą „Don Žuanas”, atlikęs visus instrumentinius koncertus, parengęs įsimintiną operos „Visos jos tokios” koncertinį atlikimą 1998 m. „Vilniaus festivalyje”. Šio sezono atidarymui LKO pateiks 250-osioms kompozitoriaus gimimo metinėms skirtą jo jaunystės metais sukurtų orkestrinių kūrinių programą: „Zalcburgo simfonija Nr. 3” vadinamą Divertismentą F-dur (1772) bei Antrąjį ir Penktąjį koncertus smuikui ir orkestrui (1775).

1772 metais šešiolikmetis Wolfgangas Amadeusas Mozartas buvo paskirtas Zalcburgo arkivyskupo grafo Hieronymo von Colloredo kapelos vadovu. Iki 1777-ųjų, kuomet arkivyskupas dėl dažnų Mozarto išvykų atleido jį iš užimamų pareigų, jaunasis kompozitorius šiai kapelai sukūrė penkis smuiko koncertus ir visą pluoštą divertismentų, liudijančių ankstyvą jo orkestrinio stiliaus brandą. Du šio laikotarpio smuiko koncertus drauge su Lietuvos kameriniu orkestru atliks žymiausių pasaulio smuikininkų gretose nūnai sėkmingai besidarbuojantis ir beveik kasmet į tėvynę sugrįžtantis Julianas Rachlinas.

Smuikininkas 1974 m. gimė Lietuvoje ir nuo 1978 m. gyvena Austrijoje. 1988 m. J. Rachlinas laimėjo Metų jaunojo atlikėjo apdovanojimą Amsterdamo „Concertgebouw” vykusiame Eurovizijos konkurse ir bemat išgarsėjo visame pasaulyje. 2000 m. smuikininkas pelnė garbingiausią tarptautinį apdovanojimą – Chigi muzikos akademijos premiją. J. Rachlinas yra koncertavęs su garsiausiais pasaulio orkestrais, diriguojamais žymiausių dabarties batutos meistrų. Būdamas entuziastingas kamerinės muzikos propaguotojas, jis dažnai koncertuoja Europos klasikinės muzikos festivaliuose su savo nuolatiniais partneriais Itamaru Golanu, Mischa Maiskiu, Martha Argerich, Jefimu Bronfmanu, Gidonu Kremeriu, Jurijumi Bašmetu, Sarah Chang, Maximu Vengerovu ir kitais, kuriuos nuo 2000 m. kviečiasi į savo festivalį „Julianas Rachlinas ir draugai” Dubrovnikuose. Jo įrašų yra išleidusios pasaulinės kompanijos „Sonny Classical” ir „Warner Classics”. J. Rachlinas griežia Austrijos nacionalinio banko jam patikėtu 1741 m. Guarnerius del Gesł smuiku „ex Carrodus”.

W.A. Mozarto kūrinių programą Julianas Rachlinas su Lietuvos kameriniu orkestru šią vasarą atliko per gastroles Slovėnijoje bei Vokietijoje ir sulaukė itin palankių kritikų atsiliepimų. ” …Šlėzvigo-Holšteino festivalyje smuikininko Juliano Rachlino nusvidintos pono Mozarto skambančios formos suteikė Zalcburgiečiui tokį šiuolaikišką spindesį, tarsi natos būtų naujut naujutėlės!”, stebėjosi „Die Welt” recenzentas. Akcentuodamas šiuolaikišką Mozarto kūrinių skambesį, kritikas negailėjo pagyrų ir valiūkiškam Lietuvos atlikėjų muzikavimui: „girdėjome kamerinį gyvybingo, žaibiškai sąveikaujančio „kosmoso” dialogą su solistu, kuris, bendraudamas su orkestru, netikėtai užmegzdamas kontaktą, dėjo kone sprogius akcentus. Subtiliai jaučiantis orkestras juos perimdavo nuovokiai ir itin muzikaliai… Toks nuo rokoko perukų, pudros ir kvepalų išlaisvintas Mozartas – daug bylojantis malonumas.” Galbūt šį malonumą antradienį teks patirti ir Vilniaus publikai?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.