Operos garsenybė kurs Lietuvoje

„Nuostabiai išradingas ir intelektualus Davido Aldeno pastatymas pavertė šią šabloninę klaidų tragediją jaudinančiu kūriniu, išaukštinančiu visa atperkančią ir tveriančią meilės galią. Trečią kartą atgaivintas, rafinuotas Aldeno pastatymas Covent Gardeno teatre, buvo vienas puikiausių operos spektaklių, matytų per pastaruosius ketveris metus.”

Anthony Holden, The Observer, June 2006

„Aldeno spektaklis fantastiškai muzikalus – kiekvienas mostas dera su Monteverdi dramos ritmu. Operos dainininkus jis transformavo į puikius aktorius, gebančius vaidinti komediją ir tragediją, burleską ir žiaurumą, natūralizmą ir jausmingumą… Aldenas jautriai išlaiko pusiausvyrą tarp grotesko ir rimties, tarp panirimo į save ir tikrovės.”

Christian Merlin, Le Figaro, January 2005

„Niekas taip gerai nemoka atrasti naujų išraiškos preimonių seniems mitams, kaip garsusis Niujorko režisierius Davidas Aldenas.”

Jörg Königsdorf, Der Tagesspiegel, December 2002

Šimtus panašių citatų būtų galima pateikti apie šiandien į Vilnių atvykusį vieną garsiausių pasaulio operos režisierių Davidą Aldeną. Neseniai didžiavomės, galėdami jums pristatyti kino pasaulio garsenybės Anthony Minghellos debiutą operoje – G. Puccini operos „Madam Baterflai” pastatymą, o štai dabar tarp statytojų rašome ne mažiau garsaus režisieriaus operos pasaulyje, Davido Aldeno, vardą. Pusė Europos teatrų vaikosi šį režisierių, norėdami užsiangažuoti jo laiką jau keletui metų į priekį! Mums pasisekė. Ir štai jau rytoj prasideda svarbiausios šio pusmečio premjeros, Richardo Strausso operos „Salomėja”, repeticijos. Daug kas neįprasta. Aldenas, garsenybė operos pasaulyje, statęs gausybę operų, pirmą kartą imasi R. Strausso „Salomėjos”. Pirmą kartą jos imasi ir mūsų teatras. Pirmą kartą repetuosime kaimyniniame „Vaidilos” teatre, nes mūsų scenoje rodomi repertuariniai spektakliai. „Vaidilos” teatro salės erdvė bus pritaikyta specialiai jai paruoštais dekoracijų modeliais, tarsi prilyginta mūsų scenos erdvei, tad artistai repeticijų metu atrastus sprendimus lengvai galės perkelti į LNOBT sceną.
Režisierius Davidas Aldenas, statęs spektaklius pagrindiniuose, svarbiausiuose ir garsiausiuose Europos ir Amerikos operos teatruose, į Vilnių sutiko atvykti, viešėdamas čia pirmą kartą prieš metus. Sakėsi, esąs nustebintas Lietuvos ir Vilniaus grožio, mūsų istorijos, teatro… Kadangi tai visai naujas pastatymas, Davidas Aldenas atvyko pats, ir savo spektaklį kurs pats. Tai irgi pirmas kartas mūsų teatrui, iki šiol garsenybės atsiųsdavo asistentus, ir patys atvykdavo tik į paskutines repeticijas sudėlioti taškelių… Naujas pastatymas, skirtas specialiai mūsų teatrui, neabejotinai nustebins žiūrovą. Kažką jis atpažins iš savo praeities, kažką iš savo vaizduotės ar sapnų, kažką išvys visai netikėtai ir nelauktai. Juk ir pats Aldenas sako: „Man patinka iššūkiai, „Salomėja” kaip tik man. Garsėju tuo, kad kūryboje esu ekstremalas, mėgstu šokiruoti ir paklūstu instinktui. Publikai visada reikia suteikti galimybę nustebti!”
R. Strausso „Salomėjos” premjera įvyks lapkričio 24, 25 ir gruodžio 8 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.