Saugumo tarnyba klupinėja kurmiarausiuose

Nušalinti VSD pareigūnai atsisakė tikrintis vadinamuoju melo detektoriumi

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas nušalino nuo pareigų kelis savo pavaldinius, įtariamus slaptos informacijos atskleidimu. Tačiau VSD veiklą tiriantis Seimo komitetas tikrina versiją, ar nušalintieji pareigūnai netapo vidaus intrigų ir keršto aukomis.

Poligrafas jau parengtas

Vakar nuo tarnybos laikinai nušalintas VSD kontržvalgybos valdybos viršininkas Vytautas Damulis bei jo pavaduotojas Vilmantas Bieliauskas. Praėjusį penktadienį VSD vadovybė analogiškai pasielgė su VSD ketvirtojo skyriaus vadovu Kastyčiu Braziuliu.

Kaip teigiama vakar išplatintame VSD pranešime spaudai, pareigūnai nušalinti vykdant „išsamų tyrimą dėl slaptos operatyvinės informacijos sąmoningo neteisėto perdavimo, atskleidimo Lietuvos ir užsienio piliečiams bei galimo šių duomenų klastojimo”.

Šiame pranešime nušalintų pareigūnų pavardės neminimos.

„Iki tyrimo pabaigos keli pareigūnai nušalinti nuo einamų pareigų ir jiems bus pasiūlytas patikrinimas poligrafu, vadinamuoju melo detektoriumi. Kai kurie nušalintieji darbuotojai, kurie jau buvo gavę šį pasiūlymą, tai padaryti atsisakė”, – taip pat praneša VSD.

Pagal VSD statutą, departamento pareigūnas nuo pareigų gali būti nušalintas, be kita ko, jei yra įtariamas padaręs drausminį nusižengimą – kol bus atliktas tarnybinis tyrimas ir priimtas sprendimas dėl drausminės nuobaudos skyrimo ar jo tolesnės tarnybos.

Nuo pareigų nušalintas V.Damulis Lietuvos televizijai vakar teigė esąs įsitikinęs, kad nuo pareigų jis ir jo pavaduotojas buvo nušalinti dėl liudijimo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).

Susirinko į skubų posėdį

Sužinoję apie VSD vadovybės sprendimus NSGK nariai susirinko į skubų posėdį departamento kuruojamo Vyriausybinio ryšių centro patalpose Vilniaus centre. Į šį posėdį atvyko VSD vadovas Arvydas Pocius, jo pavaduotojas Andrius Tekorius ir Imuniteto tarnybos viršininkas.

Tačiau tris valandas posėdžiavę parlamentarai jokių sprendimų kol kas nepriėmė. „Mes išklausėme departamento vadovų pateiktą informaciją apie pareigūnų nušalinimą. Mums pranešta, kad vykdomas tarnybinis patikrinimas, galbūt susietas su neteisėtu informacijos nutekėjimu iš VSD”, – sakė komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius.

Anot jo, šiandien NSGK posėdis bus tęsiamas. Jame ketinama apklausti kai kuriuos VSD pareigūnus. „Kai susitiksime ir pasikalbėsime su tais žmonėmis, tada padarysime kažkokį išsamesnį pareiškimą. Mums labai svarbu išgirsti visas puses”, – tvirtino A.Matulevičius. Jis nesakė, kokie pareigūnai bus kviečiami į šios dienos NSGK posėdį, tačiau nepatvirtino, kad tai bus nušalintieji saugumiečiai.

Prielaidų nepatvirtino ir nepaneigė

Paklaustas, ar nėra sutapimas, kad nuo pareigų nušalinami pareigūnai, iš esmės susiję su komiteto vykdomu tyrimu, A.Matulevičius atsakė: „Mūsų tyrime sutapimų yra labai daug. Pavyzdžiui, nelauktai gimsta Prezidento dekretas dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą, nors galėjo gimti gerokai anksčiau”. Prezidentas Valdas Adamkus praėjusią savaitę paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinti, ar gali Seimo laikinosios komisijos statusą įgijęs parlamento komitetas tirti operatyvinę veiklą vykdančią instituciją.

NSGK vadovas tvirtino negalįs nei patvirtinti, nei paneigti prielaidos, kad nušalinimai galėtų būti traktuojami kaip spaudimas tiesą apie padėtį VSD pasakojantiems pareigūnams.

Praėjusią savaitę A.Pocius užsiminė, kad prieš V.Damulį nebus imtasi jokių veiksmų. Paklaustas apie tai, A.Matulevičius sakė nežinąs, kodėl šią savaitę VSD vadovas pakeitė savo nuomonę. „Matot, kartais operatyvinė informacija ir per naktį atsiranda”, – sakė komiteto vadovas ir pridūrė, kad pareigūnai tėra nušalinti, bet neišmesti iš darbo. „Gal tai ir baisokai atrodo – nušalinimas. Bet tai – statutinė organizacija, o statutuose numatytas ir pareigūno nušalinimas, ypač jeigu vykdomas su juo susijęs tyrimas”, – sakė A.Matulevičius.

Anot komiteto vadovo, posėdyje nebuvo svarstytas nepasitikėjimo A.Pociumi klausimas.

A.Pocius bei kiti VSD atstovai nekomentavo NSGK posėdžio.

Išsklaidė abejones dėl „kurmio”

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad V.Damulis galįs būti vadinamasis „kurmis”, kurio VSD puolė ieškoti po to, kai „Laisvas laikraštis” gavo ir išspausdinto slaptą VSD medžiagą apie galimus korupcinius kai kurių politikų ryšius. Neva VSD po daugiau nei mėnesį trukusio tyrimo nustatė, kad būtent V.Damulis perdavė slaptą informaciją „Laisvo laikraščio” redaktoriui Aurimui Drižiui.

VSD generalinis direktorius A.Pocius tuomet šių spaudos pranešimų nekomentavo. Komentarų tada vengė ir pats V.Damulis, teisindamasis tuo, jog jis yra statutinės organizacijos pareigūnas. Tuo tarpu NSGK pirmininkas A.Matulevičius po komiteto susitikimo su VSD vadovybe pareiškė, kad A.Pocius NSGK narius patikino, jog V.Damulis tikrai nėra ieškomasis „kurmis”.

Žiniasklaidoje taip pat buvo išsakyta prielaida, kad būtent po V.Damulio liudijimų NSGK, atliekančiam parlamentinį VSD veiklos tyrimą, tapo žinoma apie dvi operatyvines pažymas, kuriose rašoma apie politikų korupciją ir politikų įtaką VSD pareigūnams.

Dėl šių pažymų praėjusią savaitę tarp VSD vadovo ir NSGK įsiliepsnojo konfliktas – A.Pocius atsisakė jas pateikti parlamentarams. Jo žodžius, kad pažymose yra Seimo opozicijos ir pozicijos parlamentarų pavardžių, kai kurie politikai įvertino kaip atvirą Seimo komiteto ir viso parlamento šantažavimą. Konfliktas išblėso po to, kai Seimo Teisės departamentas, išanalizavęs įstatymus ir Konstitucinio Teismo nutarimą, pateikė savo išvadą, kad A.Pocius turi teisę savo nuožiūra nuspręsti, ar teikti tokią operatyvinę medžiagą parlamentarams.

Konservatoriai neprisipažįsta gaudavę informacijos

Kai kurių šaltinių teigimu, V.Damulis ir anksčiau parlamentarams yra suteikęs juos dominančios informacijos. Kai šių metų balandžio mėnesį buvo svarstoma Viktoro Muntiano kandidatūra į Seimo vadovo postą, pareigūnas esą paskambino posėdžių salėje buvusiam konservatoriui Jurgiui Razmai ir pranešė, kad kandidato tėvas dirbo sovietinėse represinėse struktūrose.

„Man skambinęs žmogus neprisistatė. Kaip supratau, jis sureagavo į nesąžiningą V.Muntiano atsakymą į parlamentaro Sauliaus Pečeliūno klausimą. Skambinęs žmogus man pasiūlė paklausti apie V.Muntiano tėvų buvusias darbovietes. Taip aš ir padariau. Bet juk pagal balsą negaliu nustatyti, kas buvo tas žmogus”, – aiškino parlamentaras.

J.Razma paneigė, kad konservatoriai nuolat gaudavo duomenų iš saugumo. Parlamentaras tikino pasikalbėjęs su savo frakcijos kolegomis ir niekas tokių spaudoje skelbiamų žinių negalėjęs patvirtinti. J.Razma sakė pažįstantis V.Damulį, tačiau su juo bendravęs labai mažai.

Atsistatydino, bet nepasitraukė

2005 metų vasarį tuometinė Liustracijos komisija padarė išvadą, kad į KGB rezervą įtraukti asmenys nėra tapatintini su sovietinio saugumo slaptaisiais bendradarbiais. Vėliau analogišką sprendimą priėmė ir laikinoji Seimo tyrimo komisija. Tokie sprendimai buvo palankūs VSD generaliniam direktoriui A.Pociui, kurio pavardė figūravo KGB rezervistų sąrašuose ir kuriam buvo iškilusi grėsmė netekti posto.

Lieka tik priminti, kad tuomet Liustracijos komisijai, nesutapatinusiai KGB rezervo su slaptu bendradarbiavimu, pirmininkavo V.Damulis. Tiesa, dar prieš tai jis formaliai atsistatydino iš pirmininko pareigų teigdamas, jog VSD dirbantis pareigūnas negali tirti savo vadovo A.Pociaus ryšių praeityje su KGB rezervu, tačiau ir toliau liko laikinuoju Liustracijos komisijos vadovu. Šias pareigas VSD Kontržvalgybos valdybos viršininkas ėjo nuo 2000 metų.

Dabar V.Damulio vadovaujama Liustracijos komisija vertinama kaip buvusi itin pasyvi ir nuveikusi mažai darbų. Naujos sudėties komisija, vadovaujama Dalios Kuodytės, per pusantrų metų išaiškino ir paskelbė kelis kartus daugiau buvusių KGB darbuotojų ir bendradarbių, nei tai per penkerius metus padarė V.Damulio vadovauta komisija.

Atsistatydinimas iš Liustracijos komisijos pirmininko pareigų sutapo su nuobauda, kurią V.Damulis gavo už nesugebėjimą suderinti viešuosius ir privačius interesus. Tarnybinis patikrinimas dėl V.Damulio veiklos buvo pradėtas A.Pociaus nurodymu po to, kai žiniasklaida paskelbė, esą Liustracijos komisijos pirmininkas užsiima kaimo turizmu.

Žiniasklaidos pranešimai, be kita ko, rėmėsi Utenos turizmo informacijos centro interneto svetainės skelbimu, kuriame greta poilsiautojams nuomojamos sodybos nuotraukos buvo nurodyta V.Damulio pavardė ir jo tarnybinio mobiliojo telefono numeris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.