Kvapniosios dujos, prilygintos eliksyrui

Kaip žmogaus organizmą veikia ozonas? Kada jie nuodai, o kada vaistas? Šie klausimai gali iškilti kiekvienam, ne itin gerai įkirtusiam chemijos mokslus.

Klausimus apie ozoną pateikiau vieno ozonoterapijos centro direktoriui vilniečiui Markui Kocui.

Apie ozoną internete – prieštaringa informacija. Vienur radau, jog tai labai pavojingos dujos, kitur – kad puiki gydanti ir kūną dailinanti priemonė. Kaip besusigaudyti?..

Ozonas – tai triatomis deguonis, kvapnios dujos, mūsų atmosferoje susidarančios elektros iškrovos metu. Jį 1840 metais aptiko vokiečių chemikas, ir šios aktyvios dujos pavadintos ozonu – nuo senovės graikų kalbos žodžio ozein – „kvepėti”. Juk pastebėjote, kaip kvepia ozono prisotintas oras po perkūnijos?..

Dauguma apie ozoną esame girdėję kaip Žemės stratosferos sluoksnį, saugantį mus nuo ultravioletinių saulės spindulių. Išties, šios dujos mums yra gyvybiškai yra svarbios.

Tačiau mūsų atmosferoje jos gali būti ir naudingos, ir žalingos. Pasižymėdamos daugeliu naudingų savybių jos padeda įveikti ligas, tačiau didelės koncentracijos ozono dujos labai pavojingos žmogaus sveikatai.

Vienas mano bičiulis, išgirdęs apie naudingas ozono savybes, sumanė ozoną generuoti namuose. Ar nepakenks jis savo sveikatai?

Na, jis bus ne pirmas… Yra tokia Čiževskio lempa, jonizuojanti orą. O jonizuotame ore dalis deguonies molekulių virsta ozonu. Baimintis, kad pakenks, nevertėtų, nes buityje išgautas ozonas nepasieks pavojingos koncentracijos. Bet vargu ar pavyks gauti gydomąjį efektą.

Ozonu, esančiu gamtoje, pakenkti sau beveik neįmanoma, nes ozono koncentracija yra labai maža ir pati molekulė yra nestabili. Ore ozonas labai greit suyra ir vėl tampa deguonimi. Net fiziologiniame tirpale ozono koncentracija per 20 minučių perpus sumažėja. Distiliuotame vandenyje ji išsilaiko ilgiau – iki 24 – 48 valandų.

Ozonuoti galima bet kurį skystį. Dažniausiai tai duoda teigiamą efektą. Tačiau įleistas į alkoholį ozonas jį paverčia nuodais, nes suskaido etilo spiritą.

Kaip ozonas panaudojamas medicinoje?

Medicininis deguonis paleidžiamas per ozonogeneratorių, kur paveikiamas elektros iškrova. Iškrovos metu iš deguonies susidaro ozono ir deguonies mišinys – medicininis ozonas.

Šios dujos įleidžiamos į fiziologinį tirpalą ir ozonuotas tirpalas sulašinamos žmogui į veną. Dar efektyviau, jei ozonu hermetiškoje taroje aktyvuojamas paimtas paciento kraujas, ir šis kraujas sulašinamas atgal žmogui. Mat ozono molekulės, reaguodamos su žmogaus krauju, virsta patvaresniais junginiais ozonidais.

Patekę į kraują ozonidai modifikuoja kraujo ląsteles, gerina jų metabolizmą, taip didindami šių ląstelių gyvybingumą.

Kada susiprotėta ozono savybes panaudoti buityje ar medicinoje?

Pirmasis ozono generatorius sukurtas 19 amžiaus viduryje Vokietijoje. Pradžioje ozonas buvo naudojamas geriamajam vandeniui valyti, nes užmuša mikrobus ir bakterijas.

Medicinoje ozonas pirmąkart panaudotas per Pirmąjį pasaulinį karą. Ozonu buvo purškiamos ilgai negyjančios žaizdos, gangrenuota oda, grybelinių ligų pažeistos sritys. Netrukus ozono mišiniai pradėti taikyti ir vidiniam gydymui. Šiuo metu ozonas jau plačiai taikomas daugelyje pasaulio šalių sveikatos būklei gerinti. Pavyzdžiui, vien Austrijos sostinėje Vienoje veikia apie 40 ozonoterapijos kabinetų!

Europos ozonoterapeutai bei ozonoterapija besidomintys kitų sričių gydytojai yra susibūrę į Ozono taikymo ligų prevencijoje ir terapijoje medicinos draugiją.

Kokios gi ozono savybės taip sužavėjo mokslininkus ir medikus?

Ozonas, sąveikaudamas su kraujo ląstelėmis, gerina kraujotaką, medžiagų apykaitą, normalizuoja metabolizmą, imunitetą, naikina virusus, bakterijas. Dėl šių savo savybių jis vadinamas jaunystės eliksyru.

Ar naudojant ozonoterapiją reikalinga gydytojo priežiūra ar konsultacija?

Ji būtina, nes būtent gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę, parenka ozono dozę ir koncentraciją. Mat vienos koncentracijos imunitetą slopina, kitos – aktyvina.

Yra ligų, kuriomis sergant ozonoterapija apskritai negalima. Pirmiausia – jei sutrikęs kraujo krešumas, jei suaktyvėjusi skydliaukės funkcija. Be to, nedidelė dalis žmonių alergiški ozonui.

Kokiais atvejais ozonas būtų geras pagalbininkas?

Kontroliuojant valgymo įpročius jis padeda numesti svorio, suteikia energijos pavargus, užkerta kelią gripui ar net slogai. Aš pats šia terapija sprendžiu skrandžio problemas – geriu ozonuotą vandenį, o pajutęs nuovargį ar peršalimo simptomus susilašinu sau ozono.

Didelės jo dozės kartais panaudojamos intensyviojoje terapijoje, dėl medžiagų apykaitą greitinančių savybių efektyvus detoksikuojant organizmą.

Mokslininkų įrodyta, jog ozonas padeda organizmui pasisavinti savo ar leidžiamą insuliną, todėl gerina sergančiųjų cukriniu diabetu būklę. Gerina ir sergančiųjų išsėtine skleroze, Parkinsono liga gyvenimo kokybę. Jau yra pradinių įrodymų, jog šios dujos neutralizuoja onkologinių ligonių organizme chemoterapijos pasekmes. Bet jos tinka ne visiems sergantiesiems vėžiu – kai kurioms formoms net pavojingas. Apie tai gali spręsti tik gydytojas ozonoterapeutas.

Ozonu galima pasikliauti atkuriant insulto, infarkto pažeistas funkcijas, sulašinti su krauju ozonidai gerina sergančiųjų astma ar obstrukcine plaučių liga būklę, kaip dopingas jis vartojamas didinant krūvio toleranciją sportininkams.

O kam tinka ozonuoti tepalai, aliejai?

Ozonas dėl dezinfekcinių bei detoksikacinių savybių plačiai vartojamas jaunatviškiems spuogams, kitiems odos pažeidimams gydyti. Aktyvindamas limfos apytaką neleidžia kauptis toksinams ir panaikina celiulitą. Pasaulyje praktikuojamas ozono suleidimas į poodį suaktyvina kalogeno gamybą, ir oda atgauna stangrumą, kaip jaunystėje. Plastinės operacijos, botulino injekcijos tik pašalina senėjimo padarinius – panaikina raukšles, ištempia suglebusią odą, o ozono terapija naikina pačią priežastį, dėl kurios šie senėjimo procesai vyksta.

Kai kur ozonuoti aliejai vartojami ir praguloms gydyti.

Kodėl ozonoterapija dar nepriskiriama tradicinei medicinai?

Mat sunku apskaičiuoti, kiek ozono pasisavins organizmas – tai priklauso nuo oksidacinio organizmo statuso. Ta pati dozė vienus veikia efektyviau, kitus mažiau.

Ozonoterapija yra mažos rizikos procedūra ir dažniausiai taikoma kaip atkuriamasis metodas kartu su standartiniu gydymu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kvapniosios dujos, prilygintos eliksyrui"

  1. Airo

    Tai ozonas aktyvina limfą? Ir net išgydyti celiulitą? Na super.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.