Lietuvos badmintono auksinė žuvelė

Badmintonininkas Kęstutis Navickas šiuo metu su perspektyviausiais pasaulio badmintono žaidėjais dirba tarptautinėje stovykloje Vokietijoje. Išsamūs testai parodė, kad lietuvis fiziniu pasirengimu neatsilieka nuo geriausių badmintono žaidėjų iš Azijos.

22 metų Kęstutis Navickas tarptautinėje stovykloje Sarbriukene treniruojasi su 17 perspektyviausių pasaulio badmintonininkų. Lietuvis yra vienas iš tų, kurie gali šioje sporto šakoje nutraukti Azijos sportininkų hegemoniją.

Gauna TOK stipendiją

K.Navickas į Vokietiją pateko perėjęs didžiulę atranką. „Kęstutis du mėnesius dalyvavo atrankoje ir po daugybės testų pateko į šią stovyklą. Nuo šių metų birželio 11 dienos ten treniruojasi po 9-ias merginas ir vaikinus. Po testų paaiškėjo, kad lietuvio fizinis pasirengimas kaip geriausių Azijos sportininkų. Tai labai svarbu”, – tvirtino J.Navicko pirmasis treneris Juozas Špelveris.

Patekęs į tarptautinę stovyklą K.Navickas iki pat Pekino olimpinių žaidynių gaus iš Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) 75 tūkst. JAV dolerių stipendiją „Olympic Scholarship”.

Prie lietuvio sėkmės netiesiogiai prisidėjo pats TOK. Po Atėnų olimpinių žaidynių TOK nurodė Tarptautinei badmintono federacijai (WBF) populiarinti savo sporto šaką įvairiose pasaulio šalyse, nes olimpinius medalius dažniausiai išsidalija 3-5 valstybių atstovai. „TOK pareiškė, kad jų nedomina, jog olimpiadoje dalyvauja tik 10-12 šalių. Dėl to Vokietijoje atsirado tarptautinis treniruočių centras, į jį buvo atrinkti stipriausi sportininkai iš viso pasaulio. Stovykloje dalyvauja sportininkai iš tų šalių, kuriose badmintonas nėra populiarus, – sakė J.Špelveris. – Tad Vokietijoje nėra sportininkų iš Kinijos, Korėjos, Danijos, Indonezijos, Malaizijos”.

Atvedė tėtis

Susidomėti badmintonu K.Navicką paskatino tėvas. „Jis pas mane atėjo labai paprastai, nors tokius gabius vaikus į nepopuliarią sporto šaką ne taip paprasta pritraukti. Aš ir jo tėvas Sigitas, praeityje garsus 800 metrų bėgikas, kartu studijavome ir esame draugai. Tačiau tėvas nusprendė vaikų į lengvąją atletiką neleisti, nes ten „nešvarus” sportas. Todėl nusprendė vieną iš dvynių Gediminą (dabar žaidžia Kėdainių „Nevėžyje”) leisti į krepšinį, o kitą pas mane, nors aš norėjau, kad man atiduotų abu, – prisiminė J.Špelveris. – Gediminas kartais irgi ateidavo pažaisti badmintono. Juokaudavome, kad laksto tas pats Navickas tik technika jo tragiška. Kęstutis badmintono treniruotes lanko nuo 8-ių metų, kartu esame jau 14 metų”.

Pats K.Navickas sako, kad jį į badmintoną priviliojo galimybė keliauti po užsienį. „Atsirado savas draugų būrys. Man labiau patinka individualiosios sporto šakos, o ne komandinės. Jei pralaimiu, tai tik vienas esu dėl to kaltas. Man badmintonas labai gražus sportas, be to, greitas, o toks ir aš esu gyvenime”, – teigė kaunietis.

K.Navicko treneris negailėjo komplimentų savo auklėtiniui. „Jis turi stiprią motyvaciją, yra visiškai atsidavęs sportui. Dabar Kęstutis turi gabumų, tikslą ir pagaliau – geras sąlygas treniruotis. Jo meistriškumas sparčiai kyla, o Lietuvoje tokių sąlygų negalėjau jam suteikti, nes buvo visa galva pranašesnis už kitus, – tvirtino J.Špelveris. – Neturint lygiaverčių priešininkų labai sunku tobulėti. Kol kas Kęstutis geriausių pasaulio badmintonininkų reitinge yra 71-as, bet tikiuosi, kad iki Pekino olimpiados jis jau bus tarp 40 stipriausiųjų”.

J.Špelveris teigia, kad tokio gabaus mokinio kaip K.Navickas niekada anksčiau nesutikęs. „Kęstutis yra kaip auksinė žuvelė. Per savo 27 metų trenerio karjerą radau patį talentingiausią vaiką. Kęstučiui ne iš karto pavyksta gerai atlikti techninius elementus, bet tai ne bėda, jis viską išmoksta, – tvirtino treneris. – Svarbiausia, kad jis yra labai atletiškas ir greitas”.

Sąlygos puikios

Sarbriukenas yra antrieji K.Navicko namai. „Visi kartu gyvename ir treniruojamės šiame miestelyje, – telefonu pasakojo badmintonininkas – Be to, dalyvaujame tarptautiniuose turnyruose. Visi esantys šioje stovykloje yra mano draugai, smagiai leidžiame laisvalaikį”.

Gyvenimu Vokietijoje K.Navickas nesiskundžia. „Esu patenkintas. Gyvename dviviečiuose kambariuose, kuriuose yra internetas. Viskas vietoje: iki sporto salės – 5 min., iki restorano – 3 min. Maitinimas taip pat geras: ne tik skanu, bet ir pritaikyta sportininkams. Skųstis tikrai neturiu dėl ko”, – tvirtino badmintonininkas.

K.Navickas Sarbriukene sugeba rasti laiko ne tik sportui, bet ir pramogoms. „Miestelis nuobodokas, bet kai turime laisvo laiko, kartu einame į šokius ar dar kur. Mums pramogų daug nereikia, kai norime pasilinksminti, galime jų rasti, – sakė kaunietis. – Su merginomis čia labai blogai, bet turime savų, kurios kartu treniruojasi – labai nesiskundžiu. Lietuvės geresnės? Aišku. Lietuvės – geriausios”.

Tikruosius namus Kaune K.Navickas mato labai retai: „Per tris mėnesius gal tik kartą grįžtu namo. Pastarąjį kartą Lietuvoje lankiausi, kai vyko šalies čempionatas Tauragėje. Tada namie buvau tik 5 dienas. Jau pripratau prie tokio gyvenimo. Vokietijoje turiu savo kambarį, draugus, tad visai smagu ir čia. Man svarbiausia – treniruotės. Labiausiai pasiilgstu brolio. Su juo galiu bendrauti elektroniniu paštu, žinutėmis, susiskambiname”.

Seniau su broliu K.Navickas mėgdavo susigrumti ir krepšinio aikštelėje. „Kartais jis laimėdavo, kartais aš. Jau metus nesame žaidę, nes brolis buvo patyręs sunkią traumą. Kai gyvenu Vokietijoje, nebėra laiko išmėginti jėgų. O kai žaidžiame, kaunamės rimtai. Žaidžiant badmintoną jis jau neturi jokių šansų laimėti”, – šypsojosi badmintonininkas.

Tikslas – olimpiada

K.Navickas pasauliui apie save pranešė Madride per pasaulio čempionatą. Turnyro antrajame etape lietuvis tik po atkaklios kovos nusileido pasaulio ir olimpiniam čempionui Taufikui Hidaytai. Todėl ambicijos vis didėja, o didžiausias tikslas – Pekino olimpinės žaidynės.

„Tikiuosi, kad į Pekiną vyks ne tik Kęstutis, bet ir Akvilė Stapušaitytė, – sakė J.Špelveris. – Kęstučiui vykti į olimpiadą gali sutrukdyti tik trauma, į žaidynes jis jau patenka pagal reitingą. Į Pekiną vyksime ne tik dalyvauti, bet ir kovoti. Jei Kęstutis sėkmingai tobulės per tuos pusantrų metų, likusius iki žaidynių, turėtų Kinijoje sėkmingai pasirodyti. Planuoju, kad jis turėtų užimti 9-16 vietas, bet tikiuosi, jog gali būti ir geriau”.

Pats sportininkas dar neskuba galvoti apie olimpiadą. „Noriu kuo geriau pasirodyti, bet kol kas negaliu sakyti, kad žaisiu ketvirtfinalyje ar pusfinalyje. Liko beveik dveji metai, turiu geras galimybes tobulinti žaidimą. Lankau vienas geriausių treniruočių pasaulyje, – sakė K.Navickas. – Be to, jau šių metų pasaulio čempionate parodžiau, jog galiu žaisti su stipriausiais. Olimpiadoje, tikiuosi, ne pirmajame ir ne antrajame ture iškrisiu iš kovos dėl medalių. Bet apie tai anksti dar galvoti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvos badmintono auksinė žuvelė"

  1. Eik pas juozuka ir tu

    Navickaj pawaryk mes tawim tikim 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.