Kotletai ir kompotas prieš traškučius ir kokakolą

Iš mokyklų gujami nevisaverčiai gėrimai ir maistas

Kaip vaikų mokymo ir ugdymo įstaigose uždrausti prekiauti kokakola, traškučiais ir kitais nevisaverčiais produktais? Toks klausimas ne kartą skambėjo Karmėlavos B.Buračo vidurinėje mokykloje vykusioje konferencijoje.

Dantis labiausiai graužia ne actas

Kol mokslininkai aiškinasi įvairių gėrimų naudą ir žalą, nedidelį eksperimentą atliko ir Karmėlavos B.Buračo vidurinės mokyklos mokiniai.

Chemijos mokytoja ir direktorės pavaduotoja Zita Norušienė pirmųjų klasių mokinių paprašė neišmesti iškritusių dantukų, o juos perduoti 7-8 klasių moksleiviams. „Dantukus pasverdavome ir paskui užpildavome įvairiais gėrimais. Po kiek laiko dantukus ištraukdavome ir pasverdavome. Taip žaidėme dvejus metus. Paaiškėjo, kad labiausiai dantukus sugraužė kokakola. Antroje vietoje liko „Sprite”, tik trečioje – actas”, – pasakojo Z.Norušienė.

Mokykloje šiais mokslo metais pastatytas gėrimų ir saldumynų automatas, bet jo norima atsisakyti. „Norėjome, kad vaikai mažiau bėgiotų per pertraukas į parduotuvę. Tačiau automatas dažnai „pavagia” centus, be to, produktų nauda taip pat kelia abejonių”, – sakė Z.Norušienė.

Kalbinti moksleiviai sakė esą patenkinti automatu, tačiau skundėsi kad neretai vyresniųjų klasių auklėtiniai atima pirkinius. „Labiausiai perkami bulvių traškučiai ir gėrimai”, – sakė vienas mokinys. „Mažiau pirktume iš automato, jei valgykloje maistas būtų skanesnis”, – sakė kitas.

Specialistai nusistatę prieš automatus

Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. technologė Žydra Narbutienė sakė, kad prekybos automatai mokyklose pastatomi, jeigu tam pritaria Kauno visuomenės sveikatos centras. „Žinau, kad jis jau neketina pritarti tokių automatų statymui mokyklose”, – sakė ji.

Automatais prekiaujanti UAB „Angolita” neseniai pareiškė, kad šalyje vyksta tendencinga kova su pardavimo būdu, o ne su kenksmingais produktais. Bendrovė tikina atsižvelgianti į mokyklų pageidavimus dėl maisto, tačiau kažkodėl daugelyje automatų prekiaujama bulvių traškučiais, sūriais riešutais. Iš viso šalies mokyklose šiuo metu yra apie 200 užkandžių automatų.

Kauno rajone maisto automatai veikia Babtų, Raudondvario ir Garliavos J.Lukšos gimnazijose. Kai kur ketinama kitąmet nepratęsti sutarties su UAB „Angolita”. Atrodo, kad automatai pastatyti ten, kur vaikai turi daugiau pinigų saldumynams. Pavyzdžiui, Garliavos J.Lukšos gimnazijoje, kur tik 1,7 proc. vaikų turi teisę į nemokamą maitinimą.

Spauda teigia, kad kai kuriose Europos valstybėse pagal „Coca-cola” licenciją gaminami produktai vaikams iki 12 metų nebeparduodami. Latvija taip pat ketina uždrausti šios kompanijos gėrimų prekybą mokyklose.

Respublikinis mitybos centras parengė rekomenduojamų parduoti užkandžių aparatuose produktų sąrašą, kuriame yra vaisiai, sultys, pienas, jogurtas, javainių bei saulėgrąžų batonėliai, sausainiai, mineralinis vanduo, vaisvandeniai be saldiklių.

Aptinkama pažeidimų

Kauno apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja 193-ijų apskrities rajonų bendrojo lavinimo mokyklų maisto skyrius. Anot tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Virginijos Grigaravičiūtės, daugiau kaip pusėje mokyklų maistas ruošiamas vietoje. Likusiose nėra tinkamų sąlygų, todėl patiekalai termosais atvežami iš kitur.

„Nuo šių mokslo metų visi besimokantieji Kauno apskrities mokyklose gali rinktis šiltus pietus. Pernai šilto maisto nebuvo net devyniose Kaišiadorių rajono mokyklose. Ypač svarbu, kad tokį maistą gautų socialiai remtini vaikai, nes dažnai jie pietauja tik mokykloje”, – sakė V.Grigaravičiūtė.

Šešiose Kauno ir keturiose Jonavos rajono ugdymo įstaigose atnaujinta valgyklų gamybinė įranga. Keturiose Kauno rajono mokyklų valgyklose jau veikia modernios konvencinės krosnys. Mitybos specialistai tvirtina, jog tokiose krosnyse maisto sauga užtikrinta, jis nesudega, nesutraukia nereikalingo aliejaus kiekio, automatiškai palaiko tinkamą temperatūrą produkto viduje. Konvencinėje krosnyje garuose paruoštas maistas ypač tinka virškinimo problemų turintiems žmonėms.

V.Grigaravičiūtė pastebėjo, kad priešingai nei Kauno mieste, Kauno rajone valgyklas nuomojantys verslininkai investuoja į jų atnaujinimą.

„Kai kur vis dar naudojama sena susidėvėjusi įranga, aliumininiai puodai. Nors tokius puodus naudoti neuždrausta, juos rekomenduojama pakeisti. Aliumininiuose puoduose galima virti, bet negalima maisto ilgiau laikyti, nes aliuminis patenka į produktą. Dar viena problema – ne visur reguliariai tikrinamas geriamasis vanduo. Mikrobiologinis vandens tyrimas turi būti atliekamas vieną kartą per metus”, – sakė V.Grigaravičiūtė.

Penktadalis mokyklų naudoja seną įrangą

Ž.Narbutienė informavo, kad Kauno rajone šiuo metu 20 mokyklų vietoje gamina maistą, o 9 valgyklos išnuomotos individualioms įmonėms, kurios maistui taiko iki 25 proc. antkainį. Kelios mokyklos gaus karštą maistą termosuose. Nemokamai maitinama 2000 vaikų, nemokamiems pietums skiriami 3 litai.

Kaip rodo tyrimas, Kauno rajone 17 proc. vaikų pietauja nemokamai, 41 proc. valgo karštus pietus, 35 proc. perka bufetinę produkciją (bandelės ir pan.), o 7 proc. valgykloje nesilanko.

Apie 20 proc. mokyklų tebenaudoja seną įrangą (Garliavos, Kulautuvos, Vandžiogalos vidurinės mokyklos ir Raudondvario gimnazija). Iki šių metų pabaigos bus įrengta nauja valgykla Neveronių vidurinėje mokykloje, statomas priestatas su nauja valgykla Babtų gimnazijoje.

Anot Ž.Narbutienės, šiais mokslo metais labiausiai situacija pagerėjo Domeikavos, Akademijos U.Karvelis gimnazijose, taip pat Karmėlavos B.Buračo, Čekiškės P.Dovydaičio vidurinėse ir Saulėtekio pagrindinėje mokykloje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.