Čempionų lyga: strategams – nauji išbandymai

Po pertraukos vakar atnaujintos Čempionų lygos varžybos – prasidėjo trečiojo turo varžybos. Futbolo gerbėjams – naujos emocijos, klubų treneriams – nauji išbandymai ir stresai.

Kaip žinoma, grupės varžybose dalyvauja 32 klubai. Kuris treneris triumfuos kitų metų gegužės 23-osios vakarą, kai Atėnuose baigsis Čempionų lygos finalo mačas?

Ar kas pavys Paisley?

Šiek tiek istorijos. Čempionų lygos turnyras pradėtas rengti nuo nuo 1992-1993 metų sezono. Prieš tai stipriausi Europos klubai kovojo dėl Čempionų taurės. Tris kartus laimėti Čempionų taurę pavyko tik anglui Bobui Paisley, kurio vadovaujamas „Liverpool” klubas triumfavo 1977, 1978 ir 1981 metais.

Marcello Lippi Turino „Juventus” į Čempionų lygos finalą išvedė net keturis kartus: 1996, 1997, 1998 ir 2003 metais. Tačiau iš šių keturių mačų Turino klubas laimėjo tik kartą – 1996 metais Romoje po 11 metrų baudinių serijos įveikė Amsterdamo „Ajax”.

Italijos futbole išaiškėjus neregėto masto korupcijos skandalui iš „Juventus” buvo atimtas pastarojo sezono šalies čempionų titulas, klubas išmestas į „Serie B” pirmenybes, tad prarado teisę dalyvauti ir Čempionų lygos turnyre. Įsiplieskiant skandalui tapo aišku, kad „Juventus” palieka treneris Fabio Capello, antrą kartą stojęs prie tituluočiausio Europos futbolo klubo Madrido „Real” vairo. Ispanijos „karališkasis” klubas Čempionų taurės ir Čempionų lygos turnyruose triumfavo devynis kartus: pirmą kartą 1956 metais, paskutinį – 2002 metais.

Pakartoti sėkmę sunkiau

1996-1997 metų sezone F.Capello darbas „Real” klube buvo ne itin sėkmingas, bet jis gavo naują šansą su antru klubu užkopti į Europos futbolo olimpą. 1994 metais F.Capello vadovaujamas „Milan” Čempionų lygos finale 4:0 sutriuškino „Barceloną”.

F.Capello, kaip ir Londono „Chelseos” strategas Jose Mourinho, gali pakartoti tai, ką iki šiol yra pavykę padaryti tik dviem treneriams – austrui Ernstui Happeliui ir vokiečiui Ottmarui Hitzfeldui. Jie prestižiškiausią Europos futbolo turnyrą laimėjo su dviem skirtingais klubais. E.Happelis 1970 metais į didžiąją pergalę atvedė olandų Roterdamo „Feyenoord”, o 1983 metais – vokiečių „Hamburger”. O.Hitzfeldas 1997 metais Čempionų lygos turnyrą laimėjo su Dortmundo „Borussia”, o savo sėkmę šis treneris pakartojo po ketverių metų, kai vadovavo Miuncheno „Bayern”.

Šiemet – Fergusono jubiliejus

Europoje su įvairiais klubais yra triumfavę dar penki treneriai, kurių vadovaujamas komandos šį sezoną dalyvauja Čempionų lygos turnyre. 1999 metais škotas Alexas Fergusonas tikslą pasiekė su „Manchester United”, 2003 metais italas Carlo Ancelotti – su „Milan”, 2004 metais portugalas Jose Mourinho – su „Porto”, 2005 metais ispanas Rafaelis Benitezas – su „Liverpool”, 2006 metais olandas Frankas Rijkaardas – su „Barcelona”.

Anglijoje sero titulą gavęs škotas A.Fergusonas – tai unikalus atvejis futbole. Klubuose treneriai dažnai keičiami, o štai A.Fergusonas lapkričio 1 dieną galės švęsti 20 metų jubiliejų, kai treniruoja „Manchester United”. Legendiniam Škotijos futbolo specialistui gruodžio 31 dieną sukaks 65 metai. Jis yra vyriausias Čempionų lygos komandai vadovaujantis treneris.

Jauniausias šio sezono Čempionų lygos klubo treneris – rumunas Cosminas Olaroiu. Bukarešto „Steaua” strategas gimė 1969 metų birželio 10 dieną. Dešimčia dienų už jį vyresnis yra portugalas Paulo Bento iš Lisabonos „Sporting”.

Rijkaardas – trofėjų kolekcininkas

„Turime vėl tapti Anglijos čempionais ir laimėti Čempionų lygos turnyrą”, – tokius tikslus prieš šį sezoną deklaravo „Chelseos” strategas 43 metų J.Mourinho, kurio vadovaujamoje „Porto” komandoje 2004 metais žaidė Edgaras Jankauskas.

Pastaruosius du sezonus pajėgiausią Anglijos klubą iš Čempionų lygos eliminavo ispanų „Barcelona”, kuri šių metų finale 2:1 laimėjo prieš Londono „Arsenal”.

Nuo 2003 metų liepos 1 dienos „Barcelonai” vadovaujantis 44 metų F.Rijkaardas prestižiškiausią Europos futbolo turnyrą kaip žaidėjas laimėjo net tris kartus. 1989 ir 1990 metais jis triumfavo su „Milan” (1990 m. finale F.Rijkaardas įmušė pergalingą įvartį į Lisabonos „Benficos” vartus), o 1995 metais garsusis Olandijos saugas padėjo pergalę iškovoti Amsterdamo „Ajax”. Tuomet finale Olandijos klubas 1:0 įveikė „Milan”.

Apie triumfą Čempionų lygos turnyre daugelis garsių trenerių kol kas gali tik svajoti. Felixas Magathas su Miuncheno „Bayern” kolekcionuoja tik bundeslygos čempionų ir Vokietijos taurės laimėtojų titulas, bet Čempionų lygos turnyre toliau už aštuntfinalio nenužengė.

2006-2007 m. sezono Čempionų lygos komandų treneriai

Italai – 4

Treneris Metai Klubas

Carlo Ancelotti 47 m. „Milan”

Fabio Capello 60 m. Madrido „Real”, Ispanija

Roberto Mancini 37 m. Milano „Inter”

Luciano Spalleti 47 m. „Roma”

Portugalai – 4

Jose Mourinho 43 m. Londono „Chelsea”, Anglija

Fernando Santosas 52 m. Lisabonos „Benfica”

Jesualdo Ferreira 60 m. „Porto”

Paulo Bento 37 m. Lisabonos „Sporting”

Ispanai – 3

Rafaelis Benitezas 46 m. „Liverpool”, Anglija

Lorenzo Serra Ferreras 53 m. Atėnų AEK, Graikija

Quique Sanchezas Floresas 41 m. „Valencia”

Prancūzai – 3

Arsene’as Wengeras 57 m. Londono „Arsenal”, Anglija

Gerard’as Houllier 59 m. Liono „Olympique”

Claude’as Puelis 45 m. „Lille”

Vokiečiai – 3

Felixas Magathas 53 m. Miuncheno „Bayern”

Thomasas Schaafas 45 m. Brėmeno „Werder”

Thomasas Dollis 40 m. „Hamburger”

Belgai – 2

Frankas Vercauterenas 50 m. Briuselio „Anderlecht”

Ericas Geretsas 52 m. Stambulo „Galatasaray”, Turkija

Rusai – 2

Valerijus Gazajevas 52 m. Maskvos CSKA

Vladimiras Fedotovas 63 m. Maskvos „Spartak”

Rumunai – 2

Cosminas Olaroiu 37 m. Bukarešto „Steaua”

Mircea Lucescu 61 m. Donecko „Šachtar”, Ukraina

Olandai – 2

Frankas Rijkaardas 44 m. „Barcelona”, Ispanija

Ronaldas Koemanas 43 m. „Eindhoven”

Škotai – 2

Alexas Fergusonas 64 m. „Manchester United”, Anglija

Gordonas Strachanas 49 m. Glazgo „Celtic”

Norvegai – 2

Stale Solbakkenas 38 m. „Kobenhavn”, Danija

Trondas Solliedas 47 m. Pirėjo „Olympiakos”, Graikija

Brazilas – 1

Ricardo Gomesas 41 m. Bordo „Girondins”, Prancūzija

Ukrainietis – 1

Anatolijus Demjanenka 47 m. Kijevo „Dinamo”

Bulgaras – 1

Stanimiras Stoilovas 39 m. Sofijos „Levski”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.