Rusas paspruko su antrankiais

Kol pareigūnai naršė sulaikytojo automobilį, ieškodami narkotikų, šis išsilaisvino ir parbėgo į tėvynę

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinėje – skandalas. Pareigūnai priversti aiškintis, kaip praėjusią savaitę jiems iš po nosies paspruko antrankiais surakintas narkotikų gabenimu įtariamas Rusijos pilietis.

Aptiko kvaišalų

Spalio 25-ąją pasieniečiai, turėdami išankstinės operatyvinės informacijos, Nidos poste rengėsi sulaikyti iš Lietuvos atvykstantį ir valstybinę sieną su Rusija turintį kirsti automobilį BMW. Turėta duomenų, kad jame gabenamos narkotinės medžiagos.

Automobilio ir jo savininko patikrinimo ir sulaikymo operacijoje dalyvavę Operatyvinės veiklos skyriaus ir Imuniteto poskyrio pareigūnai veikė pagal iš anksto parengtą schemą. Pasirodžius minėtam 5-osios klasės BMW buvo pradėta įprastinė patikrinimo procedūra. Nuodugniai apžiūrėję automobilį pareigūnai jame aptiko kilogramą amfetamino ir 1000 ekstazio tablečių.

Nusiavė batus

25 metų Rusijos pilietis L.A., įtaręs, kad iš Lietuvos taip lengvai neišvažiuos, pradėjo priešintis jį sulaikiusiems pasieniečiams. Jam sutramdyti pareigūnai panaudojo antrankius. Vyras, kol vyko tolesnė apžiūra, buvo prirakintas prie pastato.

Pasinaudojęs proga, kad pareigūnai dėmesį sutelkė į rastas narkotines medžiagas, rusas sugebėjo atkabinti jį antrankiais prie pastato laikiusį troselį ir tekinas pasileido miško link. Jis buvo už keliasdešimt metrų nuo Lietuvą ir neutralią teritoriją skiriančios tvoros. Jaunam vyrui nebuvo sunku peršokti tvorą. Prieš ją perlipdamas vyras kažkodėl nusiavė batus ir juos paliko. Netrukus jis atsidūrė neutralioje zonoje ir nuskuodė tėvynės pusėn.

Lietuvos pasieniečiai, pastebėję, kad sulaikytasis paspruko, susisiekė su kolegomis iš Rusijos ir pranešė apie bėglį. Kartu apie įvykį informuota policija, specialiosios paskirties paieškos būrys.

Bėglys netrukus sulaikytas Rusijoje.

Kaimyninės valstybės pareigūnai lietuviams kol kas grąžino tik antrankius, kuriais buvo surakintas rusas. Įtarę neteisėtu valstybinės sienos kirtimu, rusų pasieniečiai vyrą uždarė daboklėn.

Bylą gali atiduoti Rusijai

Narkotinių medžiagų gabenimu įtariamojo dokumentai, rasta kontrabanda ir automobilis liko lietuvių rankose. Dėl neteisėto kvaišalų gabenimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Manoma, kad surinkta medžiaga bus perduota Rusijai. Mūsų šalies pareigūnai abejoja galimybe prašyti sulaikytąjį perduoti Lietuvai.

Dėl pareigūnų veiksmų VSAT vado Sauliaus Stripeikos įsakymu pradėtas tarnybinis patikrinimas. Jį atlikti pavesta ne Pakrančių apsaugos rinktinei, o VSAT štabo Imuniteto skyriui.

Tyrimas užtruks kelias savaites. Jo metu keturi pareigūnai, atsakingi už įtariamojo pabėgimą, nuo pareigų nušalinti nebus. Jiems leista tęsti tarnybą.

Sugriežtino apsaugą

Nidos pasienio punktas šį pavasarį jau buvo pagarsėjęs, kai jame budėję pasieniečiai pražiopsojo valstybės sieną kirtusį koncerno „Rubicon group” vieno iš vadovų vairuojamą automobilį BMW.

Iš Rusijos atvažiavęs automobilis sieną kirto nepatikrintas, nes pasieniečių tuo momentu nebuvo darbo vietoje. Už tai 5 pareigūnams skirtos drausminės nuobaudos.

Po savaitės šiame pasienio kontrolės punkte įvyko analogiškas incidentas. Iš Kaliningrado srities vykęs automobilis „Mercedes Benz” taip pat išvengė pareigūnų patikrinimo. Pranešta, kad jis pralėkė pro ženklą „Stop”, nepaisė degančio raudono šviesoforo. Pasieniečiai spėjo apie bėglius pranešti 9-ajame Smiltynės plento kilometre budėjusiems policijos pareigūnams. Paaiškėjo, jog neteisėtai Lietuvos valstybės sieną kirto automobilis, kuriame buvo du Lietuvos ir du Suomijos piliečiai.

Po šių įvykių Nidos kontrolės poste prie įvažiavimų į Lietuvą ir Rusijos Federaciją pastatyti papildomi užtvarai. Norėdami išvengti daiktų ir dokumentų patikrinimo, automobiliai negalėtų nei išvažiuoti, nei įvažiuoti nesustoję prie šviesoforo ir nuleisto užkardo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.