„Ievaro sode” – žemės gėrybės ir linksmybės

Šį savaitgalį Panevėžio rajonas priėmė geriausius žemės ūkio atstovus iš visos šalies. Pajuosčio oro uoste vyko tradicinė respublikinė derliaus dienos šventė „Ievaro sodas 2006”, organizuota penktąjį kartą. Ūkininkai, žemės ūkio bendrovės turėjo ką pristatyti šioje parodoje, nors šie metai ir nebuvo palankūs.

Šventė, kasmet minima antrąjį spalio šeštadienį, pirmą kartą buvo suorganizuota Panevėžio apskrityje. Pajuosčio oro uosto teritorijoje rikiavosi dešimties apskričių ekspozicijos. Savo paviljonus turėjo ir didieji ūkininkų partneriai bei šventės

Blogi metai nuotaikos nesugadino

Šventę globojo LR Žemės ūkio ministrė Kazimiera Danutė Prunskienė. Atidarymo iškilmėse ji pasidžiaugė, kad šalies ūkininkai, nepasaint prastų metų, neprarado geros nuotaikos ir turi ką parodyti šioje šventėje.

Arūno Švelnos nuotraukos

Žemės ūkio ministrė Kazimiera Danutė Prunskienė (kairėje) ir Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė (viduryje) skanavo šiais metais Aukštaitijoje išaugintą derlių.

Vėliau improvizuotoje spaudos konferencijoje ministė akcentavo, kad metai nebuvo tokie blogi, kaip gąsdino vasaros sausra. Realus derlius parodė, kad nuostoliai yra daug mažesni. Ir mažai beatsiras ūkininkų, kuriems gamta paliko žalą, viršijančią 30 proc. Pasak šventės globėjos, tik šiai labiausiai nukentėjusių ūkių kategorijai valstybė galės skirti kompensacijas.

„Ievaro sodą” savo atvykimu pagerbė viešnios iš užsienio – Kinijos Liaudies Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Yang Xiuping, Lenkijos ambasados pirmoji sekretorė Elžbieta Pavlovska.

Šventėje dalyvavo ekspremjeras Mykolas Algirdas Brazauskas, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, finansų ministras Zigmas Balčytis, Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, kiti žinomi politikai bei verslininkai. Garbių svečių būryje ne vienas pažino ir kino legendą – Vaivą Mainelytę.

Pagerbti gyvulių augintojai

Šventės atidarymo iškilmes vainikavo geriausių ūkių apdovanojimai. Jie buvo įteikti 72 ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms (ŽŪB) iš visos šalies.

Šį kartą nuspręsta pagirti gyvulininkystės sektoriaus pažangą Panevėžio rajone. Apdovanojimai buvo įteikti ūkininkui Arūnui Čimolonskui – už pažangų ūkininkavimą, ir UAB „Upytės eksperimentinis ūkis” – už sėkmingą darbą veisiant galvijus.

Jaunasis Karsakiškio seniūnijos ūkininkas A.Čimolonskas buvo apdovanotas už pažangą ir ryžtą savo jėgomis (be ES fondų paramos) plėtojant didžiulį kiaulių ir mėsinių galvijų ūkį Bernotų kaime.

„Upytės eksperimentiniam ūkiui” skirtas apdovanojimas buvo įteiktas Andriui Zalatoriui, šios bendrovės direktoriui. Jis PB pasakojo, kad „Upytės eksperimentinis ūkis” pasiekė gerų rezultatų gerindamas ne vien tik galvijų veisles, bet ir grūdines kultūras. Ir Panevėžio rajono ar apskrities ūkininkams nereikia toli jų ieškoti – jos yra čia pat, Upytėje. Eksperimentinis ūkis jau turi per 800 galvijų ir daugiausia puoselėja Švedijos žalmargių karvių veislę. Šios skandinaviškos kilmės karvutės, kaip patikino A.Zalatorius, per metus duoda 8-10 tūkst. kg pieno. Ūkis skiria dėmesio ir augalininkystei – sėkliniuose pasėliuose auginami ir gerinami žieminiai ir vasariniai javai.

Iš apskrities daugiausia – net tris nominacijas gavo Pasvalio žėmės ūkis. Už sėkmingą veiklą sodininkystėje buvo apdovanota UAB „Aukštikalnių sodai” (vadovas Arvydas Paškevičius), už optimizmą javų laukuose – ūkininkas Algis Ubavičius. Už pasiekimus augalininkystėje ir gyvulinkystėje buvo pagerbta ŽŪB „Girsūdai” (vadovas Zenonas Zimkus).

Biržų rajono ūkininkui Stanislovui Vaitkevičiui apdovanojimas buvo įteiktas už moderniai tvarkomą javų ir uogų ūkį. Taip pat pagerbta Biržų rajono ŽŪB „Arsėta”.

Kupiškio rajone apdovanojimo nusipelnė ūkininkas Zigmantas Aleksandravičius – už labai intensyvų augalinkystės ūkio vystymą. Taip pat apdovanotas Rokiškio rajone sėkmingai ūkininkaujantis Petras Markevičius.

Buvo pagerbti visų šalies rajonų pažangiausi žemės ūkio sektoriaus atstovai – augintojai ir jų produkcijos perdirbėjai. Nemažai nominacijų buvo skirta už pažangių technologijų diegimą (ypač pieno perdirbimo versle) ir aktyvų ES struktūrinių fondų įsisavinimą.

Panevėžio pavieto karčema

Žemės ūkio gėrybėmis ir linksmybėmis kunkuliavo visų apskričių kiemeliai ir paviljonai. Panevėžio rajono savivaldybei teko reprezentuojanti misija – užtikrinti visų į aukštaičių paviljoną ateinančių svečių gerą nuotaiką. Tą puikiai atliko Panevėžio pavieto karčema, kurioje gurmanai galėjo susipažinti su kulinariniu paveldu ir paklausyti koncertuojančių meno kolektyvų iš Mažeikių kultūros centro.

„Panevėžio kooperatyvo” palapinių miestelyje plačiai buvo pristatomi liaudies amatininkų darbai, taip pat – valgomos žemės ūkio gėrybės, perdirbamos Panevėžyje. Dėmesį traukė ir istorinės ekspozicijos – „Bankas”, kuriame buvo galima susipažinti su pinigų gamyba ir bankų veikla prieš šimtmetį, taip pat eksponuojama neregėta žemės ūkio technika – du prieškario traktoriai, brička ir važis iš piniaviškio Klemenso Sakalausko privataus muziejaus.

Svarbiausia – išsiskirti

Kiekvienas šalies rajonas savo kiemelyje stengėsi pristatyti kažką originalaus. Tai ir buvo pagrindinis reikalavimas šventės dalyviams, anot jos koordinatoriaus Gintaro Kerbedžio.

Į mugės popietę buvo įteikiamos derliaus dienos šventės nominacijos. O vakarop didžiojoje scenoje šventę „uždarė” grupės „InCulto” koncertas.

2006-ųjų „Ievaro sodą” organizavo Panevėžio apskrities viršininko administracija ir Žemės ūkio ministerija, skyrusi šiai šventei apie 100 tūkst. litų. Tačiau žymiai didesnę sumą Derliaus dienos šventei surengti paaukojo gausus rėmėjų būrys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.