Anglijoje gedulas, lenkai – devintame danguje

2008 metų Europos čempionato atrankos varžybų B grupėje, kurioje rungtyniauja Lietuvos rinktinė, įvyko svarbių permainų.

Iki tol trejas rungtynes laimėję škotai Kijeve 0:2 nusileido ukrainiečiams. Teigiama, kad Ukrainos rinktinės trenerio Olego Blochino kalba per pertrauką įkvėpė komandą. „Vaikinai pagaliau suprato, kad perpildytos tribūnos ir visa šalis laukia mūsų pergalės”, – pareiškė Ukrainos komandos strategas.

Pasaulio čempionai italai iškovojo antrą pergalę iš eilės – išvykoje 3:1 laimėjo prieš gruzinus. „Net kai gruzinai išlygino rezultatą, neabejojau, kad iš Tbilisio išsivešime tris taškus”, – tvirtino italų treneris Roberto Donadoni.

Pasaulio vicečempionai prancūzai 5:0 sutriuškino Farerų salų komandą. Vieną įvartį pelnė į Prancūzijos rinktinę grįžęs Nicolas Anelka.

Beenhakkeris – lyg dievas

Iš praėjusią savaitę sužaistų 2008 metų Europos čempionato atrankos rungtynių pasaulį labiausiai sudomino du rezultatai: anglų pralaimėjimas Kroatijoje 0:2 ir lenkų pergalė namie prieš portugalus 2:1.

Dėl Anglijos rinktinės pralaimėjimo kaltę prisiėmė vyriausiasis komandos treneris Steve’as McClarenas. „Tai mano kaltė”, – lakoniškai apibendrino treneris.

Tiesa, iš trenerio daug kas pasaulyje šaipėsi dar prieš rungtynes. Mat S.McClarenas iš anksto paskelbė, kad pasirinks taktinę schemą iš 5 gynėjų, 3 saugų ir 2 puolėjų. Nominalūs krašto gynėjai Ashley Cole’as ir Garry Neville’as turėjo atlikti ir krašto saugų funkcijas. Jau tuomet buvo galima numatyti anglų fiasko, o liūdniausios prognozės pasitvirtino su kaupu. Anglijos futbolininkai per visą mačą taip ir nesukūrė nieko pavojingo prie kroatų vartų, o prie jų pačių vartų karšta buvo labai dažnai.

„Anglai niekuo nenustebino, viskas vyko taip, kaip ir buvome numatę”, – po mačo džiaugėsi savo komandos pergale ir menkino anglus vyriausiasis kroatų treneris Slavenas Biličius.

Lenkai savo rinktinę prieš mačą su portugalais jau buvo nurašę, daugelis reikalavo atleisti iš pareigų tik šią vasarą pasamdytą olandą Leo Beenhakkerį, pasaulio čempionate puikiai pasirodžiusį su kuklia Trinidado ir Tobago rinktine. Po mačo su Portugalija viskas pasikeitė – L.Beenhakkeris tapo beveik dievu.

„Rungtynių rezultatas yra sensacija, tačiau Lenkijos komandos žaidimas pribloškė net didžiausius optimistus, – taip komentare rašė kaimynų dienraščio „Gazeta Wyborcza” apžvalgininkas. – Mūsų komandos žaidimas buvo beveik idealus”.

„Portugalijos rinktinė nesugebėjo niekuo įveikti lenkų užsispyrimo, kovingumo, ambicijų”, – varžovų pranašumą pripažino ir portugalų „A Bola”.

Masinis pasitraukimas

Po praėjusios savaitės rungtynių sulaukta ir keleto netikėtų pranešimų iš įvairių šalių rinktinių. Slovakijos rinktinės strategas Dušanas Galis nusprendė pasitraukti iš pareigų, kai pralaimėjo galingai rungtyniavusiems vokiečiams namie rezultatu 1:4. Pasak Slovakijos futbolo federacijos, kontraktas su treneriu buvo nutrauktas abipusiu susitarimu, daugiau detalių nepateikta.

Pralaimėjimas graikams rezultatu 0:4 privertė apsispręsti Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės veteraną Sergejų Barbarezą. 35 metų futbolininkas lietuviams itin įsiminė pernai per 2006 metų pasaulio čempionato atrankos kovas. Per mačą Vilniaus „Vėtros” stadione būtent jis galva pelnė svečių pergalę nulėmusį vienintelį įvartį.

O štai Bulgariją šokiravo žinia apie bene geriausio pastarojo meto šalies futbolininko Stiliano Petrovo pasitraukimą iš nacionalinės komandos. 27 metų Birmingamo „Aston Villos” saugas po 1:0 laimėtų rungtynių su Liuksemburgu apie savo sprendimą pareiškė Bulgarijos radijui „Gong”, tačiau motyvų nekomentavo.

„Stilianas yra labai svarbi mūsų komandos figūra. Jis yra mūsų kapitonas, ir aš tikiuosi, kad liks kapitonas visą tą laiką, kai aš vadovausiu komandai”, – kalbėjo naujienos priblokštas bulgarų vyriausiasis treneris legendinis Hristo Stoičkovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.