Kovą su nelegaliu darbu ketinama stiprinti

Valstybinė darbo inspekcija pasigenda kovos su nelegaliu darbu priemonių griežtinimo – kai kurios įstatymų spragos esą atrodo paliktos tiesiog tyčia, kad inspektoriams teisme nelegalaus darbo atvejus įrodyti būtų sunkiau.

Šiemet Klaipėdos apskrityje surašyti 42 protokolai dėl 45 asmenų. Pasak Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vyresniosios darbo inspektorės darbo teisei Jūratės Kašėtaitės, nelegalaus darbo atvejai dažnai pasitaiko pačiose stambiausiose įmonėse ir netikėčiausiose vietose – prekybos centruose, statybų bendrovėse.

Anot inspektorės, šiemet Klaipėdos apskrityje sumažėjo protokolų dėl nelegalaus darbo skaičius.

„Teismai įgijo praktikos, darbdavių advokatai stengiasi rasti įstatymų spragų, kad nepavyktų įrodyti nelegalaus darbo fakto. Advokatų armija užgožia mūsų aiškinimus, kad mes matėme, kaip kažkas nelegaliai dirba. Teismo išvadų būna tokių, kad savo akimis gali jau nebetikėti”, – sakė J. Kašėtaitė.

Kovoti su nelegaliu darbu, dėl kurio atsiranda nesąžininga konkurencija, iškreipiami laisvos rinkos ekonomikos dėsniai, stabdomas pramonės progresas, o darbuotojai netenka socialinių garantijų, sunku ir dėl pačių darbuotojų priešiškumo.

Pasak J. Kašėtaitės, kontroliuojančių institucijų darbą apsunkina ir tai, kad įstatymai nereglamentuoja talkos atlikimo tvarkos, darbo inspektoriai neturi priemonių nustatyti asmens tapatybei, taip pat negali kaip įrodymų teisme pateikti filmuotos bei fotografuotos medžiagos.

Nors pasitaiko svarstymų, kad nelegalų darbą skatina per didelė mokesčių našta, tačiau, anot J. Kašėtaitės, sustiprinus įrodinėjimo priemonių bazę šį reiškinį būtų galima bandyti likviduoti ir esant dabartiniams mokesčiams.

Nelegalaus darbo priežastis apsvarsčiusi Trišalė taryba prie Klaipėdos miesto savivaldybės ketina teikti savo pasiūlymus respublikinei Trišalei, kad būtų inicijuojami įstatymų pakeitimai.

Siūloma įteisinti techninių priemonių naudojimą įrodinėjant nelegalaus darbo faktus, svarstyti pakeitimus dėl mokesčių naštos mažinimo ir mokesčių sistemos tobulinimo, taip pat dėl rinkos iškreipimo mokant dienpinigius bei atlyginimus pagal autorines sutartis.

Pasak Trišalės tarybos nario Petro Bekėžos, pasaulyje jau nebėra taip, kaip Lietuvoje, kad laivyno bei transporto sektoriaus darbuotojai dalį atlyginimo gauna dienpinigiais. Taip žmonės nukenčia prarasdami dalį socialinių garantijų. Tokių dalykų, anot P. Bekėžos, turėtų nebelikti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.