Lietuva ir Rusija žaidžia šnipų ping-pongą

Prieš porą savaičių Vilniui nepageidaujamu asmeniu paskelbus rusų diplomatą, kaimyninės šalies saugumo tarnybos pareigūnai netrukus sulaikė tariamą mūsų šalies šnipą

„FST demaskavo lietuvių šnipą”, „Chitriukas Lietuvai šnipinėjo negudriai”, „Kaliningrade išaiškintas lietuvių šnipas”. Tokiomis antraštėmis vakar mirgėjo Rusijos žiniasklaida.

Visi pranešimai apie esą mūsų valstybės naudai slaptus duomenis rinkusį Rusijos pilietį rėmėsi šios valstybės Federalinės saugumo tarnybos (FST) pranešimu spaudai.

Lietuvos pareigūnai neigė, kad mūsų šalis užsiima nelegalia veikla užsienyje. „Mes palaikome draugiškus santykius su kaimynais, mes ten nešnipinėjame”, – vakar žurnalistams teigė premjeras Gediminas Kirkilas.

Pirko informaciją?

FST viešųjų ryšio centras vakar pranešė, kad Kaliningrado srityje buvo sulaikytas Federalinės bausmių atlikimo valdybos papulkininkis 39 metų Vasilijus Chitriukas, ilgą laiką bendradarbiavęs su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis.

„Užkirstas kelias į užsienį nutekinti slaptą informaciją apie Kaliningrado srityje dislokuoto Baltijos laivyno karinį ir mobilizacinį pasirengimą. Gauta nepaneigiamų įrodymų apie Lietuvos specialiųjų tarnybų agento šnipinėjimą”, – teigiama FST išplatintame pareiškime.

Su Lietuva besiribojančiame Krasnoznamensko rajone Baudžiamosios ir pataisų inspekcijos viršininko pavaduotoju dirbęs vidaus reikalų sistemos papulkininkis buvo sulaikytas spalio 18-ąją. Tačiau apie tai kažkodėl pranešta praėjus beveik savaitei. FST pareigūnai esą paėmė nusikalstamos veiklos įrodymus – elektronines laikmenas su slapta informacija.

Anot Rusijos pareigūnų, pats Chitriukas negalėjo turėti valstybės paslaptį sudarančių karinių žinių, nes pastaruosius trejus metus dirbo vidaus reikalų, o ne gynybos sistemoje. Tačiau slaptų karinių duomenų jis esą bandė gauti iš buvusių tarnybos draugų ir pažįstamų. Už tai jiems neva siūlė pinigų.

Pagal rusų žiniasklaidos pranešimus, Chitriukas pats yra buvęs kariškis, tarnavo karinėse pajėgose, yra baigęs tankistų mokyklą.

Interneto naujienų svetainei „gazeta.ru” Baltijos laivyno pirmojo rango kapitonas Anatolijus Lobskis sakė, kad valstybės paslaptimi gali būti laikoma bet kokia informacija apie ginkluotąsias pajėgas: žinios apie naują ginkluotę, bet kokie skaičiai, dažniai, pajėgų išsidėstymo schemos. „Informacijos rinkimas tik techninėmis priemonėmis netenkina užsienio specialiųjų tarnybų interesų, – teigė karininkas. – Todėl jie verbuoja žmones, kad gautų ir žodinę, ir vaizdo informaciją”.

Žmona nežinojo

Per kai kuriuos Rusijos televizijų kanalus net parodyta Chitriuko sulaikymo operacija. Matyti, kad ją atliko FST pareigūnai. Atrodo, kad vyras buvo sulaikytas darbo vietoje. Jis nešte nuneštas į pareigūnų automobilį ir apieškotas.

Internetinis portalas „gazeta.ru”, remdamasis savo šaltiniais Kaliningrado teisėsaugos struktūrose, pranešė, kad praėjusią savaitę Sovetske (Kaliningrado sritis) knibždėte knibždėjo saugumo pareigūnų. „Buvo ypač daug liaudies ir automobilių su FST numeriais. Pagal tai galima spręsti, kad įvykdyta didelė operacija”, – kalbėjo šaltinis.

Vietos milicija ir prokuratūra apie šnipo gaudynes nebuvo informuoti.

Tik vakar sužinojusi, kur prapuolė jos vyras, naujienų agentūros „Regnum” žurnalistams tvirtino ir Chitriuko žmona Liudmila. „Beveik savaitę nežinojau, kur yra mano vyras. Tik šiandien per televizijos žinias išgirdau, kad jis – lietuvių šnipas”, – teigė moteris.

Sovetske gyvenanti Chitriuk teigė vyrą pastarąjį kartą mačiusi jo sulaikymo dieną, spalio 18-ąją. Plačiau kalbėti su žurnalistais ji atsisakė.

Atsakas į ruso išsiuntimą

FST yra iškėlusį baudžiamąją bylą dėl tėvynės išdavimo. „Sulaikytasis duoda parodymus ir pripažįsta savo kaltę”, – tvirtino FST atstovai.

Anot Rusijos atstovų, Chitriukas slaptą informaciją rinko Lietuvos specialiosios tarnybos pareigūno pavedimu. Tačiau nei tarnybos, nei pareigūno kaimyninės valstybės saugumo agentai neįvardijo.

Lietuva savo ruožtu atmeta tokius kaltinimus. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas teigė, kad Rusija elgiasi nesolidžiai mesdama tokius kaltinimus NATO valstybei.

„Manau, kad tai susiję su Lietuvos sprendimu išsiųsti Rusijos diplomatą. Potekstė tokia – kad lietuviai taip pat nešventieji. Nors šiuo atveju skirtumas – esminis. Tas žmogus (Chitriukas – aut.) nėra Lietuvos pilietis. Jis su Lietuva jokio ryšio neturi, – kalbėjo parlamentaras. – Pati sulaikytojo pavardė (Chitryj – liet. gudrus – aut.) diktuoja, kad čia kažkoks gudravimas, o ne tikras dalykas”.

Anot Karoso, tokie kaltinimai temdo draugiškus Lietuvos ir Rusijos santykius.

Valstybės saugumo departamentas rusų pranešimo nekomentavo.

Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Viktoras Baublys LŽ teigė apie tariamo šnipo sulaikymą sužinojęs iš žiniasklaidos. Konsulatas jokių veiksmų dėl to nesiima. „Tai Rusijos pilietis, mes su tuo nieko bendra neturime”, – teigė jis.

Diplomato eilė

Rusijos žurnalistai taip pat neabejoja, kad Chitriuko sulaikymas – jų šalies atsakas į Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos sprendimą nepageidaujamu asmeniu paskelbti Rusijos ambasados pirmąjį sekretorių Olegą Riabčikovą. Prieš porą savaičių jo paprašyta išvykti iš Lietuvos. Riabčikovas taip pat įtariamas šnipinėjimu ir siekimu daryti įtaką Lietuvos apsisprendimui paremti Gruziją, kilus jos santykių su Maskva krizei.

Pagal tarptautinę praktiką paprastai po tokio vienos valstybės žingsnio iš kitos šalies būna išprašomas atitinkamo diplomatinio rango pareigūnas. Šįkart Rusija, anot Karoso, pasielgė netradiciškai. Parlamentaras neatmetė galimybės, kad Maskva dar išsiųs kurį nors mūsų diplomatą.

Ne pirmas sulaikytas

Beje, Chitriukas – ne pirmasis FST pagautas Lietuvos „šnipas”.

2000-ųjų vasarą Kaliningrade taip pat skambiai FST pranešė sulaikiusi Lietuvos ir JAV naudai šnipinėjusį asmenį. Teigta, kad Lietuvos pilietis Pavelas Iljinas bandė įsilaužti į Rusijos saugumo tarnybos Kaliningrado skyriaus duomenų bazę. Šią užduotį jam esą buvo davusi JAV Centrinės žvalgybos valdyba.

Sulaikytas jaunas vyras po metus užtrukusios ekstradicijos buvo perduotas Lietuvai. Rusija jo neteisė, nes esą realios žalos valstybei nebuvo padaryta.

Vėliau Iljinas jau Lietuvoje įsivėlė į skandalą dėl banko duomenų vagystės ir turto prievartavimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.