Nauji varpai – jau Klaipėdoje

Vakar į Klaipėdą atkeliavo Olandijoje nulieti nauji kariliono varpai. Šį mėnesį naujasis instrumentas bus sumontuotas pašto bokšte, o pirmasis jo koncertas miestelėnus nudžiugins per šv. Kalėdas.

Daugiau kaip pusę milijono litų kainavęs naujas karilionas, kaip ir senasis, turi 48 varpus. Tačiau dabartinis instrumentas, pasak uostamiesčio karilionininkų Stasio Žilevičiaus ir Kęstučio Kačinsko, nulietas visame pasaulyje geriausioje varpų gamykloje „Royal Eijsbouts” ir yra chromatiškai temperuotas, t.y. dera kaip fortepijonas.

Iš specialios varpų bronzos nulietas karilionas sveria daugiau kaip 5 tonas. Sunkiausias varpas sveria 93 kilogramu, o jo skersmuo – daugiau kaip 1 metras. Lengviausias varpas sveria 10 kilogramų, o jo skersmuo – 18 centimetrų.

Šiuo metu karilionas saugomas AB „Klaipėdos energija” teritorijoje. Pašto bokšte atliekami paruošiamieji darbai – didinama ir betonuojama aikštelė, kurioje stovės klaviatūra, tvarkomas pats bokštas. Naujasis karilionas bus pradėtas montuoti lapkričio 20 d. Montavimo darbams vadovaus karilioną pagaminusios gamyklos atstovai. Numatoma, kad kariliono perdavimo aktas bus pasirašytas gruodžio 10 dieną, o gruodžio 25-ąją klaipėdiečiai karilionininkai nudžiugins klausytojus nauja koncertine programa.

Kaip bus panaudotas senasis, 20 metų tarnavęs karilionas, kol kas nenuspręsta. Iškeltos dvi galimybės – eksponuoti senuosius varpus kaip meninį akcentą, arba sumontuoti mobilų karilioną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.