Akcizų mokestis sudaro beveik ketvirtadalį biudžeto

Valstybės biudžeto pajamų struktūroje akcizų mokestis sudaro nemažą dalį.

Per 2006 metų 9 mėnesius Kauno apskrities VMI buvo gauta 391 mln. 90 tūkst. Lt akcizų pajamų, tai – 23,8 proc. visų mokesčių. Didžiausią dalį šių metų akcizų pajamose sudarė akcizas už kurą – 55,6 proc., alkoholinius gėrimus – 37,3 proc., tabaką – 7,1 proc.

Koncentruojasi akcizais apmokestinamų prekių sandėliai

Kauno apskritis išsiskiria iš kitų apskričių dideliu akcizais apmokestinamų prekių sandėlių skaičiumi (2006 m. spalio 1 d. apskrityje buvo įregistruoti 22 akcizų sandėliai, 8 registruotos prekybos įmonės ir dar 2 nuolatiniai akcizų mokesčio mokėtojai). Apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Akcizų administravimo skyrius nuolat kontroliuoja įmones ir fizinius asmenis, gabenančius, laikančius, gaminančius ir realizuojančius akcizais apmokestinamas prekes, talpyklose laikomo kuro apskaitą ir jo įsigijimą, tikrina, kaip naudojamas žemės ūkio subjektams skirtas žymėtas kuras, aiškinasi, ar pagal paskirtį naudojamas denatūruotas alkoholis bei iš jo pagaminti produktai.

Mokesčių inspekcija skiria daug dėmesio

Iki šių metų spalio 1 dienos Akcizų administravimo skyrius atliko 19 mokestinių patikrinimų, 3 mokestinius tyrimus bei 109 operatyvius patikrinimus įmonių, užsiimančių didmenine ir mažmenine akcizais apmokestinamų prekių prekyba. Mokestinių patikrinimų metu buvo priskaičiuota 35 tūkstančiai 407 litų akcizų bei su jais susijusių delspinigių ir baudų. Be to, surašyta 17 administracinės teisės pažeidimų protokolų ir už padarytus pažeidimus skirta 1 tūkstantis 3 tūkst. 930 litų baudų.

Pagal gautą informaciją iš kitų institucijų, t.y. muitinės, policijos, teismų, Akcizų administravimo skyrius, atlikęs patikrinimus, už nustatytos tvarkos pažeidimus priskaičiavo per 87 tūkstančius litų akcizų ir su jais susijusių delspinigių bei baudų iš asmenų, gabenusių, laikiusių ir realizavusių akcizais apmokestinamas prekes.

Žymėtas kuras gali brangiai kainuoti

Kauno AVMI Akcizų administravimo skyriaus darbuotojai šiemet 13 kartų tikrino kuro talpyklose laikomo kuro apskaitą ir jo įsigijimo dokumentus ir drauge su Ne maisto produktų inspekcija bei policija patikrino 161 automobilį aiškindamiesi, ar vairuotojai neteisėtai nenaudoja žymėto kuro. Žemės ūkiui skirtą dyzeliną (žalią) gali naudoti tik registruoti žemės ūkio bei tvenkinių ir kitų vidaus vandenų žuvininkyste užsiimantys ir turintys VMI leidimus šiam kurui įsigyti subjektai.

Per šiuos patikrinimus buvo nustatyti 8 pažeidėjai, kurių automobilių bakuose aptikta žemės ūkiui ar šildymui skirtas kuras. Už šiuos pažeidimus numatytos baudos fiziniams asmenims (pirmą kartą) nuo 1000 iki 2000, o įmonių vadovams – nuo 3000 iki 5000 litų. Pakartotinai padarius šį pažeidimą baudos yra nuo 2000 iki 4000 ir nuo 5000 iki 10000 litų. Šildymui skirtą žymėtą kurą (raudoną) galima naudoti tik šilumos gamybos įrengimuose. Naudojančios tokį kurą įmonės taip pat privalo turėti VMI leidimą šiam kurui įsigyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.