Ne tik skanu, bet ir sveika

Kiekvieną rudenį džiaugiamės gausiu vaisių bei daržovių derliumi – turbūt dar iš senovės likęs instinktas kužda, kad galėsime ramiai žiemoti ir skanauti įvairias gėrybes. Tačiau ar visi žinome, kad pačios gausiausios ir populiariausios rudens dovanos ne tik praturtina mūsų pietų stalą, bet ir yra be galo naudingos sveikatai? Šiame numeryje pristatome tris tikrai lietuvių mėgstamus bulvę, obuolį ir morką.

Bulvė jau seniai tapo tradicine lietuviška daržove, o bulviakasis – kultiniu rudens laikotarpiu. Tad kuo ji naudinga, išskyrus tai, kad be jos nebus cepelinų, plokštainio ar vėdarų?

Bulvėse gausu krakmolo, daržovių baltymo, kalio, vitamino C, taip pat ir mineralų – geležies, kalcio, magnio ir magnio oksido bei fosforo.

Daržovė neutralizuoja organizmo rūgštis, jų sultimis gydomos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos. Šviežių bulvių sultys kartais vartojamos hipertenzijai gydyti, taip pat žarnyno mikroflorai atgaivinti.

Jei vargina opos, nuplaukite ir sutarkuokite raudonąsias bulves (nors kitos rūšys taip pat tinka, tačiau raudonosios šiam tikslui tinka geriausiai). Pro marlę išspauskite sultis ir gerkite po pusę puodelio tris kartus per dieną prieš valgį. Bulvių sultys taip pat naudingos kepenims, todėl gali būti vartojamos esant tulžies akmenims ar kitiems tulžies pūslės negalavimams. Taip pat sakoma, kad, užtepus truputį bulvių sulčių ant smilkinių, gali palengvėti galvos skausmas.

Sutarkuotos bulvės daugelį metų buvo naudojamos kaip kompresas skausmams malšinti, o žalių bulvių riekelės palengvina odos uždegimus, nudegimus ar nuožvarbas.

Nedidelius nudegimus, jei oda pažeista nesmarkiai, galima gydyti sutarkuota žalia bulve – dėti ant pažeistos vietos.

Žalios tarkuotos bulvės mišinį su trupučiu alyvų aliejaus galima naudoti esant sausai, supleišėjusiai odai.

„Vienas obuolys per dieną pakeičia gydytoją”, – šimtus kartų girdėta frazė, tačiau ją galima kartoti tol, kol žmonės įsitikins, jog tai tiesa.

Šis vaisius turi begalę naudingų savybių sveikatai, tarp jų ir tai, kad sumažina susirgimo vėžiu bei širdies ligomis riziką. Įvairūs moksliniai tyrimai obuolius vadina „visam kūnui naudinga priemone”.

Obuoliuose esančios naudingosios medžiagos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno funkcijas, šis vaisius taip pat siejamas su mažesne išeminės širdies ligos, prostatos vėžio, 2 tipo diabeto bei astmos rizika. Tyrimai rodo, kad du obuoliai per dieną ar 60 ml 100 proc. obuolių sulčių sumažina žalingo LDL cholesterolio žalą. Valgydami obuolius, padėsite plaučiams ir sumažinsite tokių kvėpavimo ligų, kaip lėtinė obstrukcinė plaučių liga, riziką, kadangi šiuose vaisiuose yra antioksidantų, mažinančių deguonies žalą organizmui.

Šalia minėtųjų savybių, obuoliai taip pat slopina senėjimo procesus – odos raukšlėjimąsi ar plaukų slinkimą. Ir galiausiai – suvalgę vieną vidutinio dydžio obuolį, gausite daugiau nei 10 proc. dienos vitamino C normos.

Morka – ne mažiau naudingas augalas. Didžiajai daliai skaitytojų morka tikriausiai siejasi su gausybe vitamino A bei puikaus regėjimo garantu, o galbūt ir su vaikystėje gertomis morkų sultimis.

Kas tiesa, tai tiesa – morkos yra puikus antioksidantų junginių bei didžiausias provitamino A karotino šaltinis iš visų daržovių. Šie antioksidantų junginiai padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio, taip pat gerina regėjimą – ypač naktį. Daržovėje esantis beta karotinas sukuria apsaugą prieš makulos degeneraciją bei senatvinę kataraktą, vėliau galinčią pasibaigti aklumu.

Kitas be galo svarbus požymis, kuriuo pasižymi morkos, yra tai, kad jose esantys karotenoidai (tik viename tarkuotų morkų puodelyje jų yra 250 proc. rekomenduojamos dienos normos) yra naudingi cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti, taip pat yra susiję su 20 proc. pomenopauzinio krūties vėžio rizikos sumažėjimu, bei 50 proc. sumažėjusia rizika susirgti šlapimo pūslės, prostatos, gimdos kaklelio, gaubtinės žarnos, gerklų bei stemplės vėžiu.

Tyrimai parodė, kad, valgant vos vieną morką per dieną, tikimybė susirgti plaučių vėžiu sumažėja netgi per pusę!

Taigi tikriausiai perskaičius ir sužinojus, kiek daug galima gauti iš tokių paprastų sodo bei daržo gėrybių, ne vienam darbai kaime palengvės. Mėgaukitės!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.