Biudžeto planą smaigsto kritikos strėlės

Sukritikavę Vyriausybės patvirtintą kitų metų biudžeto projektą, verslui naudingesnių sprendimų būtinybe pramonininkai įtikinės Seimo narius

„Jei neketinama mažinti gyventojų pajamų mokesčio ir nebandoma subalansuoti biudžeto, tuomet tai į trumpalaikius interesus orientuotas biudžetas”, – taip kitų metų biudžeto projektą vakar įvertino Lietuvos pramoninkų konfederacijos (LPK) atstovai.

Viena įtakingiausių verslo organizacijų savo pasiūlymus dėl biudžeto projekto žada suformuoti per šią savaitę ir penktadienį juos pateikti Seimo nariams.

Valstybės prioritetai

Nors premjeras Gediminas Kirkilas kitų metų biudžetą vadina rekordiniu (išlaidos didės daugiau negu dešimtadaliu), pramonininkai susirūpinę valstybės išlaidų prioritetais. Pavyzdžiui, nors visoms ministerijoms finansavimas didėja, Ūkio ministerijai numatomi asignavimai 6,1 proc. mažesni negu šiemet (561 mln. litų), o pagal skiriamų lėšų dydį Ūkio ministerija yra šeštojoje vietoje.

Inovacijoms ir konkurencingumui skatinti skiriama 11,9 mln. litų – nors tai 20,2 proc. daugiau negu šiemet, pramonininkų teigimu, vis dėlto ta suma yra per menka.

Siekiant skatinti šalies ūkio ekonominę plėtrą ir užtikrinti jos stabilumą, 2007 metų valstybės biudžeto projekte eksportui skatinti numatoma skirti 13 mln. litų, smulkiajam ir vidutiniam verslui skatinti – 15,1 mln. litų.

„Bendra suma, kurią Vyriausybė skirs verslo sektoriui, lemiančiam tiek šalies konkurencingumą, tiek ir ūkio dinamiškumą, sudaro 40 mln. litų. Tuo tarpu Valdovų rūmams atstatyti 2007 metais žadama skirti 38,7 mln. litų”, – pažymėjo LPK ekonomikos ir finansų departamento direktorius Marius Busilas.

Dar vienas įdomus palyginimas, jog strateginiam valstybės objektui – Klaipėdos uosto vartams – rekonstruoti skiriama tiek pat lėšų kaip ir Žemės ūkio ministerijos administracinio pastato rekonstravimo darbams – per 8 mln. litų.

„Ekonomikos augimas lėtės, tačiau valstybė nesiima ryžtingų priemonių investuoti į verslo skatinimą ir tiesioginę paramą diegti naujas technologijas įmonėse. Valstybės investicijų programoje turi būti finansuojamos ne institucijos, o sritys arba programos”, – buvo teigiama vakar pristatytame LPK pranešime.

Rado neatitikimų

Pramonininkams kėlė abejonių ir kitų metų biudžeto pajamų planas. Kitąmet prognozuojamos valstybės biudžeto pajamos yra 19,148 mlrd. litų, arba 12,1 proc. daugiau, palyginti su 2006 metų patvirtintu planu. Finansų ministerijos skaičiavimais, didesnėms biudžeto pajamoms didžiausią įtaką turės pelno mokesčio, akcizų ir pridėtinės vertės mokesčio didėjimas.

„Pelno mokesčio 15 proc. tarifas nesikeičia, o jo planuojamas 45,6 proc. didėjimas verčia daryti prielaidą, kad yra numatytas įmonių pelningumo, mokesčio surinkimo efektyvumo didėjimas ir, tikėtina, mokesčio bazės augimas”, – konstatavo Busilas.

Jis teigė, kad planas surinkti 420 mln. litų iš socialinio mokesčio turėtų būti pakoreguotas.

„Socialinio mokesčio planas turėtų būti 493 mln. litų. Tarpusavyje nesuderintos socialinio mokesčio ir pelno mokesčio augimo prognozės. Prielaida, kad pablogės socialinio mokesčio surinkimo efektyvumas, nors mokesčio bazė ta pati kaip ir pelno mokesčio, yra be pagrindo”, – teigė Busilas.

* Investuoti į konkurencingumo didinimą dabar, o ne vėliau, kartu siekiant išlaikyti kuo mažesnį fiskalinį deficitą.

* Valstybės investicijų programoje finansuoti ne institucijas, o sritis ar programas. Valstybės investicijų programa privalo būti reikšmingesnė už ES finansinę pagalbą.

* Reformuoti studijų ir mokslo valdymo ir finansavimo sistemas bei sparčiau didinti švietimo ir mokslo finansavimą.

* Verslui ir eksportui skatinti, inovacijoms, smulkiajam ir vidutiniam verslui remti skirti po procentą nuo bendrojo vidaus produkto.

* Darbuotojų kvalifikacijos kėlimą organizuoti ne per Darbo biržą, o per įmones.

* Skatinti įmones, kuriose studentai atlieka profesinę praktiką.

* Ekonominiam valstybės įvaizdžiui kurti skirti lėšų.

* Ambicingiau mažinti mokesčius (gyventojų pajamų mokestį mažinti iki 20 proc., panaikinti socialinį mokestį, padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį – nuo 290 iki 390 litų per mėnesį.

Šaltinis: LPK

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.