Kauniečius pradėjo stebėti vaizdo kameros

27 vietose miestiečius seks 55 nematomos elektroninės akys. Jų užfiksuotas vaizdas bus saugomas dvi savaites.

Vakar Kaune baigėsi ilgai užtrukusi ir nemažai triukšmo sukėlusi miesto vaizdų stebėjimo kamerų įdiegimo epopėja.

Miesto meras Arvydas Garbaravičius pats dalyvavo šių kamerų sistemos oficialiame perdavimo-priėmimo renginyje Kauno miesto Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos patrulių rinktinės būstinėje.

Savivaldybės užsakymu stebėjimo kamerų sistemą savo lėšomis mieste suprojektavo, įrengė ir dabar prižiūrės UAB „Siemens”. Tačiau su miesto valdžia 10 metų sudaryta paslaugų pirkimo sutartis. Miesto stebėjimas kameromis Kaunui kas mėnesį kainuos apie 50 tūkst. litų.

Atsižvelgiant į miesto policijos rekomendacijas, 55 kameros sumontuotos 27 vietose. Policijos pageidavimu, jo įrengtos labiausiai turistų lankomose ir pavojingiausiose miesto vietose.

„Mokslas it technologijos pagaliau atėjo ir į Kauną. Mes pirmieji Lietuvoje pradėjome vaizdo stebėjimo kamerų sistemos diegimą. Ne viskas vyko sklandžiai, tačiau savo pažadus miestiečiams ištesėjome. Tikiu, kad nuo šiol gyvensime saugiau”, – vakar pareiškė meras.

Vaizdo kamerų valdymo poste prie 15 monitorių nuo šiol nuolat dirbs du policijos darbuotojai, jie stebės kamerų perduodamą vaizdą, taip pat galės kontroliuoti stebėjimo lauką. Kameros valdomos (sukinėjamos 360 laipsnių kampu) iš valdymo centro. Jų užfiksuotas vaizdas bus saugomas 2 savaites.

Teigiama, kad vaizdo kameros sudaro galimybę nesunkiai suskaičiuoti monetas per keletą žingsnių nuo kameros stovinčio žmogaus saujoje ar užfiksuoti net už keleto šimto metrų važiuojančio automobilio valstybinį numerį. Kameros vaizdą gali padidinti daugiau kaip 200 kartų.

Šiuo metu 84 tokie prietaisai veikia Vilniuje, sostinei tai kainuoja apie vieną milijoną. Neseniai paskelbti Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato duomenys rodo, kad sostinėje stebėjimo sistemos dėka vidutiniškai per metus sulaikoma daugiau nei 1000 nusižengusių asmenų, o nusikalstamumas filmuojamose teritorijose sumažėja apie 40 procentų.

Policijos pareigūnai daugiausiai užfiksuoja kelių eismo taisyklių pažeidimų bei alkoholinių gėrimų vartojimo viešose vietose atvejus – atitinkamai po 350 ir 202 per metus. Tačiau pavyksta pastebėti ir sunkesnių nusikaltimų – prekybą vogtais daiktais, asmeninių daiktų vagystes, plėšimus.

Vaizdo stebėjimų kamerų atsiradimą laikinojoje sostinėje lydėjo nemenki skandalai. Pagal pirminį sumanymą, kamerų įsigijimas ir įdiegimas negalėjo viršyti 750 tūkst. litų per metus, o mieste turėjo būti įrengtos vos 29 kameros. Tačiau žiniasklaidos ir kai kurių miesto politikų pastangomis, į konkursą įnešta daugiau skaidrumo, o vėliau atsirado galimybė ir už tą pačią kainą įrengti kone dvigubai daugiau vaizdo kamerų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.