Dvikova dėl Raudondvario pilies

Iniciatyva istoriniame pastate įrengti santuokų rūmus grumiasi su idėja čia įkurdinti žemės ūkio darbuotojų kvalifikacijos kėlimo centrą

„Tai rinkiminis triukas”, – pareiškė Žemės ūkio universiteto Inžinerijos instituto direktorius Gvidas Rutkauskas, komentuodamas Kauno rajono vicemero Artūro Orlausko užmojį perimti rajono savivaldybės žinion Raudondvario pilies kompleksą.

A.Orlauskas jau kuris laikas viešai kalba, kad Raudondvario pilyje galėtų įsikurti Kauno rajono civilinės metrikacijos skyrius, o istoriniame dvaro komplekse turėtų vykti reprezentaciniai rajono ir apskrities renginiai.

Valdo nuo tarybinių laikų

Žemės ūkio inžinerijos institutas prie LŽŪU nuo tarybinių laikų patikėjimo teise valdo Raudondvario pilies kompleksą. „Esame šio objekto savininkai ir rūpinamės juo daugelį metų, – sakė „Kauno dienai” instituto direktorius G.Rutkauskas. – Turime planų ateičiai. Pateikėme dokumentus Kultūros paveldo departamentui, kad būtų skiriama lėšų neatidėliotiniems pilies remonto darbams”.

„Institutas iš savo biudžeto pilies komplekso priežiūrai kasmet skiria 15 tūkstančių litų”, – sviedė kozirį direktorius.

„Tokio objekto, kaip Raudondvario pilies kompleksas su visa jo teritorija, priežiūrai 15 tūkstančių litų yra juokinga suma”, – replikavo A.Orlauskas.

Remontas – praėjusį šimtmetį

XVII amžiaus Raudondvario pilies kompleksas, valdomas LŽŪU Inžinerijos instituto, paskutinį kartą remontuotas 1965-aisiais.

„Šiandien šis kompleksas daugelyje vietų atrodo kaip subombarduotas. Dabartiniai pilies šeimininkai su savo biudžetu negali tinkamai rūpintis pilimi”, – sakė A.Orlauskas. Jo manymu, rajono savivaldybė kasmet galėtų skirti milijoną litų, o papildomų lėšų įmanoma gauti iš Finansų ministerijos,
struktūrinių fondų, kultūros paveldu besirūpinančių institucijų.

Tuo tarpu instituto direktorius G.Rutkauskas įsitikinęs, kad kalbos apie apgailėtiną pilies ir kitų komplekso pastatų būklę yra smarkiai perdėtos.

„Pilyje veikia biblioteka, Juozo Naujalio memorialinis muziejus, oranžerijos pastate yra konferencijų salė”, – vardijo instituto direktorius aktyvaus pilies gyvavimo požymius. Tačiau „Kauno dienos” korespondentai, apsilankę Raudondvario pilyje, išvydo gana liūdną reginį.

Nupjaustyti radiatoriai

Pilies bokšto stogas yra kiauras kaip rėtis. Pro čerpių plyšius šviečia dangus ir švilpia vėjai. Oranžerijos pastatas pasitinka išdaužytais stiklais, o pačioje pilyje nupjaustyti visi radiatoriai. Nešildomos patalpos dvelkia drėgme ir šalčiu.

„Ar šaltuoju metų laiku čia vyksta renginiai?” – paklausėme vienintelės šiuo metu pilyje realiai veikiančios įstaigos – Juozo Naujalio memorialinio muziejaus direktorės Zitos Nekrošytės.

„Bandome surengti, – šyptelėjo ji, – tačiau žiemą prieš renginį patalpą elektriniu radiatorium reikia šildyti apytikriai savaitę. Šiaip visose pilies patalpose žiemos metu temperatūra minusinė”.

Šiuo metu Raudondvario pilyje tepaliniu radiatorium šildomas tik vienas 35 kvadratinių metrų kambarys, kuriame glaudžiasi J.Naujalio muziejaus darbuotojos. Be muziejaus, daugiau jokios įstaigos čia realiai nedirba. Bibliotekos darbuotojai pabėgo iš nešildomos pilies į kitas patalpas.

Nori gyvybės ir šilumos

„Mes ne prieš, kad čia veiktų santuokų rūmai, – kalbėjo „Kauno dienai” Z. Nekrošytė. – Galėtų įsikurti ir turizmo informacijos centras, ir meno mokykla. Svarbiausia, kad atsirastų kas prikeltų pilį gyvenimui, sulopytų stogą, įjungtų šildymą”.

„Žinoma, remonto reikia, – negalėjo nepripažinti G.Rutkauskas. – Bandėme išnuomoti oranžerijos pastatą restoranui, bet verslininkai nesutiko pamatę, kiek čia reikia investuoti ir kada tai atsipirks”.

„Jei nesiimsime konkrečių veiksmų perimdami Raudondvario pilį Kauno rajono savivaldybės žinion, vieną dieną rasime užrašą „Privati valda” ir pilį galėsime apžiūrėti tik per tvorą”, – mano A.Orlauskas.

Nuomonės skiriasi

„Valstybės turtas turi tarnauti visuomenei, – kalbėjo rajono vicemeras. – Civilinės metrikacijos biuras, meno mokyklos padalinys, muziejus – tai Raudondvario pilyje galėtų tapti rajono žmonių traukos vieta. Pilies teritorija turėtų būti skirta meno projektams, reprezentaciniams renginiams, geriausių rajono sportininkų ar gražiausiai tvarkomų sodybų savininkų apdovanojimams”.

Tuo tarpu G.Rutkauskas, pabrėžęs, kad pilyje reikėtų įkurti turizmo informacijos centrą, istorinio komplekso ateities planus sieja su žemės ūkio specialistų kvalifikacijos kėlimo ir profesinio ugdymo centru. „Mes ketiname čia įkurti tokį centrą, ir mūsų ketinimai visai realūs”, – kalbėjo jis.

Gyventojai bijo tik motelių

„Kauno diena” pasiteiravo, ką apie Kauno rajono vicemero ketinimus Raudondvario pilyje įkurti santuokų rūmus mano artimiausi pilies kaimynai – žmonės, gyvenantys dviejose buvusiose oficinose. Dabar kiekvienoje jų yra po 8 butus.

„Aš manau, kad pilyje tiktų santuokų rūmai, – sakė Pilies tako gyventoja Irena Ivanauskienė. – Ir dabar savaitgaliais čia suvažiuoja fotografuotis vestuvininkai. Prie gražios, romantiškos aplinkos dera šventinis šurmulys”.

„Tegu veikia santuokų rūmai, tegu restauruoja oranžeriją, labai prašome. Mes tik kategoriškai prieš, jei prasidėtų bandymai iškeldinti gyventojus ir mūsų namus pavesti moteliais pilies svečiams. Su tuo mes niekada nesutiktume”, – kalbėjo Irena Nakutienė. „Tokiai nacionalizacijai mes priešintumėmės”, – pritarė kaimynei Zita Morkūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.