Lovoms – prabangūs ir kičiniai baldakimai

Kiekvienos poros svajonė – turėti jaukų meilės lizdelį. Ją įgyvendinti galima įsigijus abiem patinkančią didžiulę lovą miegamajam. O jei norite, kad naktinis šeimyninis gyvenimas primintų pasaką, neapsiriksite lovą papuošdami originaliu baldakimu. Tik rinkitės jį atidžiai – pigus ir prastas baldakimas ne tik nenuteikia romantiškai, bet sudarko ilgai ir rūpestingai kurtą miegamojo interjerą.

Renesanso ir ypač Baroko laikotarpiais lovos su baldakimais prilygo meno kūriniui. Tokie baldai taip žavėjo kilminguosius, kad tapo neatsiejami nuo aristokratijos namų interjero.

Didybė iš praeities

Kurdami jaukų gultą architektai negailėdavo išmonės, o už pastangas užsakovai jiems dosniai atlygindavo. Taigi lova su baldakimu dvelkė prabanga ir traukė dėmesį savo grožiu – gausiai dekoruotomis klasikinio stiliaus kolonėlėmis, stogeliais, puošnių audinių draperijomis, iš geros medienos pagamintais rėmais žavėjosi visi.

Laikui bėgant tradicijos keitėsi, kito ir šio baldo dizainas. Nors sakoma, jog klasika žavinga ir nesenstanti, šiandien, kai modernas užkariauja vis daugiau širdžių, atsiranda ir netradicinių tokios lovos variacijų.

Baldų kūrėjai, interjero dizaineriai, tenkindami užsakovų norus ir įgyvendindami neretai net absurdiškas idėjas, iškraipė baldakimo sampratą. Originalias dekoruotas kolonėles, medinius stulpus iš rinkos bando išstumti puslankio formos ar tiesiog prie sienos ar lubų primityviai pritvirtinti audeklas, kurio praktinė ir estetinė paskirtis klasikos gerbėjams kelia pasipiktinimą.

Retenybė

Žinoma, dėl skonio nesiginčijama. Niekas nedraudžia rinktis klasikinį, o ne modernų baldakimą. Tiesa, yra viena bėda – rasti gerą lovą su baldakimu darosi vis sunkiau.

Tuo įsitikinome patys. Lankydamiesi didžiuosiuose prestižiniuose sostinės baldų salonuose radome tik keletą tokių baldų su baldakimu. Dauguma jų, deja, modernūs, be ištaigingų stulpų, kolonėlių, puošnių audinių.

Modernūs – primityvūs kičiniai?

Prekyvietėse dažniausiai galima pamatyti netradicinių, modernių baldakimų bei jų tvirtinimo prie lovos variantų, pavyzdžiui, jau minėtas puslankio formos medinis karkasas arba iš tokios pat medžiagos pagamintas prie lubų ar sienos konstruojamas stulpas.

Ant pirmojo tipo karkaso audeklas tvirtinamas panašiai kaip viršutinė užuolaidų dalis – ant medinių stulpelių pritvirtintas audinys, tačiau čia nėra jokių draperijų ar puošybos, dekoro elementų. Jei prie sienos ar lubų konstruojamas medinis (kartais metalinis) stulpas, audeklas prie jo tvirtinamas panašiai.

Atidžiau patyrinėjus susidaro įspūdis, kad jie tvirtinami dėl paties tvirtinimo, tiksliau, kad būtų galima nuo jų nuleisti kažką panašaus į audeklą. Deja, šis kone prie visų modernių lovų atrodo kaip marlė, paprasčiausias skuduras. Na, o juos laikantys karkasai ir stulpai neatrodo patvarūs, be to, pritvirtinti nestabiliai – lengvai pajudinami. Ko gero, net galima garantuoti, jog tokio baldakimo turėtoją iš miego prikeltų ant jo užkritęs karkasas su audeklu…

Na, o šie šiuolaikiniai baldakimai kainuoja vidutiniškai nuo 600 litų. Tik ar verta investuoti į tokį ne itin saugų pirkinį?

Baldų salonų pardavėjos konsultantės tvirtina, kad minėtų baldakimų priežiūra paprasta – pakanka juos nuimti nuo laikiklių ir įmesti į skalbimo mašiną, nes tokiems audeklams, kurie prie jų tvirtinami, nereikia išskirtinės priežiūros. Vadinasi, po skalbimo, baldakimas galbūt nebetiks naudoti, jei netyčia supainiosime skalbimo programas arba nežinosime, kaip skalbti konkretų audeklą.

Prabangūs karališki

Prekyvietėse pavyko rasti ir keletą klasikinio stiliaus lovų su baldakimu, menančių aristokratų laikus. Tai storos medinės gausiai dekoruotos arba raižytos kolonėlės, stulpai, pritvirtinti prie visų keturių lovos kampų, tarp jų – patvarios metalinės konstrukcijos, kurios padeda kolonėlėms ir stulpams išlaikyti reikiamą atstumą, bei prabangūs klostuoti audiniai.

Tokio tipo lovos su baldakimu nepastatysi bute. Pirma, bus maža vietos, antra, pernelyg didelio svorio gali neatlaikyti grindys (tikimybė, kad įskils kaimynų lubos, nemenka). Pavyzdžiui, viena lova su tvirtomis storomis kolonėlėmis, pardavėjos teigimu, sveria beveik toną, o su siauresniais stulpais – kiek mažiau, apie porą šimtų kilogramų. Taigi tokį geriausia statyti individualiame name.

Kaina lygi svoriui

Klasikinio stiliaus originaliai dekoruotų lovų su baldakimais kainos kone prilygsta jų svoriui – kainuoja nuo kelių iki keliasdešimt tūkstančių litų. Brangų baldą sau gali leisti pirkti tik dideles pajamas gaunanti šeima.

Vis dėlto brangiu klasikinio stiliaus miegamojo baldu susigundo dauguma lietuvaičių. Kaip teigia vieno prestižinio salono konsultantė, tokias lovas su baldakimu tenka gana dažnai užsakyti, nes jos importuojamos iš už Atlanto. Jų kaina priklauso ne tik nuo kilmės šalies, ją kūrusio dizainerio vardo, bet ir nuo transportavimo išlaidų.

Na, o pigesnę klasikinio stiliaus lovą su baldakimu galite įsigyti iš lietuvių baldininkų. Dauguma baldžių pagal individualius užsakymus gamina miegamojo baldus, tarp jų ir lovas.

Baldakimą – į valyklą

Prie šių klasikinių baldakimų naudojami ir geresni audiniai, todėl jų priežiūrai reikia ir daugiau dėmesio skirti. Jei jau turite namie tokį baldą ir manote, kad laikas valyti baldakimą, verčiau šį darbą patikėkite specialistui – nuėmę audeklą neškite į valyklą. Pagailėję pinigų galite subjauroti brangų audeklą (pavyzdžiui, šilką, organzą), turėsite jį keisti nauju. Tai bus papildomi pinigai.

Nesupranta paskirties

Apmaudu, jog per kelis šimtmečius pakitęs baldakimų dizainas išsigimė taip, kad dauguma žmonių šiandien net nebežino, kas jis toks yra, kokia jo paskirtis. Neretai baldakimas įsivaizduojamas kaip paprasčiausias virš lovos besiplaikstantis skuduras.

Be to, pasitaiko ir manančiųjų, jog tokį papuošalą lovai gali sukurti patys. Anot jų, pakanka prie sienos ar lubų pritvirtinti į marlę panašų audeklą.

Kas geriau: „apsaugą” nuo vabzdžių primenantis uždangalas ar geras klasikinio stiliaus baldakimas, turime nuspręsti patys. Tai skonio ir supratimo reikalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.