Studentams bus dėstomas verslo pradžiamokslis

Sostinės tiksliųjų mokslų ir technologijų studentams rengiami mokymai, kurių tikslas – ugdyti jaunimo verslumą bei skatinti technologijų ar mokslinių tyrimų srityje dirbančių įmonių kūrimą

Šiaurės miestelio technologijų parkas ir SEB Vilniaus bankas imasi bendro projekto „Finansinės paslaugos verslo pradžiai tiksliųjų ir technologijos mokslų studentams”. Projektu siekiama skatinti kurti naujas ir stiprinti jau esamas įmones, veikiančias technologijų ar mokslinių tyrimų srityje.

Pasak Šiaurės miestelio technologijų parko (ŠMTP) direktoriaus Gedimino Pauliukevičiaus, vykdomas projektas – pirmas tokio pobūdžio, todėl šiemet įgyvendinamas tik Vilniuje. Projekto tikslinė grupė – Vilniaus ir Vilniaus Gedimino technikos universitetų ketvirto kurso ir magistrantūros studentai, kremtantys tiksliuosius mokslus.

„Tiksliųjų ir technikos mokslų studentams ypač trūksta žinių apie finansus, stokojama praktinės informacijos, reikalingos įmonėms įkurti ir jas sėkmingai plėtoti. Nors universitetai rengia aukšto lygio specialistus, vis dėlto skiria pernelyg mažai dėmesio bendriesiems verslumo įgūdžiams ugdyti, – mano Pauliukevičius.

Ugdys klientus

SEB Vilniaus bankas atliko tyrimą ir nustatė, kad verslininkai, ypač smulkieji, ne visada supranta bankų paslaugų sąlygas, kartais netinkamai įvertina verslo riziką, ne visai tiksliai formuluoja verslo idėją, kai į banką kreipiasi dėl finansavimo.

„Būna, kad pradedantysis verslininkas turi gerų idėjų, tačiau vien nuojautos pradėti verslą nepakanka. Reikia pamatuoti, ar tavo sumanymo rizika pagrįsta, įvertinti, kaip su ja pasiseks kovoti, numatyti, kaip bus planuojama gamyba. Bazinės žinios būtinos. Be to, siekiame žmones pratinti prie banko”, – neslėpė SEB Vilniaus banko Verslo plėtros departamento direktorė Deimantė Bareikienė.

Pasak jos, neretai pasitaiko, kai į banką atėjęs pradedantysis verslininkas nustemba, kad norint gauti kreditą reikia pateikti verslo planą, prognozes, įvertinti verslo riziką.

„Išmanyti banko sistemą, žinoti banko teikiamas finansines galimybes bei paslaugas pradedantiesiems verslininkams būtina. Tokie mokymai tikslingi, tačiau bet kokioms žinioms reikia tęstinumo. Apsisprendusieji imtis verslo į jas turi gilintis nuosekliai”, – mano Bareikienė.

Idėja – britų

Ūkio ministerijos sekretorius Gediminas Rainys atskleidė, kad šių mokymų idėja nusižiūrėta nuo Didžiosios Britanijos. „Ten technokratinių universitetų studentus mokydavo bankuose, supažindindavo su jų teikiamomis paslaugomis. Neturėdamas pinigų jaunimas nepradeda dialogo su bankais, nors bankai suinteresuoti duoti pinigus, – teigė Rainys. – Organizuojant šiuos mokymus buvo keliami du reikalavimai: bent dalis paskaitų turi vykti banko patalpose, o dėstytojai būtų banko Kredito departamento darbuotojai”.

Likus savaitei iki mokymų pradžios užsiregistravo apie 150 norinčiųjų klausyti specialistų paskaitų. Intensyvūs projekto mokymai prasidės po savaitės ir truks mėnesį. Studentai išklausys 4 paskaitas ir dalyvaus 2 verslo klubų susitikimuose. Per juos daugiausia laiko ketinama skirti diskusijoms.

Per mokymus bus aiškinama, kaip panaudoti valstybės paramą, supažindinama su galimybėmis įsigyti kreditus, mokoma pasinaudoti kitomis bankų paslaugomis, pažvelgti į Lietuvos ekonomines aktualijas. Anot Pauliukevičiaus, jei projektas bus sėkmingas, panašūs mokymai bus organizuojami ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.