Saugumiečių „kurmio” demaskavimas bliūkšta

Valstybės saugumo departamento veiklą tiriantys parlamentarai negavo patvirtinimo, kad informaciją politikams nutekindavo kontržvalgybos valdybos viršininkas Vytautas Damulis

Vakar Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) daugiau nei šešias valandas posėdžiavo Valstybės saugumo departamentui (VSD) priklausančiose patalpose ir apklausė keturis liudytojus. Parlamentarai, be kita ko, domėjosi, ar žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, esą informaciją iš VSD nutekindavęs „kurmis”, yra šios tarnybos kontržvalgybos valdybos viršininkas Vytautas Damulis, atitinka tikrovę.

Pocius paneigė

Seimo NSGK pirmininkas „pilietininkas” Algimantas Matulevičius po vakarykščio išvažiuojamojo posėdžio pareiškė neturintis įrodymų, kad Damulis galėjo nutekinti slaptą informaciją. Pasak parlamentaro, tokius žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus posėdyje vakar paneigė VSD vadovas Arvydas Pocius. „Iš tiesų nėra taip, ką apie jį (Damulį – red.) rašo. VSD vadovas sakė, kad tokie pranešimai yra nerimtas dalykas, jis į tuos dalykus rimtai nežiūri”, – tikino Matulevičius. Komiteto vadovas taip pat pranešė gavęs VSD direktoriaus patikinimą, kad tyrimas kontržvalgybos vadovo atžvilgiu nėra atliekamas.

Seimo NSGK narės Rasos Juknevičienės teigimu, per vakarykštį susitikimą Pocius neslėpė nuostabos dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, Damulį siejančių su VSD ieškomu „kurmiu”. „Neturime jokių pasirodžiusios informacijos pagrindimų. Iš pokalbių susidariau įspūdį, kad tai yra absoliučiai neteisinga informacija. VSD vadovas sakėsi esąs nustebęs dėl to, kas rašoma spaudoje”, – sakė konservatorė.

Nepažino skambinusiojo

Pranešimų, esą VSD buvo nustatytas vadinamasis „kurmis”, pasirodė dar ketvirtadienį vakare. Teigta, esą Damulis nutekindavęs informaciją politikams, daugiausia – konservatoriams. Pastariesiems minimas VSD pareigūnas neva suteikė duomenų apie Seimo NSGK ir VSD ginčą įžiebusias pažymas dėl aukštų pareigūnų galbūt korupcinių ryšių.

Pranešama, kad Damulis kartą jau dalyvavo Seimo NSGK apklausoje. Manoma, kad būtent jis parlamentarams pasakė numerius kai kurių slaptų VSD pažymių, kurios esą būtų aktualios komiteto atliekamam tyrimui.

Viename dienraščių vakar rašyta, esą Damulis skambinęs konservatoriui Jurgiui Razmai, kai buvo svarstoma Viktoro Muntiano kandidatūra į Seimo pirmininkus postą. Damulis esą pranešė, kad kandidato tėvas dirbo sovietinėse represinėse struktūrose. Razma patvirtino tokio skambučio sulaukęs, tačiau sakė skambinusio asmens nepažinęs.

Ieškos kompromiso

Vakar vykusiame Seimo NSGK posėdyje buvo aptarta ir situacija dėl komiteto prašytų, tačiau VSD nepateiktų pažymų apie aukštų pareigūnų galbūt korupcinius ryšius. Pocius Seimo NSGK iš pradžių pažadėjo pateikti minėtus dokumentus, tačiau vėliau persigalvojo. Šį žingsnį VSD vadovas motyvavo tuo, kad pateikus pažymas, kuriose esanti informacija iki galo nepatikrinta ir neįrodyta, gali būti pakenkta operatyviniam tyrimui.

Pociui atsisakius teikti pažymas, parlamentarai pasipiktino. Tačiau vėliau konfliktas kiek prigeso išklausius teisinius argumentus, kad galutinį sprendimą dėl informacijos teikimo priima VSD vadovas, vadovaudamasis operatyvinės veiklos įstatymu.

Pasak Seimo NSGK vadovo Matulevičiaus, Pocius žadėjo ieškoti būdų, kaip būtų galima pateikti pažymose esančią informaciją taip, kad ji nepakenktų operatyviniam tyrimui.

Garbės reikalas

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas socialdemokratas Česlovas Juršėnas vakar pareiškė, kad parlamento garbės reikalas apginti VSD pareigūnus, suteikusius informaciją Seimui, jei su jais būtų siekiama tiesiogiai ar netiesiogiai susidoroti.

„Grėsmės kartais hiperbolizuojamos. Jei tikrai yra rimtų įtarimų, be abejo, Seimas ar atitinkamas komitetas bei komisija tuo turi užsiimti ir užsiims, jei taip iš tikrųjų bus”, – Lietuvos radijui sakė Juršėnas.

Užvakar Seimo posėdyje kai kurie parlamentarai pareiškė turintys duomenų apie tai, kad vienaip ar kitaip siekiama susidoroti su parlamentiniam komitetui liudijusiais VSD pareigūnais.

Seimo komitetas VSD veiklos tyrimą pradėjo daugiau nei prieš mėnesį, kai Baltarusijoje žuvus saugumo karininkui Vytautui Pociūnui žiniasklaidoje pasirodė kontroversiškų šio tragiško įvykio versijų ir suabejota VSD vadovybės sprendimais.

Išgarsėjo dėl sodybos

Beje, buvęs Liustracijos komisijos pirmininkas Damulis į žiniasklaidos akiratį buvo patekęs 2005 metų pradžioje, kai viešumon iškilo informacija apie jo kaimo turizmo sodybą. Internete Damulis buvo nurodęs savo tarnybinio mobiliojo telefono numerį, kuriuo galėtų kreiptis norintieji poilsiauti jo sodyboje Utenos rajone.

Tada po tarnybinio patikrinimo VSD padarė išvadą, kad Damulis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą bei Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisykles. Šį patikrinimą pavedė atlikti Pocius, kai Lietuvos televizijos laidoje „Panorama” buvo paviešinta Damulio galbūt neteisėta veikla užsiimant privačiu verslu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.