Politinių rietenų sūkuryje – sporto rūmų projektas

„Žalgirio” atstovai nuogąstauja, kad neapsikentę Kauno valdžios vidinių intrigų prancūzų investuotojai gali pasitraukti

Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus ir Savivaldybės administracijos direktoriaus Arūno Keserausko priešprieša vakar pasiekė kulminaciją. Kauno vadovų taikinyje – sporto rūmų Nemuno saloje projektas.

Mero manymu, derybas toliau turėtų tęsti dar liepą sudaryta darbo grupė. Tačiau Savivaldybės administracijos direktorius vakar pasirašė įsakymą ir paskyrė naujus derybininkus, kurie dirbti pradės nuo pirmadienio.

„Prancūzai nenori ir neturi suprasti Kaune prasidėjusio politikavimo. Iškyla rimta grėsmė, kad neapsikentęs vidinių intrigų potencialus investuotojas pasitrauks”, – vakar teigė „Žalgirio” klubo generalinis direktorius Ginas Rutkauskas.

Kritikavo pirmtakus

Išgirdusi apie Savivaldybės administracijos direktoriaus planus ankstesnioji darbo grupė, vadovaujama Kauno mero pirmojo pavaduotojo Antano Balučio, vakar skubiai sušaukė spaudos konferenciją.

„Mūsų derybų grupė sudaryta tik liepą. Per keturis mėnesius nuveikta daug, nes buvusi grupė, galima sakyti, nieko neveikė. Derybas pradėjome nulio. Tempas tikrai didžiulis”, – tikino miesto Tarybos narys liberalcentristas Alvydas Banevičius.

„Susiduriame su didžiuliu spaudimu. Kai kam, matyt, būtų geriau, kad nieko neveiktume”, – sakė socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas.

Šią savaitę Lietuvoje viešėję Prancūzijos kompanijos atstovai taip pat teigė, kad derybos pasistūmėjo į priekį ir artimiausiu metu žadėjo pateikti ne tik arenos projektą, bet ir daugiau naujienų.

Neoficialiai buvo užsiminta, kad gruodį galėtų būti pasirašyta ir koncesijos sutartis. Šiuo metu Lietuvos ir Prancūzijos pusės diskutuoja dėl 20 sutarties punktų. Tiesa, iki šiol taip ir nebuvo oficialiai įvardyti nei statybų kaštai, nei koncesijos mokestis.

Politikas mokė žiniasklaidą

A.Banevičius prisipažino jau girdėjęs, kad jų grupė bus išformuota. Politikas vakar nepraleido progos pamokyti žiniasklaidą, kaip turėtų būti nušviečiamas šis klausimas. Prabilęs apie tariamas grėsmes, miesto Tarybos narys vengė įvardyti konkrečius asmenis, nors buvo galima įtarti, kad dauguma kritikos strėlių skirtos Savivaldybės administracijos direktoriui konservatoriui A.Keserauskui.

„Daug jėgų norėtų sustabdyti šį projektą. Prieš rinkimus bus pažerta nemažai kritikos. Kad ir kokią kainą pasakys prancūzai, kai kurie politikai bandys įtikinti, jog tai per brangu. Bus ieškoma įvairių niuansų, kaip šį projektą sužlugdyti. Žiniasklaida turėtų atsirinkti, kas sako tiesą, o kas politikuoja”, – pamokslavo A.Banevičius.

Skambina pavojaus varpais

Jau vakar ryte būta kalbų, kad Savivaldybės administracijos direktorius žada suformuoti naują darbo grupę. Nepaisant to, Kauno meras pasirašė potvarkį, kad jo pirmasis pavaduotojas Antanas Balutis kuruos tik sporto rūmų klausimą, o visus kitus projektus perėmė pats miesto vadovas.

„Sporto rūmų projektas yra itin sudėtingas, todėl vicemerui ir sumažinau darbo krūvį. Neieškokite čia jokių kitų povandeninių srovių”, – tikino A.Garbaravičius.

„Keistas sutapimas, tačiau deryboms įgaunant pagreitį mūsų veiklą bandoma sustabdyti. Įtariu, kad tai tėra atskirų asmenų interesai. Prancūzai jau tariasi su bankais, su statybų kompanijomis ir staiga kažkas bando stabdyti derybų procesą ir formuoti naują grupę”, – stebėjosi socialdemokratas K.Kriščiūnas.

Lieka du senosios darbo grupės nariai

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas, nepaisydamas mero rekomendacijos, vakar po pietų pasirašė įsakymą ir suformavo naują darbo grupę. Joje iš senosios liko tik du nariai: Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius bei Kanceliarijos vyr. specialistas Antanas Mockus.

Į naująją derybų su prancūzais darbo grupę įtraukti įvairių Savivaldybės skyrių atstovai. Joje neliko nė vieno politiko. Deryboms žada vadovauti Savivaldybės administracijos direktorius A.Keserauskas.

„Derybos nesustos nė akimirkai. Tiesiog dabar pasiektas tas etapas, kai reikalingi įvairių sričių specialistai. Tai turėtų pagreitinti procesą. Be to, man teks pasirašyti koncesijos sutartį. Tai būtu keblu padaryti, jeigu nedalyvaučiau derybose”, – tvirtino Savivaldybės administracijos direktorius.

Paklaustas apie mero rekomendaciją, A.Keserauskas teigė, kad iš politikų gali būti sudaryta priežiūros komisija.

Kova dar tik prasideda?

Praėjusią savaitę Liberalų ir centro frakcija bandė nuversti į komandiruotę išvykusį Savivaldybės administracijos direktorių. Meras viešai kritikavo savo paties pasirinktą direktorių. Vakarykščiai įvykiai tik patvirtino, kad tarp dviejų aukščiausių Kauno vadovų prasidėjo savotiškas karas.

Kol kas sunku prognozuoti, kokia galėtų būti šios dvikovos baigtis. Paklaustas, ar nemano, kad artimiausiame miesto Tarybos posėdyje jį gali būti bandoma atstatydinti, A.Keserauskas atsakė teigiamai. „Tokių bandymų bus. Jau pasigirdo kalbų, jog mane bandys sukompromituoti dėl artimųjų darboviečių. Esu tam pasirengęs”, – tvirtino jis.

Blogiausia, kad miesto Taryboje klestintis chaosas gali sužlugdyti vieną svarbiausių miesto projektų. Dar neseniai kauniečiai verkšleno, kad Vyriausybė Nemuno saloje planuojamai arenai nesuteikia nacionalinės svarbos objekto statuso. Praėjusią savaitę šis statusas patvirtintas, tačiau atrodo, kad sporto rūmų projektą gali sužlugdyti politikų rietenos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.