Kepenų rezervai neamžini

Senovės graikai manė, kad žmogaus siela slypi kepenyse. Šiandien šis organas vadinamas pagrindiniu mūsų organizmo „biocheminiu fabriku”. Būtent čia susidaro sudėtingi fermentai, utilizuojami hormonai, perdirbamos toksinės medžiagos, vaistai ir alkoholis.

Sakoma, kad visi alkoholiniai gėrimai – „smūgis kepenims”. Nepaisoma net to, kad alus gaminamas iš natūralaus salyklo, degtinė – iš rinktinių grūdų.

Išgėrus 100 gramų alkoholio, jo tolimesnis kelias toks:

2 gramai pasišalina natūraliai,

8 gramai iškvepiami grynuoju pavidalu,

90 gramų filtruoja kepenys.

Problemiška, kad kepenų ląstelėse alkoholis virsta acto aldehidu. Ši medžiaga, kaip ir daugelis kitų aldehidų (pavyzdžiui, formalinas), labai nuodinga. Būtent ji stipriausiai „smogia”, pakenkdama ląstelių sienelėms ir pačioms ląstelėms.

Kenčia kepenys

Viena kepenų ląstelių reakcijų – energingai kaupti papildomus riebalus, oksiduotis bei sukelti uždegimines reakcijas. Šios savo ruožtu skatina cirozės vystymąsi. Nors būsena sunki, kepenų dažniausiai neskauda. Kepenys – labai kantrus organas, apie save „prabylantis” tik tada, kai jau nebeturi rezervų atsinaujinti.

Gydytojas rekomenduoja

Tvirtinama, kad nors Rytuose geriama daug alkoholinių gėrimų, tačiau kaukaziečiai yra ilgaamžiai. Vis dėlto reikėtų žinoti, kad kepenims grėsmė atsiranda tada, kai kasdien išgeriama 800 ml alaus, 100 gramų degtinės, 400 ml sauso vyno.

Įtarus kepenų ligą, būtina apsilankyti pas gydytoją ir atlikti tyrimus – ultragarsinį organo tyrimą, išsamią biocheminę kraujo analizę. Jeigu įtariama, kad organas pažeistas, gydytojas gali pasiųsti atlikti visapusiškesnius, platesnius tyrimus – kompiuterinę tomografiją ir kt.

Gydymas dažniausiai trunka ilgai. Iš kepenų ląstelių pašalinamas riebalų perteklius, atkuriama ląstelės sienelė, užkertamas kelias ląsteles pažeidžiančių medžiagų veiklai.

Alkoholinius gėrimus reikia vartoti saikingai, nežaloti savo sveikatos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.