Mirusiųjų rimtį trikdė gyvųjų interesai

Visų šventųjų dieną šimtai tūkstančių žmonių pagerbė mirusiuosius, tvarkė jų kapus ir degino žvakes

Vakar, Visų šventųjų dieną, kaip ir praėjusiais metais, maldos ir rimtis kapinėse susipynė su tolerancijos stoka, automobilių spūstimis ir priekaištais policijai. Tik vakarop Kauno kapinėse pasidarė tylu, kaip ir turi būti amžinojo atilsio vietoje. Vien Karmėlavoje artimųjų kapus aplankė, kaip manoma, apie 100 tūkst. žmonių.

Spūstis nuo Savanorių prospekto

Net penkių kilometrų ilgio automobilių eilė nutįso nuo Savanorių prospekto iki Ramučių sankryžos. „Kokiam kvailiui šovė į galvą įjungti šviesoforą?” – piktinosi prie Ramučių sankryžos sustojęs vienas vairuotojas. Kai kurie policininkai taip pat manė, jog Visų šventųjų dieną sankryžoje reikėjo palikti mirksėti tik geltoną šviesoforo signalą. Dėl šviesoforo užsikimšo ir Ramučiai. Gudresni vairuotojai mėgino važiuoti pro miestelį, o ne Kauno-Ukmergės keliu.

Nuo Ramučių dauguma vairuotojų suko į kairę, Karmėlavos kapinių pagrindinės įeigos link. Tačiau iki jos teko dar apie pustrečio kilometro važiuoti vėžlio greičiu.

Kapinių prieigose vairuotojams ir keleiviams akivaizdžiai trūko tolerancijos. Žmonės keiksnojo tai policiją, tai komunalininkus, kad prieš patekdami į kapines jie sugaišo net dvi valandas.

„Jau ketvirtus metus kartoju, kad Kauno valdžiai į miestiečius yra, švelniai tariant, visiškai nusispjauti, – sakė Kauno rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Valdemaras Čyvas. – Nuolat prašome: įrenkite stovėjimo aikšteles, apšvietimą, bet dėl vienos dienos jie nieko nenori daryti”.

Trūksta tolerancijos

Vieninteliai tvarkdariai Visų šventųjų dieną iš tikrųjų buvo policininkai. Kapinėse jie buvo mandagūs, padėdavo vairuotojams pastatyti automobilį. Bekalbant su V.Čyvu, jį aprėkė viena moteriškė, kodėl policija nepraleido jos ir vyro automobilio tiesiai į kapinių teritoriją. Moters priekaištai buvo visiškai be pagrindo, nes į teritoriją pareigūnai įleisdavo tiek automobilių, kiek išvažiuodavo iš kapinių. Kitos mašinos būdavo nukreipiamos į šalia kapinių esančias pievas. „Žinote, jei mūsų nebūtų, čia po valandos kiltų muštynės”, – įsitikinęs V.Čyvas. Karmėlavos kapinėse vakar tvarką palaikė apie 120 pareigūnų.

Panašių nesklandumų nekilo Romainių kapinėse, nors pakeliui į kapines (važiuojant iš Šilainių) spūstyje kai kurie vairuotojai strigo jau prie „Oazės”. Iš kapinių buvo galima išvykti tik pro Vilijampolėje esančią „Regitrą”.

Prie kapinių policijos pareigūnams teko imtis komunalininkų darbo. Jie miestiečiams padėdavo išstumti užklimpusias mašinas. „Šiemet negavome traktoriaus, todėl iki darbo pabaigos žmonių uniformos pasidarys juodos”, – neabejojo Patrulių rinktinės antrojo būrio vadas Henrikas Aleksandravičius. Romainiuose per visą dieną apsilankė maždaug 50 tūkst. kauniečių.

Jaučia pareigą sutvarkyti kapus

Kodėl žmonės tik vieną dieną veržiasi pagerbti mirusiuosius, kauniečiai kalbėjo įvairiai. „Per Visus šventus būtina aplankyti mirusiuosius ir parodyti jiems pagarbą”, – sakė Povilas Lukša. „Esame katalikiškas kraštas, todėl privalome lapkričio 1-ąją nuvykti į kapines”, – kalbėjo Robertas.

Mirę artimieji lankomi ir pavieniui, ir šeimomis. Prie vieno kapo buvo galima pamatyti dideles šeimas, sodinančias gėles, deginančias žvakutes. Kauniečiai pabrėžė, kad kapų lankymas ir tvarkymas Visų šventųjų dieną yra pareiga. „Tas dėmesys reikalingas ne mirusiajam, o mums, gyviesiems, – sakė ponia Genovaitė. – Praradimo jausmas kartais būna labai didelis ir norisi kaip įmanoma ilgiau prisiminti žmogų, su kuriuo kažkada buvo labai gera”.

Kainos beveik nepasikeitė

Prižiūrėti mirusiųjų kapus padeda ir vadinamoji Vėlinių industrija. Prekeiviai skaičiavo pelną, viliodami žmones gėlių, puokščių ir žvakių įvairove. Nuo praėjusių metų jų kainos beveik nepasikeitė. Chrizantemos kainavo nuo 50 centų iki 3 litų. Už įvairiaspalvius chrizantemų krūmelius dažniausiai reikėjo mokėti 2-8 litus, nors pasitaikė ir brangesnių. Dviejų žiedų vainikėliai kainavo 4-8 litus. Įmantriau sukomponuotų dirbtinių gėlių puokščių kainos siekė net iki 70 litų. Už žvakides, priklausomai nuo jų dydžio ir įmantrumo, prašyta 1-10 Lt. „Žmonės linkę pirkti pigesnes žvakes – po litą arba pusantro”, – sakė prekybininkė Genovaitė Gecevičienė.

Karmėlavos kapinėse buvo apie 150 prekeivių. Maždaug perpus mažiau jų būriavosi Romainių kapinėse.

Lapkričio 1-oji nedarbo diena Lietuvoje buvo paskelbta 1990 m. vasario 9 d., o Vėlinės pripažintos tik minėtina švente. Tačiau žmonės ir per Vėlines norėtų nedirbti, esą aplankyti per vieną dieną visas kapines pritrūksta laiko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.