Dviračių rinktinės likimas – principų voratinklyje

Praėjusią savaitę pajėgiausi šalies treko dviratininkai pareiškė, kad Lietuvos garbę gins tik tuo atveju, jei rinktinėje ir toliau dirbs praėjusiais metais nuo šių pareigų nušalintas klaipėdietis Algirdas Vaitkus.

Nepatenkinus jų reikalavimų, Lietuvos rinktinę pasaulio čempionate ar 2008-ųjų olimpiadoje matysime kaip savo ausis – dabartinei rinktinei iki pareiškimą pateikusių dviratininkų pasiekimų dar toloka – šiais metais ji net nedalyvavo pasaulio čempionate ar taurės varžybose.

Toks sprendimą praėjusią savaitę Klaipėdos techniniame dviračių sporto centre įvykusiame susirinkime priėmė Klaipėdos miesto sporto vadovai, treneriai ir patys dviratininkai.

A. Vaitkus nuo pareigų nušalintas už tai, kad laiku neatsiskaitė už rinktinės išlaidas. Rinktinei šiuo metu vadovauja Edmundas Piseckas, tačiau dviratininkai mano, kad A. Vaitkus iš pareigų buvo atleistas be pagrindo, ir prašo artimiausiu metu jį turėtų sugrąžinti į rinktinę, priešingu atveju žada neatstovauti Lietuvai.

Klaipėdiečiai šį pareiškimą adresavo Lietuvos dviračių sporto federacijai (LDSF), Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD) bei Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK). Kiekviena įstaiga į jį reagavo skirtingai ir išvadų daryti neskuba. Teiravomės ir paties trenerio bei dviratininkų nuomonės. Ir dar vienos nuomonės – iš šalies, objektyvumo dėlei.

LDSF

„O kaip jūs manote, kas svarbiau – Lietuvos rinktinė ar Klaipėdos klubas”, – klausimu į „Vakarų ekspreso” klausimą apie tai, kaip į klaipėdiečių pareiškimą reagavo LDSF, atsakė jos vadovas Eugenijus Bulovas.

„Negalima teigti, kad šalyje yra tik vienas dviratininkų treneris A. Vaitkus”, – pridūrė federacijos vadovas.

Anot jo, naujasis rinktinės treneris E. Piseckas yra įgijęs aukštąjį išsilavinimą, reikiamas licencijas. Tuo tarpu A. Vaitkus – ne. E. Bulovas taip pat sakė klaipėdiečių veiksmus vertinąs kaip šantažą ir manantis, kad A. Vaitkus neadekvačiai vertina situaciją, taip klaidindamas dviratininkus.

„Šiuo metu ruošiamės vertinti jų kreipimąsi, taip pat renkame dokumentus apie dviratininkų treniruotes, medicininius sportininkų patikrinimus tuo laiku, kai rinktinei vadovavo A. Vaitkus. Įvertinę priimsime sprendimą ir apie jį informuosime”, – sakė E. Bulovas.

Federacijos vadovas taip pat sakė manantis, kad A. Vaitkus per garsiai reiškia „savo pažeistas ambicijas”.

LTOK

„Mes suinteresuoti, kad federacijose darbas vyktų ir būtų ruošiamasi olimpiadai bei kitoms rinktinės varžyboms. Skambinkit į federaciją, jos atstovai viską paaiškins geriau” – sakė LTOK generalinis sekretorius Vytautas Zubernis, kuris taip pat yra ir LDSF viceprezidentas.

KKSD

„Išvadų staigiai nedarome. Mačiau tą kreipimąsi, manau, kad sportininkų norų reikia paisyti, tačiau juos reikia išsakyti ne tokiomis sąlygomis. Prieš A. Vaitkų, kaip trenerį, nieko prieš neturime. Pernai jis buvo atleistas dėl neatitikimų rinktinės finansiniuose dokumentuose. O dėl klaipėdiečių pareiškimo – kitą savaitę grįžta generalinis direktorius, sėsime, svarstysime ir darysime išvadas”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo šiuo metu atostogaujančio generalinio KKSD direktoriaus Algirdo Raslano pavaduotojas Ritas Vaiginas.

A. Vaitkus

Praėjusių metų gruodį iš vyriausiojo Lietuvos rinktinės trenerio pareigų atleistas A. Vaitkus mano, kad nereikėtų trenerių skirstyti pagal įgytą išsilavinimą.

„Aš rinktinę treniravau nuo 2004-ųjų. Pažiūrėkit kokių rezultatų rinktinė pasiekė ir palyginkit juos su E. Pisecko rezultatais. Diplomas neturėtų vaidinti lemiamo vaidmens, o taip yra todėl, kad federacijoje paskutinį žodį taria vykdomojo komiteto nariai, tarp kurio narių yra ir žmonių, visiškai nepažįstančių nei dviratininkų, nei trenerių”, – sakė A. Vaitkus.

Į kalbas, esą jis spaudė sportininkus daryti tokį pareiškimą, A. Vaitkus atsakė, kad tai tik federacijos vadovo nuomonė.

„Man būtų žema kažko prašyti, kad gintų mane. Kiekvienas žmogus sprendžia už save”, – sakė treneris.

Dviratininkas

Klaipėdietis dviratininkas L. Balčiūnas, taip pat pritariantis kitų kreipimąsi pasirašiusių sportininkų nuomonei, „Vakarų ekspresui” teigė, jog federacijos vadovo mintys apie A. Vaitkaus spaudimą dviratininkams bei šantažą yra visiškai nepagrįstos.

„Aš šantažu pavadinčiau ankstesnius dviprasmiškus federacijos vadovų siūlymus atsisakyti A. Vaitkaus paslaugų”, – sakė L. Balčiūnas.

Pasak praėjusių metų Europos treko čempionato daugiakovės varžybų čempiono, treneris iš Klaipėdos federacijoje buvo ne pats mylimiausias asmuo.

„Treneris dėl to ir nemėgstamas Vilniuje, kad per garsiai reikšdavo savo ambicijas ir sakydavo tiesą į akis”, – pasakojo L. Balčiūnas, dar kartą patvirtinęs, kad jeigu federacija nepaisys dviratininkų reikalavimo, jie Lietuvai daugiau neatstovausią.

Objektyvumo dėlei

Šiuo atveju nesutariančios pusės – Klaipėdoje ir Vilniuje. Todėl paklausėme nešališko miesto – Kauno – atstovo nuomonės.

„A. Vaitkus yra principingas, reiklus, vienu žodžiu – „kietas” treneris. E. Piseckas – nuolankesnis. Oficialus treneris – E. Piseckas, oficialiai stipriausi dviratininkai – klaipėdiečiai. Geriausia išeitis iš šios padėties, mano manymu, yra ta, kad abu treneriai susėstų ir pasikalbėtų, kaip reikėtų vadovauti rinktinei”, – savo nuomonę „Vakarų ekspresui” dėstė kaunietis dviračių treneris Gintas Volungevičius.

Anot jo, tokia baigtis vargu ar įmanoma – įsigaliojus naujiems federacijos įstatams – trenerių siūlymai tapo beverčiai, nes trenerių taryba federacijoje panaikinta, viskam vadovauja vykdomasis komitetas.

„Aišku, jeigu klaipėdiečių klubo sportininkai – rinktinės pagrindas, tai jie irgi turi interesų – nori pasiruošimui pinigų reikalauti ne iš savo miesto, o iš federacijos. Ši rinktinę remia, tačiau šiemet jokių rezultatų nėra. Tai kur sukišti pinigai? Čia jau kvepia nešvariais darbeliais, atrodo, lyg kažkokia nematoma ranka tyčia drumsčia vandenį ir turi iš to naudos”, – samprotavo treneris iš laikinosios sostinės.

„Iš šalies viskas labiau panašu į principų reikalus, tačiau dėl to kenčia ne kas kita, o Lietuvos rinktinės vardas”, – pridūrė G. Volungevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.