Paaugliai platino falsifikuotus litus

Vilkaviškio rajono policijos pareigūnai išaiškino grupę 12-14 metų paauglių, šiame rajone platinusių falsifikuotus pinigus. Įkliuvo ir du vilkaviškiečiai, spausdinę klastotes.

Pasak Vilkaviškio rajono kriminalistų, pirmoji žinia apie padirbtų litų paleidimą į apyvartą juos pasiekė dar spalio pradžioje. Tuomet į policiją kreipėsi vienas rajono bitininkas, teigdamas, kad keletas paauglių, kurie pirko iš jo indelį medaus, įbruko padirbtą šimtinę. Buvo pradėta paauglių paieška. Tačiau į teisėsaugininkų rankas šeši paaugliai pateko po vieno sandorio, kai už padirbtus litus Vilkaviškio rajono Pašeimenių pagrindinės mokyklos moksleivis iš savo bendraamžio įsigijo naudotą mobilųjį telefoną „Nokia”. Paaugliui parnešus gautus pinigus ir parodžius juos tėvams, kilo įtarimų, kad du dvidešimties litų banknotai yra suklastoti. Jie neturėjo būtinų apsaugos ženklų ir buvo atspausdinti ant šiek tiek kitokio popieriaus nei tikrieji pinigai. Tėvai apie tai informavo mokyklos vadovus, o šie, išsiaiškinę, kad pinigus platino trylikametis mokyklos moksleivis, pranešė policijai. Netrukus su pareigūnais teko pabendrauti ir dar penkiems Pašeimenių bei kitų aplinkinių kaimų, Vilkaviškio miesto paaugliams.

Nors pas moksleivius padirbtų pinigų policijos pareigūnai jau neaptiko, berniukai kriminalistams prisipažino iš tikrųjų platinę suklastotus litus. Jie teigė turėję 15 šimto litų ir 17 dvidešimties litų padirbtų kupiūrų. Tačiau ne visus juos pavyko „realizuoti”. Paaugliai teigė, kad išleido tik vieną šimtinę ir keletą dvidešimtinių. Šimtine jie esą atsiskaitė už medų, o dvidešimtinėmis mokėjo už įvairias smulkmenas, pirktas Vilkaviškio kioskuose ir mažose parduotuvėse. Žinodami, kad turimi pinigai yra padirbti, paaugliai stengdavosi apsipirkti esant prietemai arba susirinkus daugiau pirkėjų. Esą todėl pardavėjai neatkreipdavę dėmesio į gana lengvai atpažįstamas klastotes.

Neišleistus falsifikatus paaugliai teigė sunaikinę, kai jų parūpinę asmenys – vilkaviškiečiai 23 metų Artūras Stučinskas ir 24 metų Antanas Anskaitis – atsisakė moksleiviams sumokėti už falsifikuotų pinigų platinimą. Su minėtais asmenimis paaugliai buvo sutarę, kad už paslaugas gaus pusę išplatintų falsifikatų tariamos vertės.

Sulaikytieji Stučinskas ir Anskaitis policijos pareigūnams prisipažino gaminę litų falsifikatus. Vyriškiai aiškino internete aptikę banknotų ruošinių, juos parsisiuntę ir atsispausdinę. Patys platinti klastočių jie nenorėjo, todėl ir prašė pažįstamų paauglių pagalbos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.