Lietuva atvėrė duris Rusijos bankininkui

Rusijos teisinės pagalbos prašymą vykdžiusi Lietuvos generalinė prokuratūra patyrė pralaimėjimą: teismas nustatė, kad Migracijos departamentas bankininkui Igoriui Babenkai pagrįstai suteikė prieglobstį

Vakar Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) sudavė smūgį Generalinei prokuratūrai. Kolegų iš Rusijos prašymą vykdžiusiems prokurorams šio teismo teisėjų kolegija išaiškino, kad Rusijos naftos kompanijai „Jukos” priklausiusio banko „Menatep Sankt Peterburg” filialo Stavropolyje 56 metų valdytojo Igorio Babenkos byla gali būti politinė, o ne kriminalinė.

Tai ne kartą prokurorams tvirtino pats Babenka ir jo advokatas Vitoldas Petravičius. Su buvusiu „Jukos” prezidentu Michailu Chodorkovskiu siejamų asmenų demokratinės valstybės Rusijai neišduodavo, o Lietuvos prokurorai laikėsi priešingos pozicijos – esą Babenka tėra eilinis sukčius.

Rusija neturi įrodymų

Neskundžiamoje teismo nutartyje konstatuojama, kad Babenka „jaučia visiškai pagrįstą pavojų” vien todėl, jog dirbo su Rusijos naftos kompanija „Jukos” susijusiame banke. Migracijos departamentas, suteikdamas prieglobstį bankininkui, susipažino su Rusijos prokurorų pateiktais dokumentais. Nors finansinėse bylose įrodymai grindžiami įvairiais dokumentais, Babenkos byloje tėra liudytojų parodymai ir viena kredito sutartis. Jos teisėtumas Lietuvos teismams sukėlė nemažai abejonių.

Pasak LVAT kolegijos, Babenka priskiriamas grupei asmenų, kuriuos Rusijos teisėsauga sieja su „Jukos”, todėl Migracijos departamentas prieglobstį jam suteikė pagrįstai. Savo teiginius, kad Chodorkovskio ir jo kompanijose dirbusių žmonių bylos politizuotos, teismas pagrindė Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, Europos Tarybos, JAV Senato, Londono teismo ir kitų institucijų pareiškimais ir paaiškinimais. Be to, su baudžiamąjį persekiojimą šiame procese patyrusiais asmenimis oficialios Rusijos valdžios institucijos elgėsi diskriminuojamai – kur kas blogiau negu su kitais už analogiškus nusikaltimus baudžiamojon atsakomybėn traukiamais asmenimis. Taip pat pabrėžtina, kad baudžiamąjį persekiojimą lėmė ne kriminalinės priežastys, o oficialios valdžios siekis sužlugdyti politinę opoziciją ir atgauti strateginių ekonominių svertų kontrolę.

Pravirko teisme

Babenka Lukiškių kalėjime laikomas daugiau kaip 15 mėnesių. Jo suėmimo terminas baigiasi po kelių savaičių, todėl tikimasi, kad Lietuvos apeliacinis teismas per šį laiką iš esmės baigs nagrinėti bankininko ekstradicijos bylą.

Po vakarykštės LVAT paskelbtos nutarties neabejojama, kad Kretingoje gimęs bankininkas bus paleistas į laisvę. Vilniaus Antakalnio rajone jis turi trijų kambarių butą.

Babenka jau buvo beveik praradęs viltį, kad jam bus leista gyventi Lietuvoje. Vakar išgirdęs LVAT nutartį, iš susijaudinimo jis apsiverkė. Generalinė prokuratūra teismo nutarties nekomentuoja, bet vis tiek sieks jo ekstradicijos Rusijai.

Beje, politiniuose sluoksniuose ne kartą kalbėta, jog Lietuvos prokurorai gali būti susitarę su rusais, kad Babenką jie išmainys į Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą ir gaus dokumentų, susijusių su jo mįslinga diplomo istorija.

Persekioja šeimą

Babenka teigia bijąs grįžti į Rusiją, nes ten jo gyvybei gresia pavojus.

„Nepadariau nusikaltimų, kuriais mane kaltina, – viename teismo posėdžių sakė bankininkas. – Stavropolio filialas priklausė bankui „Menatep”, o šis – naftos kompanijai „Jukos”. Šis filialas buvo specialiai įsteigtas aptarnauti kompanijai priklausančias naftos bendroves. Tokių filialų Rusijoje buvo vos keli. Rusija bet kokia kaina siekia mano ekstradicijos – jai tai jau ir garbės reikalas. Mano šeima yra nuolat persekiojama. Sūnui buvo aiškiai pasakyta, kad esu reikalingas tik dėl informacijos, – jie žino, jog jokių pinigų neturiu. Stavropolio krašto politikai nori sužinoti apie naftos gamyklų privatizavimą. Mano byla yra politinė, susijusi su daugeliu ekonominių dalykų”. Babenką Rusijos prokuratūra kaltina dėl 333 mln. rublių iššvaistymo, pasisavinimo ir pinigų plovimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.