Tarptautiniame traukinyje – radioaktyvus tualetas

Kas skleidė 143 kartus leistiną normą viršijantį spinduliavimą, rusų pareigūnai vakar dar negalėjo pasakyti

Lapkričio 1-ąją tikrindami tarptautinio traukinio „Maskva-Kaliningradas” keleivius Lietuvos pasieniečiai apstulbo: jų prietaisai užfiksavo daugiau nei 140 kartų viršijantį radiacijos lygį.

Kaip pranešė Rusijos interneto naujienų svetainė „gazeta.ru” ir naujienų agentūra Regnum, Lietuvos pasieniečių, įlipusių tikrinti keleivių pasų, prietaisai užfiksavo kur kas didesnį negu leistina radiacijos foną. Išsiaiškinta, kad spinduliavimo šaltinis buvo viena septintojo vagono keleivė, kuriai nuo onkologinės ligos Maskvos klinikoje taikytas chemoterapijos kursas. Moteris pateikė tokiu atveju būtinas medikų pažymas, patvirtinančias gydymą.

Tačiau vakar Rusijos nepaprastųjų padėčių ministerija pranešė, kad šiame traukinyje buvo nustatytas dar vienas radiacijos šaltinis. Išsiaiškinta, kad jis buvo klozeto bakelyje. Koks tai šaltinis, kurio spinduliavimas, anot pranešimų, net 143 kartus viršijo leistiną normą, nepatikslinta.

„Spinduliuojantis” vagonas esą buvo aptiktas Nesterove, netoli Lietuvos sienos. Kaliningrade jis atkabintas nuo traukinio ir pastatytas šalutiniame kelyje. Vagonas užplombuotas ir saugomas. Ministerijos atstovas kol kas negali atsakyti, ar šie du radiacijos šaltiniai – keleivė ir klozeto bakelis – susiję, tai paaiškės atlikus tyrimą.

Kaip LŽ vakar sužinojo Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT), trečiadienį traukinyje, važiavusiame į Kaliningradą, per tikrinimą Kenos poste iš tiesų nustatyta moteris, nuo kurios sklido padidėjęs spinduliavimas. „Gamtinio fono norma – 15-20 mikrorentgenų, o mūsų pasieniečių aparatai užfiksavo maždaug 300 mikrorentgenų, sklidusių nuo šios moters”, – sakė VSAT viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Rokas Pukinskas.

Anot jo, kito radiacijos šaltinio Lietuvos pareigūnai tame traukinyje neaptiko.

VSAT duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių kertant Lietuvos valstybės sieną nustatyti 104 padidėjusios radiacijos atvejai, 86 iš jų – oro uostuose. „Nėra nė vieno kriminalo. Dauguma atvejų tai buvo medicinos įstaigoms skirti vaistai, kurie naudojami onkologiniams ligoniams gydyti ir įvairioms su tuo susijusioms procedūroms. Kita dalis – į Lietuvą atvykstantys žmonės, kuriems gydyti buvo taikytas chemoterapijos kursas”, – sakė Pukinskas.

Būta atvejų, kai didesnį spinduliavimą skleidė pinigai, laikrodis ar kiti daiktai.

Radiacijos specialistų teigimu, toks spinduliavimas, kokį klozeto bakelyje nustatė rusai, pavojaus žmonių sveikatai nekelia. Vagone padidėjusį radiacijos foną jie būtų linkę sieti su chemoterapija gydytos moters apsilankymais tualete.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.