Gyvūnams reikia dietos, jų šeimininkams – psichologo

Dėl gyvūnų sveikatos sutrikimų kalta per didelė meilė.

Nors gyvūnai kenčia pilvo skausmus, o veterinarijos gydytojai konstatuoja peršėrimą, šeimininkų niekaip neįmanoma įtikinti, kad augintiniui duotų mažesnes porcijas ir neleistų jam tukti.

Nustatyti – paprasta

Su gyvūnų peršėrimu veterinarijos specialistai susiduria labai dažnai. Gydytojas veterinaras Jonas Turskis sakė, kad dėl besaikio šėrimo gyvūnui sutrinka virškinimas, sustoja skrandžio veikla, darosi sunku judėti.

Nustatyti, ar gyvūnas nėra peršertas, yra paprasta – tą galima padaryti „iš akies”. Pavyzdžiui, jeigu šuns liemuo ir šonkauliai yra išryškėję – vadinasi jis šeriamas nepakankamai.

Tačiau, jeigu šonkaulių jau nematyti ir juos apčiuopti reikia pastangų, o pilvas primena pakibusį maišelį, galima daryti išvadas, kad augintiniui reikalinga dieta.

Idealus šuns kūno svoris yra tada, kai galima apčiuopti šonkaulius, o pilvas yra prigludęs prie nugaros.

Graužia žolę

Veterinarijos gydytojas J.Turskis įsitikinęs, kad gyvūnas niekada nebadaus ir norėdamas ėsti paprašytų. Todėl visada laikyti pilnus dubenėlius su maistu nepatartina.

„Jeigu šuo ar katinas pašertas veržiasi į lauką ir graužia žolę, tai reiškia, kad jis yra persisotinęs ir taip nori išsivalyti savo organizmą”, – aiškino J.Turskis.

Daugelis augintinius dabar maitina sausu ėdalu. Ne veltui ant pakelio rašoma, kaip ir kiek reikia jo duoti. Pakeitus maistą kitu, augintinio svorio pokyčius reikia stebėti 4-6 savaites.

Jeigu svoris nepakito, tokį pat davinį reikia išlaikyti nuolat.

Šeimininkai – nesukalbami

Turėdami ilgametę patirtį, veterinarijos gydytojai ironiškai šypsosi, kad pagalbos reikia ne tik gyvūnams, bet ir jų šeimininkams.

J.Turskis sakė niekaip negalintis įtikinti savo klientų, kad nebijotų mažinti ėdalo porcijos.

„Nors ir suprasdami, kad gyvūnas jau nutukęs, grįžę namo vėl peršeria. Kad ir kiek beduotų maisto, jiems vis vien atrodo, kad duoda per mažai”, – pasakojo gydytojas.

Veterinaras patarė ypač atsižvelgti į jauno gyvūno maitinimą. Jaunikliai neturi nuovokos, kiek reikia ėsti, o šeimininkai daro meškos paslaugą ir stengiasi, kad dubenėliai visada būtų pilni.

Maži šunys ir katės auga sparčiai ir išeikvoja daug energijos. Todėl verčiau reikia duoti energijos teikiančio ėdalo, o ne krauti granulių kupetas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.