Geri batai – kaip loterija

Artėjant vėsesniems ir drėgnesniems orams aktualu turėti kokybišką avalynę.

Norisi, kad apavas ne tik puoštų, bet ir apsaugotų nuo šalčio, drėgmės bei gerai nešiotųsi.

Batsiuviai neslepia, kad išsirinkti gerą avalynę net ir jiems ne visada pavyksta. Kartais ir specialistai ne iš karto tinkamai įvertina batų kokybę. Dirbtinė oda labai primena natūralią, o siūles – jų imitacija.

Įmonės „Daugmina” avalynės taisytoja Birutė Bernatonienė sakė, kad kokybiški batai būna odiniai, tačiau neretai natūralią odą sunku atskirti nuo dirbtinės.

„Reikia daug dirbti su oda, kad tą skirtumą vos palietęs batus pajustumei. Dažnai turguje prekeiviai sako, kad batai pasiūti iš natūralios odos, nors man matosi, kad ji – dirbtinė. Kai apie tai pasakai, pardavėjai labai pyksta”, – pasakojo B.Bernatonienė.

Batų parduotuvės „A&G avalynė” pardavėja konsultantė Lina Tolčiutė sakė, kad tikros odos batus atskirti nuo dirbtinės profesionalai gali vos apavą palytėję ar pauostę.

Išsiaiškinti, iš kokios odos padaryti batai, galima ir pagal specialų žymėjimą. Natūralios odos emblema atkartoja nudirtos odos kontūrus.

Odiniai batai, pasak pašnekovių, mažiau praleidžia drėgmę. Juose ir koja mažiau prakaituoja.

Kad batai nepraleistų drėgmės, pasak B.Bernatonienės, geriausiai juos išblizginti bičių vašku arba „Medžiotojų alyva”. Jeigu šių liaudiškų priemonių namuose nėra, tinka ir batų tepalas.

Jeigu batai sudrėko, juos siūloma džiovinti tik prie radiatoriaus. „Jeigu batus padžiausite ant radiatoriaus, oda susiraukšlės ir sukietės. Džiovinant batus iš jų vidaus reikėtų išimti įklotes ir jas džiovinti atskirai”, – patarė avalynės taisytoja.

Kad žiemą nedrėktų kojos, reikia išsirinkti tinkamas vidines batų įklotes. Parduotuvėse yra visokių įkločių: odinių, vilnonių ir kitokių.

B.Bernatonienė patarė rinktis odines įklotes. Tačiau L.Tolčiutė teigė, kad geriausiai sulaiko šaltį ir nepraleidžia drėgmės su folija arba anglies filtrais pagamintos įklotės. Ar įmanoma batus apsaugoti nuo žiemą ant kelių barstomos druskos? Pašnekovės tvirtino, kad visiškos apsaugos nuo druskų nėra. Tačiau L.Tolčiutė tvirtino, kad papurškus batus specialiais impregnatoriais jiems žiemą gatvėse barstoma druskos pakenktų mažiau.

Avalynės kokybė priklauso nuo šalies, kurioje ji pagaminta.

„Kokybiškiausius batus gamina vokiečiai. Jie ne tik gerai pasiūti, bet ir patogūs, pritaikyti bet kokiai pėdai. O italai, siūdami batus, daugiau dėmesio kreipia į stilių”, – pastebėjo pardavėja konsultantė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.