VDU vadovauja visa bendruomenė

Pertvarkos aukštojoje mokykloje plonins rektorato narių pinigines ir keis studijų tvarką

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorato nariai nuo šiol nebegalės uždirbti šimtus tūkstančių litų per metus. Į universiteto valdymą įtraukta visa aukštosios mokyklos bendruomenė. Tai keli iš pokyčių, apie kuriuos vakar kalbėta vykusiuose spaudos pusryčiuose. Tačiau vidaus audito išvadų rektorius prof. Zigmas Lydeka dar neatskleidė.

Vidaus auditas užsitęsė

Vos perėmęs pareigas Z.Lydeka užsakė atlikti vidaus auditą. „Terminą, iki kada jis turi būti atliktas, pratęsiau iki lapkričio penkioliktos dienos. Tarpines išvadas mačiau, bet su auditoriais jų dar neaptarėme”, – sakė rektorius.

Praėjusių metų pavasarį paaiškėjo, kad VDU ir kai kurių kitų aukštųjų mokyklų vadovai per metus uždirba iki kelių šimtų tūkstančių litų, o daugumos dėstytojų pajamos yra, švelniai tariant, labai kuklios. Tai papiktino visuomenę.

Netrukus VDU susikūrė darbuotojų profesinė sąjunga. Jos nariai piktinosi autokratiniu rektoriaus prof. Vytauto Kaminsko valdymu, kai sprendimus nulemdavo ir priimdavo keli žmonės, aplenkiant akademinę bendruomenę.

„Universitetas gyvybingas tiek, kiek aktyvi jo bendruomenė”, – sakė Z.Lydeka, komentuodamas iniciatyvą į VDU valdymą įtraukti kuo daugiau žmonių. Jam nuo šio rugsėjo perėmus rektoriaus pareigas, universitete vykdoma pertvarka. Ji turėtų baigtis vasario mėnesį. Ketinama apsvarstyti daug dalykų, pavyzdžiui, peržiūrėti užsienio kalbų mokymą. Gal tam tikros specialybės studentams bus privaloma mokytis tam tikros, ne tik anglų, kalbos? Pavyzdžiui, istorikams – lenkų, o teisininkams – lotynų kalbos.

Visi norintieji universiteto akademinės bendruomenės nariai kviečiami siūlyti, diskutuoti, kaip kas turėtų keistis, dalyvauti darbo grupėse, pokyčių projektus teikiant svarstyti senatui. „Tai pats geriausias dalykas, ko galėjome pasiekti. Nežinau, kas iš to išeis. Bet tai bus produktas, kurį mes visi kartu sukursime. Įjungdami bendruomenę efektyviai išnaudojame jos potencialą”, – kalbėjo VDU dėstytojų profesinės sąjungos pirmininkas dr. Rūstis Kamuntavičius.

Reikės pasirinkti: rektoratas ar pinigai

„Tikras inteligentas visada yra opozicijoje”, – replikavo VDU vadovai dėl profesinės sąjungos noro kovoti už savo teises. R.Kamuntavičius, išgirdęs, kad jo vadovaujamą organizaciją rektorius pavadino reikšmingu fenomenu bei visiems susirinkusiesiems priminė, kad profsąjungos atstovai pakviesti dalyvauti visose darbo grupėse, o ypač prižiūrėti, kad nebūtų bandoma ieškoti galimybių panaikinti rektorato narių uždarbio lubas, pakraipė galvą: „Keista kažkaip”.

Senato posėdyje buvo nuspręsta, kad rektorato narių papildomas uždarbis negalės siekti daugiau nei 150 procentų jų atlyginimo. Daugiausiai piniginę papildyti bus galima apie 50 tūkstančių litų. Jeigu žmogus norės gauti daugiau? Turės įvertinti, kas jam svarbiau: darbas universiteto administracijoje ar prie projektų. „Prie jų praleidžiant daug laiko kiek jo lieka tiesioginiam darbui?” – klausė Z.Lydeka.

Studentai praras metus

Senate sutarta, kaip įskaityti išlyginamuosius dalykus Teisės instituto studentams. Baigusieji VDU teisės magistrantūros studijas įstatymiškai negalėjo dirbti pagal specialybę, nes tam būtinas teisės bakalauro arba vientisųjų studijų baigimo pažymėjimas.

Rugsėjį į minėtas magistrantūros studijas studentai priimami nebebuvo, jos pateiktos akredituoti. Tačiau studentai priimami į vientisąsias studijas, kuriose ir įskaitomi išlyginamieji dalykai. Pernai baigę pirmąjį magistro studijų kursą studentai praras vienus metus.

Kitame senato posėdyje studentams atstovaus vienu jų atstovu daugiau. Praėjusio senato posėdyje jo nariai balsų dauguma taip pat pritarė siūlymui atsisakyti antrojo mokslo laipsnio (habilitacijos) pakopos. „Reikia mažinti hierarchiją. Kuo ji bus paprastesnė, tuo geriau funkcionuos bendruomenė”, – teigė R.Kamuntavičius.

Taip pat pritarta universiteto studijų prorektoriaus prof. Rimanto Laužacko atsistatydinimui iš VDU tarybos. Į jo vietą iš kelių kandidatų didžiąja balsų dauguma išrinktas Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktorius prof. Leonidas Donskis. Taryba yra universiteto visuomenės priežiūros ir globos institucija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "VDU vadovauja visa bendruomenė"

  1. alela

    jau seniai buvo laikas!!!universitete pradejo kvepeti demokratija!!!net destytojai kazkokie gyvesni pasidare…. 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.