Transseksualo byla gali atsigręžti prieš medikus

Klaipėdoje gimęs transseksualas tikisi, kad Strasbūre esantis Europos Žmogaus Teisių Teismas privers Lietuvos valdžią priimti Lyties keitimo įstatymą.

„Neabejoju, kad mes tą bylą laimėsime”, – vakar „Vakarų ekspresui” sakė transseksualui Strasbūre atstovavęs Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius.

„Valstybėje yra kur kas daugiau problemų nei svarstyti Lyties keitimo įstatymą. Tai yra tik pačios šalies apsisprendimo reikalas, tikrai niekas negali priversti mus tai daryti”, – replikavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Ji netgi užsiminė, kad, ko gero, tikslingiau būtų keisti šalies Civilinį kodeksą, idant jame apskritai nebebūtų numatoma galimybė pasikeisti lytį, išskyrus apsigimimo atvejus.

Pareiškėja slepiasi

Antradienį Strasbūre buvo nagrinėjama 28-erių klaipėdietės L. byla prieš Lietuvą. Dabar sostinėje gyvenantis vyru norintis tapti asmuo Žmogaus teisių teismui skundėsi, esą Lietuva žemino ir kankino savo pilietį, nepriimdama Lyties keitimo įstatymo.

Tiesa, pati L. teisme nedalyvavo ir apskritai vengia bet kokio viešumo. H. Mickevičius sakė, kad ji griežtai atsisako bendrauti su žiniasklaida. Net Strasbūro teisme nebuvo atskleista jos tapatybė.

H. Mickevičius preliminariai skaičiavo, kad sprendimas L. byloje prieš Lietuvą turėtų būti paskelbtas po dviejų mėnesių. Tai buvo pirmoji transseksualo byla ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Rytų Europos ir tik trečioji byla iš Lietuvos, kuri buvo svarstoma viešai. Paprastai bylos Strasbūre nagrinėjamos rašytinio proceso tvarka.

Pašalino krūtis

L. gimė mergaite ir buvo įregistruota moterišku vardu, tačiau esą nuo pat vaikystės suvokė, kad jos prigimtis esanti vyriška.

Sulaukusi pilnametystės ji kreipėsi į medikus ir pradėjo vartoti hormonus. 1999 metais gydytojas atsisakė jai skirti hormonų terapiją, nes nebuvo aišku, ar bus galima teisėtai atlikti lyties keitimo operaciją. Tačiau L. toliau savarankiškai gėrė hormonus. 2000-aisiais jai buvo pašalintos krūtys.

„Mano klientas devynerius metus gydėsi hormonais, tikėdamasis, kad netrukus šalyje bus priimtas Lyties keitimo įstatymas ir jis galės pasidaryti paskutinę operaciją – pasikeisti lytį. Tačiau teisiškai tai neįmanoma iki šiol”, – sakė H. Mickevičius

Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 2.27 straipsnis numato, kad nesusituokęs pilnametis asmuo turi teisę medicininiu būdu pakeisti savo lytį, jeigu tai mediciniškai įmanoma, o lyties pakeitimo sąlygas ir tvarką nustato įstatymai.

Vilniaus psichiatrijos ligoninėje buvo nustatyta, kad L. yra transseksualas ir jam gali būti atlikta lyties keitimo operacija, bet šalyje nėra tai reglamentuojančio įstatymo.

Ieškinys – kone milijonas

L. iš Lietuvos nori prisiteisti 200 tūkst. eurų (beveik 700 tūkst. litų) moralinės žalos kompensaciją, 48 tūkst. eurų (166 tūkst. litų) už lyties pakeitimo operaciją ir 34 tūkst. litų – už teisininkų ir gydytojų paslaugas.

„Jei Strasbūro teismas pripažins, kad buvo pažeistas vienas iš Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnių, tada Europos Tarybos ministrų taryba, kontroliuojanti sprendimų vykdymą, nustatys mūsų valstybei konkrečias priemones, kurių ji turės imtis, kad būtų pašalintas pažeidimas. Įtariu, kad būtų tokia rekomendacija – priimti tą įstatymą, kurio reikia. Gali būti, kad ir pats Strasbūro teismas įrašys tai savo sprendime – priimti Lyties keitimo įstatymą”, – svarstė H. Mickevičius.

Manoma, kad šiuo metu Lietuvoje yra per 200 transseksualų.

Įstatymas nepadės

„Kiek teko bendrauti su medikais, kurie domėjosi užsienyje gyvenančių transseksualų problemomis, įstatymas jiems nepadės. Užsienio medikai pripažįsta, kad transseksualai turi labai daug psichikos problemų, kurios, deja, neišsisprendžia, kai jie pasikeičia organus. Daugelis jų esą vartoja narkotikus, labai daug nusižudo”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė.

Ji pabrėžė, kad tuo atveju, jei transseksualas laimės bylą prieš Lietuvą ir prisiteis kompensaciją, ją bus bandoma išieškoti iš tų asmenų, kurie nelegaliai pradėjo jam lyties keitimo procesą.

„Kreipiausi į Teisingumo ministeriją ir į Vilniaus universitetinę Santariškių ligoninę, kad būtų išaiškinta, kokiais teisės aktais remiantis buvo užvesta L. ligos istorija, kas atliko dalinę lyties keitimo operaciją – pašalino krūtis. Tai buvo padaryta nelegaliai”, – sakė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.