Saugumietis veržėsi susitikti su politikais

Konservatoriaus teigimu, VSD karininkas Vytautas Pociūnas į Baltarusiją išsiųstas siekiant jį nušalinti nuo svarbių tyrimų

Vakar Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) išklausė Tėvynės sąjungos nario Jurgio Razmos liudijimo apie jam žinomas Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno V.Pociūno išsiuntimo dirbti į Gardiną aplinkybes. Asmeniškai su V.Pociūnu bendravęs konservatorius komisijai tikino, kad saugumo karininkas iš Lietuvos išsiųstas prieš jo paties valią.

Pakartojo spaudoje skelbtą versiją

„Mano turimomis žiniomis, V.Pociūnas buvo išsiųstas prieš savo valią. Ar vadinti tai susidorojimu, ar kaip kitaip, aš nesiimu to spręsti, bet man yra toks įspūdis, kad išsiuntimo priežastis buvo siekis nušalinti nuo tų tyrimų, kuriuos vykdė Lietuvoj, kad jis nebebūtų toje svarbioje pozicijoje valdyboj, kuri tiria įvairius ekonominius interesus, žiūri, kas vyksta energetikoje”, – po apsilankymo NSGK posėdyje žurnalistams kalbėjo J.Razma.

Žiniasklaidoje jau anksčiau buvo pasirodžiusi versija, jog V.Pociūnas, kuris iki paskyrimo į Baltarusiją vadovavo VSD valdybai, nagrinėjančiai šalies energetikos ūkio saugumo klausimus, pateko į savo vadovybės nemalonę po to, kai Klaipėdos ir Kaliningrado uostų veiklą koordinuojantį tarpvalstybinį projektą 2K įvertino kaip žalingą Lietuvai.

Tuo tarpu VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius, aiškindamasis parlamentarams Seime, anksčiau teigė, kad V.Pociūnas pasirodė esąs prastas administratorius, nesugebėjęs tinkamai vadovauti valdybai, todėl jam ir buvo pasiūlytas darbas užsienyje. Neva tarnybą Lietuvos generaliniame konsulate Gardine jis pasirinkęs pats, kadangi šis konsulatas buvo arčiausiai Lietuvos.

Skundėsi buvęs nušalintas

J.Razma atskleidė su V.Pociūnu bendravęs tiek prieš jo išsiuntimą į Baltarusiją, tiek ir po to. Paskutinį kartą Seimo narys su V.Pociūnu matėsi rugpjūčio 5 dieną, tai yra likus vos pusei mėnesio iki jo tragiškos žūties. V.Pociūnas žuvo rugpjūčio 23-iosios naktį Breste, iškritęs pro viešbučio devintojo aukšto langą. Per paskutinius susitikimus V.Pociūnas jau atrodė apsipratęs su išsiuntimu iš Lietuvos.

Parlamentaras pripažino neturįs jokių įrodymų, kuriais galėtų pagrįsti savo pasakojimą komitetui. „Remiuosi tik savo pokalbiais su V.Pociūnu. Kokių nors dokumentų neturiu. Mano liudijimai sudėtingi, nes to žmogaus, kuris galėtų patvirtinti, kad taip su manimi kalbėjo, nebėra tarp gyvųjų”, – sakė J.Razma.

Pasak konservatoriaus, į susitikimus, per kuriuos skundėsi esąs nušalintas nuo veiklos, V.Pociūnas kvietęsis pats. Kelis kartus V.Pociūnas susitiko ne tik su J.Razma, bet ir su konservatorių lyderiu Andriumi Kubiliumi. Kaip tikino J.Razma, tokių pokalbių metu V.Pociūnas stengėsi kalbėti taip, kad neatskleistų operatyvinės informacijos.

Paslaptingos užuominos

J.Razma žurnalistams paslaptingai užsiminė, kad paskutinio susitikimo metu V.Pociūnas jį buvo perspėjęs „dėl vieno fakto”, tačiau parlamentaras žiniasklaidos atstovams neatskleidė, kokią informaciją jam perdavė saugumietis. Pasak J.Razmos, ta žinia, kurią jis vakar persakė NSGK nariams, nėra tiesiogiai susijusi su įvykiais VSD.

Kaip teigė J.Razma, jis supratęs, kad remiantis tik vieno žmogaus pateikta informacija kokį nors tyrimą inicijuoti būtų buvę sudėtinga, tad jis nusprendęs tik „stebėti situaciją ir žiūrėti, ar galima kaip nors kitaip pamatyti faktų, reiškinių, patvirtinančių tuos nuogąstavimus”.

„Tam tikru požiūriu dabar atsiradęs tyrimas yra momentas, kai galima pasiaiškinti tada buvusius nuogąstavimus”, – mįslingai kalbėjo parlamentaras.

NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius atsisakė leistis į J.Razmos apklausos detales, tačiau pažymėjo, jog komitetas yra dėkingas visiems žmonėms, kurie pateikė savo liudijimus. „Tai sudaro galimybę susidaryti nespekuliatyvų, ne emocinį, o faktinį vaizdą, kokia yra situacija visais tiriamais klausimais”, – po posėdžio kalbėjo A.Matulevičius.

Vakar po pietų NSGK nariai dar kartą nuvyko į VSD tarnybines patalpas, kuriose beveik keturias valandas apklausinėjo tris departamento pareigūnus. NSGK pirmininkas sakė nežinantis, ar dar vyks į VSD pareigūnų apklausas, tačiau neatmetė galimybės, kad tokia būtinybė gali iškilti analizuojant sukauptą medžiagą ir dokumentus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Saugumietis veržėsi susitikti su politikais"

  1. Algis

    Įdomiai atrodo,kai vadovas aišku jei tai tiesa komisijai sako ,kad pociūnas buvo blogas administratorius tačiau tiko dirbti užsienyje!!!!!,paradoksas- išeina kad saugumo darbuotojai dirbantys užsienyje yra netikėliai ir tinka ti ten dirbti,stebėtina kadrų politika,ji matosi ir rajonuose,kaip išsireiškė vienas pareigūnas centre -pačiame departamente mus skaito grybais,nes centras dirba pagal KGB metodus tai ką ir be norėti,visi darbuotojai matomai kurie sąžiningi nevykdo užsakymų grupuočių ir sėdi po 10 metų eiliniais mažiausiai apmokomais ir neskatintais,įdomu ar tai domėsis komisija….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.