Legendinių muzikantų sambūris

Po trijų dešimtmečių susirinkę bigbito veteranai nepristigo nei energijos, nei gerbėjų

Beveik visi su visais pažįstami, švenčiantys vieną didžiausių savo gyvenimo švenčių. Toks įspūdis susidarė šeštadienio vakarą vos įėjus į klubą „Combo”. Scenoje viešpatavo renginio vedėjas dainininkas Robertas Jasinskas, bigbito veteranus sukvietęs į vieną vietą.

Liko padaužos

„Šokiai be jų neapsieidavo. Turėdavome įrašus, patys grodavome jų dainas. Labai malonu juos išgirsti po tiek metų. Ir pačiam norisi pagroti”, – kalbėjo statybininkas Vaidotas Andrulis, linksėdamas į taktą. Muzikantai scenoje jam ir kitiems vakaro svečiams buvo puikiai ir seniai pažįstami. „Tai mano jaunystės grupės. Ypač patiko „Gėlės”, „Kertukai”, – sakė vyras.

Per tiek laiko jo muzikinės simpatijos nepasikeitė. „Likom tokie patys padaužos”, – neslėpė „Kertukai”.

Skrajojo padebesiais

Viena bigbitininkių Aida Zabotkaitė su grupe „Aida band” koncertinę veiklą atnaujino prieš penkerius metus. Kiti veteranai ant scenos užlipa tik labai išskirtiniais atvejais. „Nesitikėjau, kad susirinks tiek žmonių”, – kalbėjo A.Zabotkaitė.

Pasak jos, bigbito atstovai jau vis dažniau turi progų priminti apie save. „Ne tik mes, ir kiti koncertuoja Kauno dienų proga, Druskininkų bigbito festivalyje. Tačiau grupė „Meteorai” šiandien scenoje – pirmą kartą po daugelio metų. Nariai išsibarstė po visą Lietuvą ir retai susitikdavo. Šiandien jie skrajoja padebesiais galėdami kartu pagroti”, – pasakojo A.Zabotkaitė.

Suburti veteranus nėra paprasta. „Anksčiau grodavome protestuodami, o dabar nėra prieš ką protestuoti”, – motyvacijos trūkumą įvardijo muzikantė. Į „Combo” susirinko daugybė muzikantų draugų, gerbėjų. „Atpažįstu daugelį. Dar ne visi numirę”, – pastebėjo A.Zabotkaitė. Ji apgailestavo, kad nemažai bigbito veteranų jau iškeliavo į Anapilį. „Iš mano grupės jau dviejų nebėra”, – sakė moteris.

Nenulipo nuo scenos

„Matote, kas būna, kai vaikystėje groji bigbitą”, – sakė renginio vedėjas, atkreipdamas dėmesį į legendinį, vieną įdomiausių šalies būgnininkų Arvydą Jofę.

Kauno bigbendo perkusininko, J.Gruodžio konservatorijos dėstytojo klausytojai nuo scenos lengvai nepaleido. „Dvi minutės prie būgnų”, – nusprendė vakarui vadovavęs R.Jasinskas, atsižvelgęs į salėje kilusias aistras, kai nuo būgnų bandė pakilti A.Jofė.

Paklusęs įsakymui muzikantas ne tik dar pagrojo, bet ir uždainavo. Vaizdas ir garsas – nepakartojamas. Vienoje rankoje – mikrofonas, kitoje – dvi būgnų lazdelės.

„Čia visa sena „chebra” susirinko, klausėmės tos pačios muzikos”, – A.Jofė nesuprato, kaip būtų galėjęs praleisti renginį. Buvo nesunku įsitikinti, kad visi ten jam buvo savi. Žmonės vienas po kito jį sveikino, spaudė ranką, dėkojo už pasirodymą, klausė, kaip gyvena.

Išsaugojo ir uniformą, ir formą

Nuo scenos skambėjo ne tik muzika, bet ir šiek tiek istorijos pamokų: „kertukas” Saulius Lukošius pakalbėjo su Kauno miesto Civilinės metrikacijos biuro vedėju, Rotušės ceremonimeistru Kęstučiu Ignatavičium, ir taip atsirado grupė „Aitvarai”.

„Jie buvo pirmieji, kurie nusprendė, kad scenoje reikia ir gerai atrodyti, pasisiuvo uniformas”, – pasakojo R.Jasinskas.

Scenoje su anų laikų uniforma pasirodė tik K.Ignatavičius. „Įtariu – todėl, kad tik Ignatavičius išlaikė ne tik uniformą, bet ir formą”, – pašmaikštavo renginio vedėjas. Kartu su K.Ignatavičiumi dainavo ir Rūta Morozovaitė.

Suintrigavo jaunimą

Buvęs Lietuvos ambasadorius Čekijoje, o dabar Savivaldybės Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjas Vygintas Grinis su žmona Vida laiką leido šokių aikštelėje.

„Tie žmonės, kurie groja, dainuoja scenoje, – seni mūsų pažįstami, kolegos. „Aitvarai” buvo mėgstama grupė”, – pasakojo Griniai. Beje, V.Grinienei teko dirbti su R.Jasinsku, o V.Griniui – su K.Ignatavičium.

Neliūdėjo ir jaunimas, bigbito veteranams nejautęs sentimentų. Ant scenos lipusių grupių pavadinimus jis girdėjo pirmą kartą, kaip ir daugelį tąvakar skambėjusių dainų. Renginio atmosfera, „senukų” energija užkrėtė ir visus vakaro dalyvius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.