Saugumiečių šventėje politikai nepageidaujami

Valstybės saugumo departamento vadovo galvos pareikalavę parlamentarai pateko į aklavietę – prezidentas neketina vykdyti jų prašymo nušalinti Arvydą Pocių nuo pareigų. Seimo nariai liko saugumiečių vadovybės nepakviesti į rengiamą pokylį.

Šiandien profesinę dieną minintys Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai šampano taures kels ne itin pakiliai nusiteikę. Šventinę nuotaiką temdo ne tik kolegos Vytauto Pociūno žūtis, bet ir tarnybą persekiojantys skandalai. Matyt, dėl to politikų savo pokyliuose mielai laukusi VSD vadovybė apsiribojo vos keliais kvietimais.

Pakvietė tik pirmininką

VSD pareigūnai profesinės šventės pokylį tradiciškai rengia Vyriausybei priklausančiuose svečių namuose Vilniuje.

Pasveikinti saugumo darbuotojus rengiasi Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Prezidento Valdo Adamkaus ir premjero Gedimino Kirkilo oficialiose darbotvarkėse toks renginys nenumatytas.

Vakar LŽ išsiaiškino, kad šventėje nebus VSD veiklos kontrolę atliekančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narių. Kvietimą yra gavęs tik šio komiteto vadovas Algimantas Matulevičius. „Kvietimą turiu, bet nežinau, ar dalyvausiu. Esu labai užsiėmęs, tų kvietimų – tiek daug”, – vakar sakė parlamentaras.

Kiti Seimo NSGK nariai tik iš LŽ sužinojo apie rengiamą šventę. „Niekas manęs nekvietė”, – sakė liberalcentristas Vytautas Bogušis, paklaustas, ar eis pasveikinti saugumo darbuotojų.

„Padėjėja man nieko neužrašė, tad turbūt ir kvietimo nėra, – kalbėjo konservatorė Rasa Juknevičienė. – Nors anksčiau kviesdavo į tokius renginius. Bet šįkart gal ir gerai, kad nekviečia, gal nenori daryti įtakos tyrimui?”

„Pernai ėjau į šventę Latvių gatvėje (Vyriausybės svečių namuose – aut.), o šiemet kvietimo neturiu. Keista. Gal vieni nori pabūti?” – svarstė komiteto narys Skirmantas Pabedinskas.

Kvietimo nesulaukęs prisipažino ir komiteto vicepirmininkas Algis Kašėta, o buvęs NSGK vadovas Alvydas Sadeckas tiksliai nežinojo, ar buvo kviestas. „Guli krūva kvietimų, bet aš nesidomėjau, nes žinau, kad spalio 27-oji – kriminalinės policijos diena, ir aš dalyvausiu jos renginiuose”, – tvirtino Seimo narys.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas kvietimų į šventę ir atliekamo NSGK tyrimo nesiejo. „Tiesiog šventę darome kuklesnę”, – teigė jis.

Naujas konflikto židinys

Kaip žinoma, pastaruoju metu Seimo NSGK ir VSD santykiai nėra geri. Jie paaštrėjo, kai Saugumo departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius atsisakė parlamentinio komiteto nariams pateikti pavaldinių rengtas pažymas apie aukštų politikų ir valstybės pareigūnų galbūt korupcinius ryšius. Iš pradžių Pocius pažadėjo VSD veiklos tyrimą atliekantiems NSGK nariams atnešti tą medžiagą, vėliau pareiškė negalįs to padaryti, nes tai esą draudžia Operatyvinės veiklos įstatymas. Vėliau nuo pareigų Pociaus nurodymu buvo nušalinti trys VSD darbuotojai, liudiję komitetui. Saugumo vadas juos įtaria neteisėtai nutekinant slaptą informaciją politikams, o parlamentarai pareiškė, kad tai susidorojimas su sąžiningais liudijusiais pareigūnais.

Užvakar Seimo NSGK nariai priėmė oficialų pareiškimą, kuriuo konstatavo, kad Pocius bando trukdyti jų tyrimui, ir paprašė, jog prezidentas VSD vadovą nušalintų nuo pareigų, kol vyksta parlamentinis tyrimas.

Tačiau šis pareiškimas, atrodo, nepadės greičiau išspręsti kilusios krizės. Atvirkščiai, kadangi valstybės vadovas pareiškė neketinąs Pociaus nušalinti, gali atsirasti dar vienas nesutarimų židinys – šįkart tarp Seimo komiteto ir prezidento Adamkaus.

Nori susitikti

NSGK pirmininkas Matulevičius vakar LŽ sakė per savo padėjėją perdavęs žinią Prezidentūrai, kad komiteto nariai mielai susitiktų su valstybės vadovu ir tiesiogiai pakalbėtų su juo. Jeigu Adamkus niekaip nereaguos į jų pareiškimą, NSGK gali atsidurti tam tikroje aklavietėje – neaišku, ar Pociui nepasitrauks komitetas toliau gali vykdyti tyrimą. Tačiau prezidentas kol kas su politikais bendrauja tik per spaudą.

Kvies šeimos narius

Vakar liudyti NSGK pasisiūlė konservatoriai Andrius Kubilius ir Jurgis Razma. Jie patys kreipėsi į komitetą prašydami pakviesti juos liudyti, nes mano, kad jų suteikta informacija būtų naudinga tiriant rugpjūtį Baltarusijoje žuvusio VSD pareigūno Pociūno paskyrimo į Gardiną aplinkybes.

Anksčiau žurnalistams šie politikai yra pasakoję, kad Pociūnas jiems skundėsi nenorįs vykti dirbti į užsienį, esą tai daryti jį vertė VSD vadovybė.

Be to, kitą savaitę į apklausą ketinama kviesti ir Pociūno brolį Algimantą, žmoną Liudviką Pociūnienę ir net artimą žuvusiojo draugę Joaną Lapėnienę. Iš jų taip pat tikimasi sužinoti Pociūno pervedimo į diplomatinį darbą ir išsiuntimo į užsienį aplinkybes. Savo tyrimą NSGK turi baigti iki gruodžio 1 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.