Prestižiniame įmonių sąraše – ir Lietuvos įmonės

Į penkių šimtų sparčiausiai kylančių Europos smulkiųjų ir vidutinių įmonių sąrašą pateko keturios Lietuvos įmonės

„Europe’s 500 Listing” – greičiausiai kylančių ir aktyviausiai darbo vietas kuriančių Europos įmonių sąrašas. Šiais metais patekti tarp geriausių bendrovių pretendavo ir Lietuvos įmonės.

Iš anketas komisijai pasiuntusių penkių įmonių keturios pripažintos vertomis būti tarp geriausiųjų. Iš jų aukščiausiai užkopė mobiliųjų komunikacijų įrenginių gamyba besiverčianti bendrovė „Teltonika”.

Įmonės direktorius Arvydas Paukštys sakė, kad dalyvauti konkurse paskatino ambicijos. „Ilgai tame sąraše nebuvo nė vienos lietuviškos įmonės. O mes plečiamės labai sparčiai, todėl nebuvo abejonių, verta ar neverta dalyvauti konkurse”, – sakė jis.

Per ketverius metus „Teltonikos” darbuotojų skaičius padidėjo nuo 4 iki 75, netrukus jis pasieks 150. Sparčiai kyla ir įmonės apyvarta: praėjusiais metais, palyginti su 2004-aisiais, ji padidėjo 14 kartų.

„Apskaičiavome, kad šiemet apyvarta turėtų būti dar penkis kartus didesnė. Tad greičiausiai ir kitąmet dalyvausime konkurse”, – planavo Paukštys.

Jis tikisi, kad 66-oji vieta tarp 500 sparčiausiai augančių Europos įmonių būsimiems partneriams bus ženklas, kad „Teltonika” – patikima įmonė. Pasak Paukščio, planuojama, kad iki kitų metų pabaigos partnerių įmonė turės ne 74 pasaulio valstybėse, kaip šiandien, o daugiau nei 100.

Padėjo mokesčių lengvata

Beveik sąrašo viduryje, 232-ojoje vietoje, įrašyta kompiuteriais ir skaitmenine technika prekiaujanti įmonė „Fortakas”. Bendrovės rinkodaros skyriaus vadovė Sandra Dainauskaitė sakė, kad prieš paskelbiant rezultatus įmonei buvo prognozuota 200-250-oji sąrašo pozicija. „Pelnyta vieta – geras įvertinimas, ypač atsižvelgus į tai, kad „Fortakas” – tik pradedanti plėstis įmonė. Žinoma, visada norisi geriau, tačiau realiai įvertinę savo galimybes apie vietą pirmajame dešimtuke net nesvajojome”, – prisipažino Dainauskaitė.

Pasak jos, iš dalies įmonei laimėti 232-ąją vietą tarp kitų Europos smulkiųjų ir vidutinių įmonių leido Lietuvoje galiojanti mokesčių lengvata, taikoma visiems, perkantiems asmeninį kompiuterį.

„Tai glosto mūsų savimeilę, tačiau vargu ar dėl to galima tikėtis daugiau ryšių su užsienio partneriais bei kitokios naudos. Tarkime, plėtrą į Baltijos šalis jau planavome anksčiau, todėl konkurso rezultatai tam neturi jokios įtakos. Priešingai, įmanoma, kad ši plėtra bus postūmis ir kitais metais dalyvauti konkurse. Juo labiau kad mūsų įmonės veikla itin perspektyvi. Kompiuterizacija tik didėja, o technologijos nuolat keičiasi, tad mūsų siūlomi produktai lieka paklausūs”, – teigė Dainauskaitė.

Šeštus metus veikiančio „Fortako” apyvarta iš pradžių buvo 1 mln. litų, šiandien ji 24 kartus didesnė. Smarkiai išaugo ir įmonės darbuotojų skaičius – nuo 4 pirmaisiais veiklos metais iki 70 dabar.

Dominavo vakariečiai

„Europe’s 500 Listing” sudaromas remiantis įmonių trejų metų veiklos rezultatais – apyvartos bei darbuotojų skaičiaus didėjimu. Šiais metais sąraše daugiausia įmonių iš Vokietijos ir Didžiosios Britanijos, atitinkamai 109 ir 72. Po vieną įmonę pakliuvo iš Estijos ir Liuksemburgo. Kaimyninei Latvijai sąraše atiteko trys vietos, iš jų net dvi – pirmajame šimtuke: 25-oji ir 26-oji. Tai drabužiais prekiaujanti įmonė „Elvi” ir kavinių tinklą Baltijos šalyse valdanti „DS Holding AS”. Trečiajai latvių įmonei „JSC Dzintars” skirta 346-oji vieta.

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet pirmoji vieta skirta Prancūzijos įmonei. Šiais metais sparčiausiai augančia Europos įmone tituluota „Gameloft SA”, gaminanti programinę pramogų įrangą. Prancūzijos laimėjimai stebėtini: net keturios šios valstybės įmonės pakliuvo į dešimtuką.

Organizatoriai suskaičiavo, kad kiekviena į sąrašą patekusi įmonė per pastaruosius trejus metus vidutiniškai sukūrė 297 darbo vietas, visos kartu – apie 150 tūkst. darbo vietų. Šioje kategorijoje pirmauja Islandija, šioje šalyje viena įmonė per metus įdarbino vidutiniškai 396 darbuotojus.

Pirmą kartą konkurse dalyvavusios Lietuvos įmonės išsiskyrė kaip labiausiai keliančios metinę apyvartą, ši vidutiniškai siekė 93,8 proc. kasmet. Antrojoje vietoje liko Islandija, jos įmonės per metus darė vidutiniškai 85,2 proc. apyvartą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prestižiniame įmonių sąraše – ir Lietuvos įmonės"

  1. daiva

    Įmonės tai 4, aprašytos -2. Ar aš skaityt nemoku, mano galva kitos irgi nusipelno bent paminėtos būti. Kaip visada pas lietuvius, yra geri ir geresni… 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.