P. Baguška: „Alternatyvų reformoms nėra”

Šiandien Lietuvos antstolių susirinkime teisingumo ministras Petras Baguška pabrėžė, jog bendromis Teisingumo ministerijos ir antstolių bei jų savivaldos institucijų pastangomis iš esmės visus su antstolių reforma susijusius klausimus gali ir turi pavykti išspręsti.

Siekiant permainų ir kuo objektyvesnio visuomenės požiūrio į antstolį, vis svarbesnis vaidmuo tenka Antstolių rūmams. „Antstolių rūmų vadovybė šiandien yra ir turi būti ne tik aklas antstolių interesų gynėjas,” – sako ministras. Tačiau, anot P. Baguškos, „nors antstolių sistemos reforma yra įvykusi, tačiau žmonėms vis dar daug kas neaišku, trūksta žinių”.

Ministro nuomone, tik nuo pačių antstolių ir Antstolių rūmų sėkmingo darbo ir bendradarbiavimo su kitomis institucijomis bei visuomene priklausys šios profesijos atstovų ateitis.

Primename, jog siekiant pagerinti antstolių veiklos priežiūrą, teisingumo ministro įsakymu buvo nustatyta aiškesnė antstolių (antstolių padėjėjų) drausmės bylų iškėlimo bei nagrinėjimo tvarka, o parengtos Antstolių įstatymo pataisos sugriežtins antstolių finansinę atskaitomybę. Priėmus šias pataisas, bus aiškiai nustatyti atvejai, kai teisingumo ministras privalės sustabdyti antstolio įgaliojimus. Pataisomis taip pat bus prailgintas žmonių priėmimo antstolių kontorose laikas, o Teisingumo ministerija gaus didesnes galias tikrinant antstolių veiklos organizavimą.

P. Baguška yra ne kartą pabrėžęs, jog visuomenė neretai skundžiasi ne vien antstolių teisine kvalifikacija, bet ir prastu administravimu ar tiesiog blogu klientų aptarnavimu. Todėl rugsėjo mėn. teisingumo ministro įsakymu buvo iš esmės atnaujintos viešus antstolių atrankos konkursus bei antstolių atestavimus vykdančios komisijos, iš kurių tikimasi žymiai skaidresnės antstolių atrankos ir jų priežiūros.

Per tris šių metų ketvirčius antstoliai išieškojo 196,8 mln. litų skolų. Tai 61 mln. litų, arba 31 proc. daugiau, negu kreditoriams buvo sugrąžinta per tokį patį 2005-ųjų metų laikotarpį. Du trečdalius sugrąžintų skolų – 130,1 mln. litų – sudaro lėšos, išieškotos vykdant naujus, šiais metais antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus. Didžioji dalis antstoliams pateikiamų vykdomųjų dokumentų yra dėl nedidelių, iki 200 litų skolų išieškojimo. Antstolių informacinės sistemos duomenimis, šalies antstolių kontorose šiuo metu vykdoma 647,3 tūkst. vykdomųjų bylų. Tarp vykdomų dokumentų – 53 tūkst. alimentų išieškojimo bylų. Antstoliams šiuo metu pavyksta išieškoti apie trečdalį visų skolų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.