„Išsipildymo akcija” – už vaikų sveikatą, kuri nulems jų ateitį

Lapkričio 2 dieną TV3 eteryje startavo tradicija tapęs ketvirtasis paramos projektas „Išsipildymo akcija”. Šių metų tikslas – surinktas lėšas skirti globos namų ligoniukų sveikatai gerinti. „Jei tie vaikai augtų šeimose, galbūt jų imunitetas ligoms būtų atsparesnis. Juk būna, kad negalavimą išgydo tik mamos papūtimas ar prisilietimas”, – sakė akcijos iniciatorė ir globėja Nomeda Marčėnaitė.

Tikslai ir suaukoti pinigai

„Išsipildymo akciją” organizuoja ir rengia TV3 televizija ir SEB Vilniaus bankas. Per trejus metus geros valios žmonės ir verslo visuomenė suaukojo per 5,5 milijonus litų globos namuose augančių vaikų gyvenimo, sveikatos ir mokymosi sąlygoms gerinti bei svajonėms įgyvendinti.

Pirmaisiais akcijos metais – 4000 tėvų paliktų vaikų iš 58 globos namų suaukota 938 814,51 lito, antraisiais – 6515 vaikų iš 100 globos namų suaukota 1 851 865,21 lito (įskaitant ir 2003-ųjų akcijos likutį 23 441,06 Lt), trečiaisiais – 6727 vaikams iš 118 globos namų geros valios žmonės suaukojo net 2 739 590,33 litus (įskaitant ir 2004-ųjų akcijos likutį 33 081,71 Lt).

2003-iųjų „Išsipildymo akcijos” tikslas buvo vaikų svajonių išpildymas, 2004-ųjų – globos namų auklėtinių buities, gyvenimo sąlygų gerinimas, 2005-ųjų – globos namuose augančių vaikučių talentų ugdymas ir sveikatos paslaugų gerinimas globos namuose.

„Šiųmetė akcija skirta silpniausiems ir pažeidžiamiausiems globos namų auklėtiniams – ligoniukams, kuriems padėję šiandien mes iš esmės galime nulemti jų gyvenimą. Žinau, kad nėra vaistų nuo ligos, kurios negali išgydyti meilė, tačiau pabandyti reikia, – 2006-ųjų „Išsipildymo akcijos” tikslą pristatė N. Marčėnaitė. – Geriausias vilties pavyzdys – ligoniukas Ernestas, kuris nuo kūdikystės buvo beviltiškas, „nurašytas” vaikas. Galvojome, kad tikrai niekas jo neįvaikins ir iš kūdikių namų dėl sunkios fizinės negalios jam teks keliauti į senelių pensioną. O Ernestas – labai protingas, įdomus, šviesus ir mylintis vaikas. Su globos namų vadove net kūrėme planus, kad gal jį galėtų paimti vienuoliai, jis taptų raštininku, kad tik nereikėtų jį perkelti į senelių namus. Ir stebuklas įvyko – po galybės operacijų, užsispyrimo, Ernestas jau pradeda valdyti kūnelį ir šiandien turi savo namus, tėvelius, turi tikrą jį mylinčią šeimą.”

Šiemet geros valios žmonių ir verslo visuomenės „Išsipildymo akcijai” suaukotos lėšos bus skiriamos valstybės nekompensuojamiems arba tik iš dalies kompensuojamiems vaistams pirkti, operacijoms atlikti, reabilitacijai, medicininei įrangai ir kitoms reikmėms.

Pasak projekto vadovės Ingos Šalkauskaitės, sergančių įvairiomis ligomis globos namų auklėtinių Lietuvoje labai daug. „Tikslaus skaičiaus įvardinti kol kas negaliu. Šiuo metu į televiziją kaip tik plaukia atsakymai į laiškus, kuriuos išsiunčiau į 130 globos įstaigų. Yra spec. mokyklos, pensionai, kur medicininė pagalba reikalinga visiems įstaigos auklėtiniams.”

Globos namai iš akcijos rengėjų gavo specialias anketas, kurias turi užpildyti ligoniukus prižiūrintys ir gydantys daktarai. Vėliau dėl globos namuose augančių vaikų sveikatos „Išsipildymo akcijos” rengėjus konsultuos garsiausių šalies medikų konsiliumas, globos namuose dirbantys gydytojai: Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės (VUVL) direktoriaus pavaduotoja medicinai Olga Zimanaitė, Ortopedinio skyriaus vedėjas dr. Kęstutis Saniukas, ortopedas traumatologas gyd. Vidas Misevičius, plastikos chirurgas dr. Darius Radzevičius, Neonatalogijos klinikos Neišnešiotų naujagimių skyriaus vedėja gydytoja neonatologė Albina Našliūnienė, traumatologijos skyriaus vedėjas dr. J. Vencius ir kiti.

„Dalyvauti šiųmetėje akcijoje oficialiais laiškais jau pakviesti visi iki šiol akcijoje dalyvavę vaikų globos namai. Tie, kurie tik šiemet nusprendė prisijungti, dalyvio anketas ras TV3 interneto svetainėje adresu www.tv3.lt”, – sakė I. Šalkauskaitė.

Svarbiausiu tikslu lieka įsivaikinimas

Nors šiemet akcijos metu suaukoti pinigai bus skirti be tėvų augančių vaikų sveikatai gerinti, tačiau svarbiausiu „Išsipildymo akcijos” tikslu kaip ir trejus metus iki šiol lieka įsivaikinimo populiarinimas bei skatinimas.

Kasdienes „Išsipildymo akcijos” laideles TV3 žiūrovai šios televizijos eteryje jau gali matyti nuo lapkričio 2 dienos 18.45 val. Dviejų trijų minučių siužetėliuose pristatoma ne tik konkreti vaiko sveikatos problema, bet žiūrovai supažindinami ir su globos namų auklėtiniais.

Didysis kasmetinis „Išsipildymo akcijos” paramos koncertas, į kurį sukviečiami visų akcijoje dalyvaujančių globos namų vaikai, šiemet vyks gruodžio 22 dieną Vilniuje, „Siemens” arenoje. Šiai vaikams skirtai kalėdinei šventei surengti SEB Vilniaus bankas trečius metus iš eilės skiria tikslinę 250 000 litų paramą.

„Nė karto nesuabejojau tuo, ką darau”

Nomeda, ar prieš ketverius metus pradėjusi organizuoti šią akciją tikėjote, kad ji išaugs į tokį gražų renginį ir, padedant bendraminčiams, tęsis net kelerius metus?

Tikrai nemaniau. Visada turiu stebuklingų vilčių, bet rožinių svajonių – niekada, todėl realiais dalykais nelabai tikiu. Juk reikia labai daug laiko, kad įgyvendintum kokį nors labai svarbų dalyką. O ši akcija vos per kelerius metus įsisiūbavo, ir man tai – didžiulė šventė.

Prieš kelias dienas važiavome į globos namus. Užėjome į dvidešimties vaikų grupę. Įsivaizduojate, tik keli auklėtiniai iš grupės neįvaikinti. Bet tie mažyliai, žinokit, stebuklingi. Reikia pamatyti, kokie jie gražūs! Linksmai su jais šnekučiuojuos, klausinėju apie mokyklą, kaip jiems sekasi. Galiausiai paklausiau apie svajonę. Menka pauzė. Nors kalbėjome linksmai, vaikai rimtai atsakė: „Svajoju turėti mamytę.”

Atrodo, jog akcijos metu tiek daug padarome, bet nuvažiuoji į globos namus ir matai, kad mamų jiems niekas nepakeis. Viskas taip sąlygiška…

Kai užgriūna organizaciniai rūpesčiai, prasideda maratoninės kelionės po globos namus, ar neapninka niūrios mintys, jog be reikalo viso to ėmėtės?

Oi ne ne. Niekada taip neatrodė. Net ir pradžioje, kai viskas taip sunkiai įsivažiavo.

Kai šiandien įeinate į globos namus, vaikams tikriausiai prisistatyti, kas tokia esate, nebereikia?

Kai užeinu į pačių mažiausiųjų ar protinę negalią turinčių vaikų grupes, prisistatyti vis tenka iš naujo. Užsukau į cerebriniu paralyžiumi sergančių vaikų grupę. Ten buvo trejų metų mergaitė, turinti kitokią negalią. Kai jai buvo vieneri, mama prie jos paliko degančią žvakę. Ji užkrito ir nudegino mergaitei galvytę. Šiandien jos oda žaizdota, ir mes svarstome galimybę daryti plastinę operaciją. Mergaitei taip pat įtaria ir protinę negalią. Kokio laipsnio, sunku pasakyti, nes ji kol kas per maža tiksliai nuspręsti. Tik įėjusi į grupę po 5-10 minučių su ja jau žaidžiau, o auklytė stebėjosi, nes mergaitė bijo ir nenoriai bendrauja su svetimais žmonėmis. Manau, jog šis vaikas turėtų daugiau šansų pagyti, jei augtų ir būtų tinkamai prižiūrima šeimoje.

Būna, žinoma, ir tokių atvejų, kai, pamatę iš tolo, jau šaukia, o kiti, žiūrėdami į akis, sako: „Noriu, kad tu būtum mano mama”.

Skaudu išeiti iš grupės ir palikti verkiančius globos namų auklėtinius?

Labai. Matyt, imuniteto tam reikalui aš neįgausiu, niekada neišsiugdysiu atsparumo vaikų skausmui. Ar pastebėjote, jei vaikui blogai, jo veidelis būna pats liūdniausias pasaulyje? Tada jo niekas negali paguosti, išskyrus mamą, kuri nebūtinai turi būti biologinė.

Jūsų žiniomis, ar mūsų šalies globos namuose gyvena daug ligoniukų?

Daug, ir tie sutrikimai įvairūs. Kalbėjau su vienų globos namų direktoriumi, kuris teigė, kad globos namų auklėtiniai labiau serga nei šeimose augantys vaikai. Juk yra tokios ligos, kurios gyja vien tik nuo mamos papūtimo, prisilietimo ar tiesiog buvimo šalia. Globos namų auklėtiniai serga ir emocinėmis, ir kvėpavimo takų, ir akių, ir kitomis ligomis.

Ar be tėvų augantys mažieji klaipėdiečiai sulauks jūsų vizito?

Kol kas nežinau. Yra darbuotoja, kuri derina mūsų vizitus. Šiuo metu jau aplankėme Trakų, Vilniaus globos namus. Stengiamės vienu sykiu pervažiuoti kelias įstaigas. Bet gali būti, kad atvažiuosim ir į uostamiestį. Dideliuose miestuose gyvena daugiau tokių ligoniukų.

Aukoti akcijai šiemet geros valios žmonės gali telefonu trumpaisiais numeriais 1890 (auka 2 Lt) ir 1891 (auka 5 Lt), perkant akcijos paramos apyrankes, kurios šiemet bus oranžinės spalvos ir „Maxima” prekybos centruose pasirodė jau lapkričio pradžioje, pervedant pinigus į specialią sąskaitą banke (sąskaitos numeris SEB Vilniaus banke LT89 7044 0600 0385 2791, banko kodas 70440) ir aplankant vaikučius globos namuose atvirų durų dieną – gruodžio 9-ąją. Tai – dar viena „Išsipildymo akcijos” inicijuojama tradicija.

Per vieną dieną geros valios žmonės akcijai suaukojo net 47 tūkstančius litų. Tokia suma pernai buvo suaukota per 4 akcijos dienas, o pirmaisiais akcijos metais – per daugiau nei dvi savaites.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.