Pradėtos mokėti išmokos už deklaruotus pasėlius

Daugiau kaip 43 mln. litų – tiek ūkininkams jau išmokėta tiesioginių išmokų už šiais metais deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir pasėlius. Pirmąsias išmokas Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) pervedė į daugiau kaip 41 tūkst. žemdirbių sąskaitas.

„Tiesiogines išmokas už šiais metais deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir pasėlius pradėjome mokėti šią savaitę, o baigsime – ne vėliau kaip tai reglamentuoja Europos Sąjungos teisės aktai”, – sako Vitas Lopinys, NMA direktoriaus pavaduotojas.

Pasak V. Lopinio, didžioji dalis tiesioginių išmokų bus išmokėtos dar šiais metais, o visos tiesioginės išmokos žemdirbiams turi būti sumokėtos dviem etapais – už šiais metais deklaruotus pasėlius vėliausiai iki ateinančių metų balandžio 30 d.

Pirmojo etapo metu, t.y. iki šių metų lapkričio 30 d. žemės ūkio naudmenis deklaravusiems ūkininkams, kurių pateiktų paraiškų administracines patikras ir patikras vietoje NMA jau atliko, bus sumokėtas 50 proc. pagrindinių ir papildomų nacionalinių tiesioginių išmokų avansas. Pirmojo etapo metu avansines tiesiogines išmokas gaus 85 proc. deklaravusiųjų. Likusi išmokų dalis ūkininkams bus pervesta antrojo etapo metu – iki kitų metų balandžio pabaigos. Tiems pareiškėjams, kurie avansu negaus išmokų, visa paramos suma bus Siš karto pervesta antrojo etapo metu.

Antrojo etapo metu bus pradėta mokėta parama ir pagal Kaimo plėtros 2004-2006 metų (KPP) priemonę „Mažiau palankios ūkininkauti vietovės ir vietovės su aplinkosaugos apribojimais”. Paraiškos tiek tiesioginėms išmokoms, tiek šios KPP priemonės paramai gauti iš ūkininkų yra renkamos ir administruojamos kartu.

Šiais metais Lietuvoje paraiškas tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenas ir pasėlius gauti pateikė beveik 213 tūkst. žemdirbių, o bendras jų deklaruotas žemės plotas siekia 2,6 mln. hektarų.

Iš viso tiesioginėms išmokoms už 2006 m. deklaruotus žemės ūkio naudmenas ir pasėlius iš ES ir nacionalinio biudžeto 2006 metams skirta 684,496 mln. litų, o KPP priemonei „Mažiau palankios ūkininkauti vietovės ir vietovės su aplinkosaugos apribojimais” – beveik 180 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.