Įgulos bažnyčios vargonai – Europos lobis

Meistras iš Vokietijos neabejoja, kad, užuot pirkus modernų elektroninį instrumentą, reikia restauruoti seną ir unikalų

„Tai, ką jūs turite, yra unikalu. Kaunas yra vienintelis miestas Europoje, turintis tokį instrumentą”, – sujaudintas vakar kalbėjo iš Vokietijos atvykęs Gerhardas Valkeris, apžiūrėjęs Šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios vargonus.

G.Valkeris yra septintos kartos „Walcker” vargonų meistras. 1939-aisiais Įgulos bažnyčioje pastatyti vargonai yra jo senelio Oskaro Valkerio darbas.

Kaune – paskutinis egzempliorius

„Walcker” vargonai, kurie nuo tarpukario sumontuoti Kaune, Šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, jau gerokai susidėvėję, išderinti ir, žinoma, pasenę. „Tačiau iš tiesų „Walcker” instrumentai su metais įgyja tik didesnę vertę, – sakė G.Valkeris. – Juose nėra nė vienos detalės, kurios nebūtų galima išvalyti, atnaujinti ir vėl priversti tarnauti muzikai”.

„Daugiau tokių vargonų, kuriuos reikia vadinti romantinio ir barokinio stilių sinteze, Europoje nėra, – kalbėjo svečias iš Vokietijos. – Be šių, kurie išliko Kaune, dveji paskutinieji Europoje „Walcker” vargonai buvo Vokietijoje, bet jie sunaikinti per Antrąjį pasaulinį karą. Kaune liko vieninteliai”.

Vargonų, kiek panašių į tuos, kuriuos tebeturi Kaunas, galima rasti Briuselyje, Bukarešte, Gvatemalos katedroje. Bet visai tokių pačių, kaip Įgulos bažnyčioje, šiandien nebėra niekur.

Kokakola nenurungs vyno

G.Valkeris į Kauną apžiūrėti Įgulos bažnyčios vargonų atvyko Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus kvietimu.

Tačiau tikrasis iniciatorius ir vargonų išsaugojimo entuziastas, ne vienus metus raginęs pasikviesti kompetentingą vargonų specialistą, buvo Kauno valstybinio choro vadovas profesorius Petras Bingelis. Maestro šiurpino idėja, šmėkščiojanti dar nuo Ričardo Mikutavičiaus klebonavimo Įgulos bažnyčioje laikų, pirkti bažnyčiai naujus, modernius elektroninius vargonus.

„Elektroniniai vargonai bažnyčioje, mano galva, yra tas pats, kaip kunigas per Mišias vietoje vyno geriantis kokakolą”, – pareiškė G.Valkeris. Jis net neabejoja, kad Kaunui būtina išsaugoti vienintelį Europoje tokio modelio „Walcker” firmos instrumentą.

Tradicija nuo Mocarto laikų

„Šių vamzdinių vargonų muzika yra stebuklas, metafizika, – kalbėjo meistras iš Vokietijos Ludvigsburgo miesto. – Tai – vienu metu estetika, filosofija ir religija. O elektroniniai vargonai su metafizika neturi nieko bendro. Jie viso labo yra kaip darbo įrankis, kaip kompiuteris”.

G.Valkerio šeima vargonų gamyba verčiasi labai seniai. Pirmieji „Walcker” vargonai pagaminti Volfgango Amadėjaus Mocarto laikais. Juos pagamino G.Valkerio protėvis.

„Instrumentas unikalus tuo, kad romantinis ir barokinis jo stilius leidžia lietis ir vargonų muzikai, ir imituoti bet kurį orkestro instrumentą – pradedant fleita, baigiant smuiku, – aiškino G.Valkeris. – Šių vargonų garsas – ypač švarus. „Walcker” vargonais galima groti ne tik Bacho, bet ir Mocarto, Listo, kitų kompozitorių kūrinius”.

Pažadėjo atsiųsti sąmatą

„Nuostabu, kad yra išlikusi itin svarbi dalis – vargonų klaviatūra, – kalbėjo G.Valkeris, apžiūrėjęs ir kruopščiai fotografavęs Įgulos bažnyčios vargonus. – Jos gamybos paslaptys jau prarastos, ir pakartoti šio muzikos pasaulio unikumo gamybos jau niekas nebesugebėtų”.

Meistras iš Vokietijos vakar dar negalėjo pasakyti, kiek galėtų kainuoti „Walker” vargonų atnaujinimas. „Yra specifinių detalių, kurių vertės šiandien negaliu įvardyti”, – sakė jis.

„Svarbiausia, kad instrumentas dar veikia, o įvertinus tai, kad „Walcker” tarpukariu buvo neabejotinai geriausia vargonus gaminanti firma Europoje, galiu pasakyti, kad visas Įgulos bažnyčios instrumento detales įmanoma atnaujinti ir pataisyti. Tai užtruktų nuo aštuonių iki dešimties mėnesių”, – kalbėjo meistras.

G.Valkeris pažadėjo grįžęs į Vokietiją per porą savaičių atsiųsti vargonų remonto aprašą ir preliminarią sąmatą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.