Senus liftus keičia lietuviškas gaminys

Kasmet mažėja nuo sovietmečio likusių potencialiai pavojingų kėlimo įrenginių

Viena didžiausių liftų montavimo ir aptarnavimo bendrovių Lietuvoje „Kauno liftai” tikisi jau nuo kitų metų pradėti savo veiklą Rusijoje, kur kėlimo įrangą siūlytų ir gyvenamiesiems namams, ir pramonės įmonėms.

Darbo liftininkams pakanka ir mūsų šalyje, kur dar tik įsibėgėjo senų liftų keitimo planai.

Verslo aplinka negąsdina

Kauno įmonės generalinis direktorius Jonas Guzavičius kol kas apie verslo planus Rusijoje kalba atsargiai. Pirmieji žingsniai Rytų kryptimi jau žengti – „Kauno liftai” įkūrė savo atstovybę Kaliningrade, iš kur, kaip tikimasi, verslo ryšiai bus užmegzti ir su didžiąja Rusijos dalimi.

Tai būtų pirmas kauniečių bandymas po 16 metų sugrįžti į rytinę Europos pusę. Sovietmečiu lietuviai montavo liftus Sibire statomų miestų gyvenamuosiuose namuose, tačiau po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo į Rusiją žengti nesiryžta.

„Tikimės, kad galėsime ten dirbti taip pat sėkmingai kaip prieš 20 metų”, – vylėsi J.Guzavičius.

Įmonės vadovo negąsdina ir šios šalies verslo aplinkos specifika, patikimų partnerių stoka bei kiti aspektai, dėl kurių nemažai daliai Lietuvos verslininkų teko atsisakyti ambicijų uždirbti Rusijoje.

„Kai pamėginsim, tada ir žinosim, kas, kaip. Na, gal mūsų šalies verslininkų neištiks Gruzijos piliečių likimas”, – pridūrė J.Guzavičius.

Kauno įmonė planuoja jau kitąmet pasiūlyti savo paslaugas kaimynams, ir tikisi rasti nišą ne tik gyvenamųjų namų, bet ir komercinės statybos rinkoje.

Atsisakoma seniausių įrenginių

Kauniečių žvilgsniai į Rusiją krypsta ne dėl to, kad trūktų darbo Lietuvoje, kur įmonė aptarnauja ne tik Kauno, bet ir Marijampolės, Kėdainių, Panevėžio ir Utenos rajonus. Šiuo metu bendrovė iš viso aptarnauja daugiau kaip 2 tūkst. įrengimų, sumontuotų savo jėgomis. Tai sudaro trečdalį visų Lietuvoje veikiančių potencialiai pavojingų kėlimo įrenginių.

Didžiausias įmonės galvos skausmas – seni, daugiau kaip 20 metų atitarnavę gyvenamųjų namų liftai. Pirmieji patys seniausi Kauno daugiabučių liftai buvo pakeisti dar 2000 metais. Tuomet jie buvo atidirbę net 33 metus.

Kasmet stengiamasi atnaujinti įrenginius, atitarnavusius 25-27 metus.

„Vis dažniau sulaukiame gyventojų prašymų greičiau pakeisti senus liftus. Jeigu nebus jokių netikėtumų ir perversmų dėl daugiabučių namų administravimo, pačius seniausius liftus ir toliau keisime naujais. Gyventojams užtikriname, kad jų namo eilė tikrai ateis”, – žadėjo J.Guzavičius.

Kauniečiai, gyvenantys daugiaaukščiuose namuose, jau nebe pirmus metus kaupia lėšas liftų priežiūrai. Jeigu tokių rinkliavų nebūtų, pakeisti lifto gyventojai neturėtų jokių galimybių.

„Tai – vieni geriausiai surenkamų komunalinių mokesčių. Matyt, žmonės supranta, kad nesukaupę lėšų, negalės turėti naujo lifto”, – teigė įmonės vadovas.

Įvertintas ES sertifikatu

Ne daug kas žino, kad visi senieji įrenginiai keičiami naujais, Kaune surenkamais liftais. Toks gaminys specialiai skirtas senų liftų renovacijai, pritaikytas esančioms gyvenamųjų namų keleivinių liftų šachtoms, todėl jį įrengiant prireikia tik minimalių statybinių darbų. Vis dėlto ne visuose namuose statybos ir montavimo darbai yra dėkingi. Kartais tenka kelti viso daugiaaukščio namo sąramas, paplatinti arba paaukštinti liftų duris visuose aukštuose. Kabinoje panaudotos nedegios, ypač atsparios mechaniniam poveikiui (braižymui, laužymui) medžiagos.

„Lietuvoje šiems liftams gaminama visa metalinė dalis, o saugos mazgai, kėlimo mechanizmai, valdymo pultai perkami iš garsių Vakarų Europos įmonių. Visos lifto dalys sukomplektuojamos Kaune”, – aiškino pašnekovas.

Prieš metus kauniečių gaminiui, pavadintam „Kauno liftas KL 350 0,71/1,0”, Olandijos įmonė suteikė Europos Bendrijos lifto tipo atitikties įvertinimą, kuris liudija, kad šis įrenginys atitinka ES standartus.

Naujasis ugniai atsparus liftas sunaudoja trečdaliu mažiau elektros energijos, o tai itin aktualu brangstant energetiniams ištekliams.

Vidutiniškai liftas ir jo montavimo darbai kainuoja apie 80 tūkst. litų. Dauguma šių lėšų yra surinkta patiems gyventojams, mokant kaupiamuosius mokesčius. Įmonė dengia pusę montavimo darbų išlaidų.

Eilė dar ilga

Šiuo metu Kaune nuo 2000 metų jau pakeista beveik 90 liftų. Savo eilės dar laukia apie 400 nuo sovietmečio gyventojams tarnaujančių kėlimo įrenginių.

Kauno bendrovei teks pasirūpinti liftais ir kituose aptarnaujamuose miestuose. Jau pradėti keisti įrengimai Kėdainiuose, Panevėžyje.

Liftų gamintojams darbo duoda ir atsigaunanti gyvenamųjų daugiabučių namų statyba. Besikuriantys prekybos centrai, įmonės taip pat neapsieina be liftų bei eskalatorių. Kauno įmonė sumontuoja įrangą ir vėliau ją eksploatuoja.

Vienas naujausių ir didžiausių užsakymų bus įvykdytas Karaliaus Mindaugo prospekte kylančiame „Akropolyje”. Čia kauniečiai įrengs 22 eskalatorius ir net 14 liftų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.