Per pusryčius – apie politiką

Prezidentas iki metų pabaigos apsilankys keliose užsienio valstybėse

Prezidentas Valdas Adamkus iki šių metų pabaigos su vizitais apsilankys Šveicarijoje ir Ukrainoje, taip pat dalyvaus Rygoje ir Briuselyje rengiamuose NATO bei Europos Sąjungos viršūnių susitikimuose. Pasirengimą šiems vizitams bei kitus užsienio politikos klausimus V.Adamkus antradienį ryte prie pusryčių stalo Prezidentūroje aptarė su užsienio reikalų ministru Petru Vaitiekūnu.

Į Šveicariją su oficialiu vizitu Prezidentas vyks kitą savaitę, Ukrainoje su valstybiniu vizitu lankysis lapkričio viduryje. Šio mėnesio pabaigoje V.Adamkus kartu su kitų NATO valstybių vadovais dalyvaus Rygoje rengiamame aljanso viršūnių susitikime. Gruodį Briuselyje įvyks eilinis ES viršūnių susitikimas, kuriame taip pat turėtų dalyvauti Lietuvos vadovas.

Ministras Prezidentui papasakojo apie savo būsimus vizitus. Bene svarbiausias jų – lapkričio vidury į Maskvą, kur numatomas P.Vaitiekūno susitikimas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Tikimasi, kad šio susitikimo metu bus kalbama apie visas pastarojo laikotarpio dvišalių santykių problemas, tarp jų – apie šnipų skandalus ir naftos tiekimo Lietuvai sutrikimus.

Pasak P.Vaitiekūno, beveik valandą trukusiame susitikime su V.Adamkumi buvo kalbama ir apie Lietuvos siekį įstoti į Šengeno erdvę. Dabar laukiama oficialaus pranešimo, ar bus pritarta siūlymui į šiuo metu veikiančią Šengeno informacinę sistemą įtraukti naujas ES nares, siekiančias narystės šioje erdvėje. Naujosios informacinės sistemos, kuri leis be problemų išplėsti Šengeną, įdiegimas buvo atidėtas nuo kitų metų vidurio iki 2008-ųjų rudens. Neoficialiomis žiniomis, pasiūlymas naujas ES nares įtraukti į šiuo metu veikiančią sistemą, tokiu būdu leidžiant joms įstoti į Šengeną jau kitąmet, bus greičiausiai atmestas. Todėl Lietuva Šengeno nare taps ne anksčiau, kaip 2008 metų pabaigoje.

Prezidentas ir ministras antradienį ryte kalbėjosi ir apie būsimus ambasadorių paskyrimus. Tačiau šios pokalbio dalies detalės neatskleidžiamos. Užsienio reikalų ministras, atsakydamas į žurnalistų klausimus, tvirtino, kad jau parinkta galimo Lietuvos ambasadoriaus Minske kandidatūra, tačiau jos nepasakė. „Sutarėme, kad dėl galimos kandidatūros ir toliau elgsimės, kaip diktuoja Lietuvos įstatymai”, – tvirtino P.Vaitiekūnas.

Jo teigimu, kandidatūra bus teikiama svarstyti Seimo Užsienio reikalų komitetui, jam pritarus bus prašoma Baltarusijos sutikimo priimti Lietuvos siūlomą asmenį – vadinamojo agremano. Paklaustas, ar pasirinkta kandidatūra nėra jau kartą į šias pareigas siūlytas buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, P.Vaitiekūnas retoriškai klausė: „Na, ir ką man dabar pasakyti?” „Pavardės pasakyti mes negalime”, – paaiškino ministras.

Vis dėlto naujasis kandidatas į ambasadorius tikriausiai nėra A.Valionis, nes jei tai būtų jis, nereikėtų Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimo.

Komitetas dar rugsėjo viduryje buvo patvirtinęs A.Valionio kandidatūrą į Lietuvos ambasadoriaus Baltarusijoje postą, tačiau vėliau Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija nusprendė neprašyti Baltarusijos sutikimo priimti A.Valionį, iš anksto numanydama neigiamą atsakymą ir nenorėdama aštrinti santykių su kaimynine šalimi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.