Naftos perdirbimo įmonėje – netikėtos intrigos

„Mažeikių naftos” valdybos nariai, atstovaujantys „Jukos”, pareiškė nepasitikėjimą įmonės vadovu, visiškai nesutampantį su oficialia savininkų pozicija

„Mažeikių naftos” valdybos posėdyje koncernui „Jukos” atstovaujantys nariai pareiškė nepasitikėjimą įmonės generaliniu direktoriumi Polu Nelsonu Inglišu. Tačiau Vyriausybės atstovai teigia, kad koncerno vadovybė, kuri turi lemiamą balsą skiriant ar atleidžiant „Mažeikių naftos” vadovą, oficialiai pareiškė palaikanti dabartinį generalinį direktorių.

Neatmetama galimybė, kad šis netikėtas valdybos narių pareiškimas gali atspindėti Rusijos kreditoriams atstovaujančio „Yukos Oil Company” laikinojo valdytojo ir Nyderlanduose veikiančios antrinės koncerno įmonės „Yukos International UK BV” vadovų konfliktą.

Prieštaringos „Jukos” atstovų pozicijos

Kaip sakė „Mažeikių naftos” Komunikacijos skyriaus viršininkas Giedrius Karsokas, šeštadienį vykusiame „Mažeikių naftos” valdybos posėdyje koncerno valdyba ketino daugiausia dėmesio skirti įmonės vadovybės ataskaitai apie spalio 12 dieną įvykusį gaisrą ir apie padėtį bendrovėje, tačiau koncerno „Jukos” atstovai pateikė akibrokštą. „Valdyboje yra trys Lietuvos Vyriausybės ir keturi „Jukos” atstovai, pastarieji ir pareiškė nepasitikintys generaliniu direktoriumi”, – sakė G.Karsokas. Šis klausimas į posėdžio dienotvarkę įtrauktas nebuvo.

Ūkio ministras Vytas Navickas teigė gavęs Nyderlanduose įsikūrusios „Jukos” antrinės įmonės „Yukos International UK BV” laišką, kuriame išdėstyta priešinga pozicija. „Savininkų pozicija skiriasi nuo tų nuomonių, kurias reiškia „Jukos” atstovaujantys „Mažeikių naftos” valdybos nariai. Reikėtų suformuluoti kuo protingesnę Vyriausybės poziciją ir ją deklaruoti valdybos nariams, jei šis klausimas vėl bus nagrinėjamas”, – sakė V.Navickas.

Dramatizuoti situaciją dar anksti

Ministras mano, kad netikėtas valdybos narių pareiškimas sukuria papildomų problemų, nes netrukus turi būti baigtas sandoris su Lenkijos koncernu „PKN Orlen” dėl „Mažeikių naftos” pardavimo. „Jei dar iki jo ateis kitas vadovas, įmonėje bus vėl kiti santykiai, ir tai gali būti sudėtinga. Bet sandoriui, manau, tai neturės įtakos”, – vylėsi V.Navickas.

Ūkio ministras rytoj planuoja susitikti su P.Inglišu ir „Jukos” atstovais.

Premjero patarėjas Saulius Spėčius mano, kad kol kas nevertėtų dramatizuoti situacijos strateginės įmonės valdyboje. „Nebuvo jokio balsavimo – „Jukos” atstovai tik pateikė deklaraciją, kuri neturi jokios reikšmės”, – teigė jis.

Pasak S.Spėčiaus, sutarties dokumentuose numatyta, kad lemiamą balsą, skiriant arba atleidžiant „Mažeikių naftos” generalinį direktorių, turi antrinė „Jukos” įmonė „Yukos International UK BV”. „Todėl valdybos nariai net ir po nepalankaus įmonės vadovui balsavimo nebūtinai gali pasiekti savo tikslų”, – svarstė S.Spėčius.

Kitas „Mažeikių naftos” valdybos posėdis planuojamas sekmadienį.

Administratoriaus šešėlis?

Vyriausybės atstovai nekomentuoja, ar ši situacija valdyboje yra konflikto tarp bankrutuojančio koncerno administratoriaus ir antrinės įmonės vadovų atgarsis.

Vasarą Nyderlandų teismas nusprendė, kad bankrutuojančios Rusijos naftos bendrovės „Jukos” laikinasis administratorius Eduardas Rebgunas turi teisę pretenduoti į dalį šios bendrovės turto, kurį valdė „Jukos” kontroliuojama bendrovė „Yukos Finance”. Vis dėlto jo prašymas leisti visiškai perimti „Yukos Finance” kontrolę buvo atmestas. Pastaroji bendrovė yra buvusi „Mažeikių naftos” kontrolinio akcijų paketo savininkė. Pernai ji šias akcijas perdavė kitai „Jukos” verslo konglomerato įmonei „Yukos International UK BV”. Ji dabar ir yra viena iš trišalio „Mažeikių naftos” pardavimo sandorio koncernui „PKN Orlen” dalyvių.

„PKN Orlen” generalinis direktorius Igoris Chalupecas yra sakęs, kad sudarant sutartis su Nyderlanduose registruota įmone „Yukos International UK BV” pasirinkta vakarietiška teisinė sistema, todėl „Jukos” kreditoriams nepriklausė teisė tvirtinti šią sutartį. „Niujorko teismas leido mums baigti sandorį tarp „PKN Orlen” ir „Yukos International UK BV”. Toks JAV teismo sprendimas surišo laikinajam valdytojui rankas, ir jis nieko negali padaryti”, – sakė I.Chalupecas.

„Jukos” kreditoriai tikisi perimti „Yukos Finance” užsienio turtą, kuris vertinamas 1,6 mlrd. JAV dolerių, įskaitant ir dalį lėšų, kurios bus gautos už Lietuvos bendrovės „Mažeikių nafta” pardavimą.

Ūkio ministras V.Navickas ramino, kad kreditoriai bet kuriuo atveju negalės turėti įtakos „Mažeikių naftos” pardavimo sandoriui. „Amsterdamo teisme kvestionuotas ne pats sandoris, o už jį gautų pinigų paskirstymas. Su pinigais, kuriuos už savo akcijas turi gauti Vyriausybė, tai nieko bendro neturi. Tarptautinės teisės požiūriu pats sandoris nekvestionuojamas”, – sakė jis.

Šiemet birželio mėnesį Vyriausybė ir „PKN Orlen” pasirašė sutartis, pagal kurias pirks 40,66 proc. „Mažeikių naftos” akcijų už 851,829 mln. JAV dolerių. Iš „Jukos” Lenkijos koncernas įsigis 53,7 proc. už 1,492 mlrd. dolerių.

Sutartys numato, kad sandoris turi baigtas vėliausiai iki kitų metų kovo pabaigos. „PKN Orlen” po kilusio gaisro „Mažeikių naftoje” pristabdė sandorio finansavimo sutarties pasirašymą, tačiau skelbia, kad tikisi jį užbaigti iki šių metų pabaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.