Raginimai nesuklupti kol kas pamiršti

Be vadovo likusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija šiemet neparengė tradicinių rekomendacijų, kaip parlamentarams išvengti interesų konfliktų

Gerokai užsitęsusios postų Seime dalybos neleidžia parlamentarams laiku imtis kai kurių įstatymuose numatytų darbų. Be vadovo likusi Etikos ir procedūrų komisija iki šiol nepateikė parlamentarams priminimų, kaip derėtų vengti privačių ir viešųjų interesų konflikto, nors tą turėjo padaryti dar rugsėjo 10-ąją prasidėjus Seimo rudens sesijai.

Nurodyta Statute

Seimo Statutas nurodo, kad „Etikos ir procedūrų komisija, išnagrinėjusi Seimo narių privačių interesų deklaracijas, teikia Seimo nariams rašytines rekomendacijas, kaip išvengti interesų konflikto, kurias Seimo nariai gali savo nuožiūra skelbti”.

Kasmet rudens sesijos pradžioje kelioms dešimtims Seimo narių būdavo įteikiamos atmintinės, kuriose nurodoma, kad derėtų vengti interesų konflikto, kai parlamente svarstomi klausimai, susiję su tam tikrų Seimo narių privačiais interesais. Paprastai įvairių įmonių akcijų arba įvairiose valstybinėse bei privačiose įmonėse ar įstaigose dirbančių giminaičių turintiems parlamentarams rekomenduojama nusišalinti nuo klausimo, tiesiogiai susijusio su tomis įmonėmis ar įstaigomis, svarstymo.

Pavyzdžiui, jeigu Seimo narys turi kontrolinį mėsos perdirbimo įmonės akcijų paketą, jam rekomenduojama nedalyvauti svarstant su mėsa ar mėsos perdirbimu susijusių klausimų parlamento plenariniuose posėdžiuose ir net komitetuose.

Pastaruosius kelerius metus Seimo nariai gaudavo tokias atmintines. Tačiau šiemet jos dar neparengtos.

Nėra kam pasirašyti

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos patarėja Birutė Pūtienė „Kauno dienai” sakė, kad rekomendacijos parlamentarams derinti viešuosius ir privačius interesus šiemet nebuvo parengtos dėl to, kad ši komisija neturi vadovybės.”Dabar komisija formaliai neturi pirmininko, todėl netgi nėra kam nurodyti atlikti kai kuriuos darbus, tarp jų – ir parengti rekomendacijas”, – sakė B.Pūtienė.

Gegužę iš Etikos ir procedūrų komisijos vadovo pareigų atleistas socialliberalas Algirdas Monkevičius „Kauno dienai” patvirtino, kad komisijos veikla iš esmės paralyžiuota. „Dabar nėra kam nei komisijos posėdžių šaukti, nei kokių nors pavedimų duoti, nes nėra paskirto komisijos vadovo. Nėra netgi kam pasirašyti dokumentų”, – tvirtino jis.

Anot A.Monkevičiaus, būtent tai lėmė, kad Seimo nariai šiemet liko be atmintinių dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo. „Aišku, tos rekomendacijos yra gana formalios, bet Statutas nurodo jas parengti. Paprastai tai būdavo daroma rudens sesijos pradžioje. Bet ši sesija ypatinga – vasarą pasikeitus valdančiajai koalicijai jau kurį laiką tęsiasi įvairių valdžios struktūrų formavimas, tik iki Etikos ir procedūrų komisijos vadovybės vis niekaip neprieinama. Taip ir kabo ji tarp žemės ir dangaus”, – sakė buvęs komisijos vadovas, atsistatydinęs todėl, kad socialliberalai pasitraukė į opoziciją.

A.Monkevičius sakė, kad komisija dabar susirenka į posėdžius, kuriuose iš esmės svarstomi tik procedūriniai klausimai.

Pateko į skandalo verpetą

Vasarą susiformavusios keturių partijų valdančiosios mažumos atstovai tvirtino, kad Etikos ir procedūrų komisijos, kaip ir Audito komiteto bei Antikorupcijos komisijos, pirmininko pareigos turėtų atitekti opozicijai. Audito komiteto vadovu jau paskirtas konservatorius Donatas Jankauskas.

Naujieji Antikorupcijos bei Etikos ir procedūrų komisijų pirmininkai iki šiol nepaskirti. Numatyta, kad ir šios pareigos atiteks mažumos Vyriausybės sudarymą parėmusiems konservatoriams, tačiau šie prabilo apie tai, kad Seimo etikos sargų vadovo postą galėtų perimti opozicinis Liberalų sąjūdis. Į šias pareigas turėtų būti siūloma Dalia Teišerskytė. Tačiau ji minima vadinamajame Seimo narių biurų skandale. Todėl jos paskyrimo komisijos vadove klausimas nebus svarstomas, kol šis skandalas nebus išnagrinėtas ir įvertintas. Seimo narių biurų nuomai valstybė kas mėnesį išleidžia tūkstančius litų, nors nemažai jų egzistuoja tik popieriuje. Paaiškėjo, kad kai kurie Seimo nariai patalpas biurams įsigudrino nuomotis iš savo pačių įsteigtų įmonių ir giminaičių.

Seimo kancleris Gintautas Vilkelis vakar pavedė Seimo kanceliarijos Finansų departamentui pateikti pasiūlymus, kaip patobulinti Seimo narių biurų nuomą reglamentuojančią tvarką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.